|

Benim için Mısır’ın cumhurbaşkanı Sisi değil Mursi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır’da Cumhurbaşkanı Mursi’nin idama mahkum edilmesine ilişkin sürecin takipçisi olacaklarını söyledi. Erdoğan, “Her platformda darbeci Sisi’yi, Cumhurbaşkanı olarak kabul etmediğimi hep söyledim. Benim indimde Mısır’ın Cumhurbaşkanı Sisi değildir, yine Mursi’dir” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 21/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 01:47 - 21/05/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Mladen İvaniç, Konsey'in Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç ve Hırvat Üyesi Dragan Çoviç ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Erdoğan ve Konsey Başkanı İvaniç, ortak basın toplantısı düzenledi.


Ziyaretin Türkiye ile Bosna Hersek arasında yeni bir sıçramanın tohumlarının atılacağı bir dönem olacağına inandığını vurgulayan Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 500 milyon dolar seviyesinde olduğunu ve bu rakamı yeterli görmediklerini ifade etti. Erdoğan, yapılacak görüşmelerde bu konuda gerekli adımların atılacağını söyledi.



BAŞINDAN BERİ KARŞIYDIK


Erdoğan, Mısır'da Mursi ve 106 kişi hakkında verilen idam cezasına yönelik bir soru üzerine şunları söyledi:


“Mısır'daki darbe girişimine başından itibaren karşı bir duruş sergiledik. 'Zira demokrasiye inanmış bir ülke olarak, demokrasiye inanmış bir siyasetçi olarak böyle bir darbe girişimini tasvip etmemiz zaten mümkün değildi. Aslında bugünün geleceği, dünden belliydi. Ne oldu? İşte bu darbeciler sadece bu son verdikleri karar değil, şuanda yüzlerce, bine aşkın insanı aslında idama mahkum etmiş durumdalar.



HER PLATFORMDA SÖYLEDİM


Fakat son olarak halkın yüzde 52 oyuyla işbaşına gelmiş olan Cumhurbaşkanı Mursi'yi idama mahkum ettiler. Ben uluslararası platformlarda sürekli olarak şu anda darbeci Sisi'yi, Cumhurbaşkanı olarak kabul etmediğimi hep söyledim. Bugün de aynı şeyi söylüyorum. Buradan da söylüyorum, benim indimde Mısır'ın Cumhurbaşkanı Sisi değildir, yine Mursi'dir. Öyle bakıyorum.''



SİZ NASIL DEMOKRATSINIZ


Bunu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda da söylediğini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hatta aynı masada bize yer ayırdılar. Ben o masaya gidip oturmadım. Yarın olsa, yine oturmam. Eğer oturursam, bu kendimi inkar olur. Ben kendimi inkar edemem. O zaman demokrat olmam. Ben dünyada demokrasiyi savunduğunu iddia edenlere de söylüyorum. 'Siz nasıl demokratsınız? Bu nasıl bir demokrasi? Öyleyse eğer demokratsanız, demokrasiye inanıyorsanız şu anda bu idam kararları ile ilgili olarak niye konuşmuyorsunuz?'' dedi.



BM NEZDİNDE GİRİŞİM


Erdoğan, şunları kaydetti:


“AB'de idam yasak. Ey AB üyesi ülkeler, niçin sesinizi çıkartmıyorsunuz, niçin konuşmuyorsunuz? Öznesi olmayan açıklamalar yapılıyor, çok anlamlı. Neymiş? 'İdam kararı doğru değil' Ortada bir fail var, kim bu fail? Yüzde 52 oyla seçilmiş Mursi. Niye buraya yönelik açıklamanızı yapmıyorsunuz? Biz bunu bekliyoruz. Maalesef bu konuyla ilgili önümüzdeki süreçte, şu anda da zaten Dışişleri Bakanlığımız bu adımları atmış bulunuyorlar ve BM nezdinde de bu adımları atacağımız gibi, yine uluslararası platformlarda bu işin takipçisi olacağımızı burada da tekrar ifade etmek isterim.''



141 KİŞİ İADE EDİLDİ


Türkiye üzerinden Arap ülkelerine geçmeye çalışan Boşnak “yabancı savaşçılar”a ilişkin soruya Erdoğan, “Şu anda ülkemize


14 bin kişinin giriş yasağı vardır ve Bosna Hersek'ten de 141 kişi iade edilmiştir” karşılığını verdi.



Erdoğan'a sevgi seli


Erdoğan, Bosna Hersek'te Devlet Başkanlığı Konsey Başkanı Mladen İvaniç tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşılandı.


Saraybosna'da yaşayan Türk vatandaşları ile birçok Boşnak, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın önündeki caddede bekleyerek, ellerindeki Türk ve Bosna Hersek bayraklarıyla, Türkiye lehine tezahüratlarda bulundu. Erdoğan ve beraberindeki heyetin tören alanına ulaşmasının ardından, “Recep Tayyip Erdoğan” tezahüratları ve sevgi gösterisinde bulunan Türk ve Boşnak vatandaşları, İstiklal Marşı'na eşlik etti. Törenden sonra kendisine tezahüratta bulunanların yanına giden Erdoğan, kısa süre sohbet ederek, fotoğraf çektirdi.







TİKA'dan Bosna'ya 700 proje


Askeri, siyasi, ekonomik, ticari, kültürel ve turizme yönelik görüşmelerle ziyareti taçlandırmayı hedeflediklerini dile getiren Erdoğan, “Askeri anlamda Türkiye-Bosna Hersek arasında özellikle NATO sürecine yönelik desteklerimiz sürüyor, sürecektir. Burada en ufak taviz vermemiz mümkün değil. Siyasi alanda Avrupa Birliği sürecine yönelik desteklerimiz de sürüyor, sürecektir” diye konuştu. Erdoğan, TİKA'nın Bosna Hersek'te 700'ü bulan projeyle çok ciddi yatırımları bulunduğunu, bunların devam edeceğini, kültürel ve turizm noktasında da Bosna Hersek'in ciddi bir çekim alanı oluşturduğunu, iki ülkenin bu alanlarda da ciddi işbirliğine gidebileceğini söyledi. Anlaşmaların imza törenine başkanlık eden Erdoğan ile İvaniç, İzzetbegoviç ve Çoviç daha sonra hep birlikte aile fotoğrafı için gazetecilere poz verdi.



Malezya ile Rohingyalı mültecileri görüştü


Erdoğan, Rohingyalı ve Bengalliye mültecilerine yardım ulaştırılması konusunda, Malezya Başbakanı Necip Tun Abdürrezzak ile telefonda görüştü. Erdoğan'ın Bosna Hersek ziyaretinden önce aradığı Malezya Başbakanı Abdürrezzak ile Andaman Denizi'nde mahsur kalan binlerce Rohingyalı ve Bengalliye insani yardım ulaştırılma meselesi başta olmak üzere mülteci sorununu ele aldığı öğrenildi. Türkiye'nin bu insanlara yardım için, üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu ifade eden Erdoğan'ın, Türkiye'nin Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ile BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) insani yardım faaliyetlerine destek olmak amacıyla 1 milyon ABD Doları tutarında katkıda bulunmayı taahhüt ettiğini de anımsattığı belirtildi. Erdoğan'ın, açık denizde bulunan bu insanlara, yardım ulaştırmanın da karaya ulaşmalarının ardından onlara sahip çıkmanın da önemli olduğunu vurguladığı, bu hususta Endonezya, Malezya ve Tayland başta olmak üzere bölge ülkeleri tarafından yürütülen çalışmaları takdirle karşıladığını belirttiği kaydedildi.



O afiş bir tahrikti


Erdoğan, Adana ve Mersin'de HDP binalarına yönelik bombalı saldırılara ilişkin bir soruya da ''Şu anda İçişleri Bakanlığımız bir kişiyi, bir zanlı olarak söyleyeyim, tespit etmiş vaziyette ve işin takibi devam ediyor. Bakınız, bu sürecin başından itibaren aslında sıkıntısı olmayan, hakikaten sükunet içerisinde, suhulet içerisinde bir seçim kampanyasının yürütülmesi çağrısını başından itibaren ben de yaptım, Hükümet de yaptı. Ne ilginçtir ki, örneğin bir Van'da bilboardlara, otobüs duraklarına musluklardan kan akan resimleri bu zikrettiğiniz partinin belediyeleri astı. Bu bir tahrikti ve buna ben de hükümet de çok ciddi tepkiler ortaya koydu. Biz, barış içerisinde, sükunet, suhulet içerisinde bu seçimlerin atlatılmasının mücadelesini vereceğiz ve bu konudaki kararlığımız devam ediyor” dedi.


#erdoğan
#bosna
#aliya izzetbegoviç
#hdp
9 yıl önce