|

BDP'den CHP usulü anlaşma

CHP'nin boykota son vererek Meclis'e gelip yemin etmesinin ardından gözler parlamento boykotunda direnen BDP'ye çevrildi. Bugün TBMM Başkanı Cemil Çiçek'le bir araya gelecek olan BDP'lilerin yemin etmeleri bekleniyor

Behçet Güngör
00:00 - 13/07/2011 Çarşamba
Güncelleme: 01:42 - 13/07/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
BDP'den CHP usulü anlaşma
BDP'den CHP usulü anlaşma

Bağımsız Milletvekili Hatip Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesi ve 5 KCK sanığı vekilin serbest bırakılmaması sonrasında ortaya çıkan "BDP'nin Meclis boykotu" krizi çözülüyor. BDP'nin bugün Meclis Başkanı Cemil Çiçek Başkanlığı'nda AK Parti ile yapacağı toplantı sonrasında CHP'de olduğu gibi ortak bir metin ile Meclis'e gelerek yemin etmesi bekleniyor.

12 Haziran seçimleri sonrasında BDP'nin desteklediği bağımsız milletvekilleri Hatip Dicle'nin milletvekilliği düşürülmüş ve 5 KCK sanığı milletvekili ise mahkeme tarafından serbest bırakılmamıştı. Bunu protesto eden BDP'li milletvekilleri Meclis'i boykot etme kararı almışlardı. BDP'li milletvekilleri tek bir arkadaşları bile serbest bırakılmadan Meclis'e girmeyeceklerini açıklamışlardı. Ancak BDP'nin bu kararına terör örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan ilk başta destek vermiş ancak daha sonra BDP'nin bu kararından vazgeçmesini istemişti. Öcalan'ın bu talebi sonrasında BDP Meclis'e girmek için çözüm arayışına girmişti. BDP daha önce kullandığı sert sözlerinden vazgeçmiş ve Meclis'e girmek için AK Parti ile bir yol bulma arayışına girmişti. BDP'nin yol arayışı dün Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in girişimiyle bulundu. Meclis Başkanı Çiçek, bugün saat 13.00'da BDP'yi AK Parti ile görüşmeye davet etti. Çiçek'in bu davetine BDP ve AK Parti olumlu cevap verdi.

MUTABAKAT METNİNE 'EVET' DİYECEKLER

BDP ilk başta yemin etmek için kendi taleplerinin karşılanmasıyla ilgili bir yazılı mutabakata imza atılmasını istemişti. Ancak BDP bu somut adımdan vazgeçerek daha soyut bir mutabakat metnine 'evet' deme noktasına geldi. Bugün yapılan görüşmede CHP ile AK Parti'li kurmaylar tarafından yapılan ortak basın açıklamasına benzer bir açıklamanın ortaya çıkması bekleniyor.

BDP DE MECLİS'İN BİR PARÇASI

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'in bir parçası olduğunu ifade ettiği BDP'nin TBMM'ye gelip Türkiye ile ilgili düşüncelerini dile getirmelerinin en doğru olan yol olduğunu belirterek, "Bunun için de yemin etmeleri gerekiyor" dedi. Çiçek, önceki gün CHP'li milletvekillerinin yemin etmeleriyle uzun süredir yaşanılan bir sıkıntının belli ölçüde sonlandığını belirterek, "Bundan son derece mutlu olduğumu, demokrasimiz adına sevindiğimi ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

GELECEKLERİNİ UMUYORUM

"Kendileri ile görüştüm. Daha evvel birkaç defa hem milletvekilleri ile hem kendileri ile görüşme fırsatım oldu. Ümit ediyorum bunu da bir tatlı sonuca, Meclis tatile girmeden vardırabiliriz, sonuçlandırabiliriz. Yarın (bugün) saat 13.00'de kendilerini davet ettim. Ümit ederim bu davete icabet edecekler" ifadelerini kullanan Meclis Başkanı Çiçek, AK Parti grubundan milletvekillerinin de BDP ile gerçekleşecek uzlaşma toplantısına katılabileceklerini belirtti.



13 yıl önce