|

Biden: Türkiye'ye ihtiyacımız var

Doğu Akdeniz'de iki ülkenin ortak bir uzlaşı sağlaması gerektiğini belirten ABD Başkan Yardımcısı Biden, "Biz, Türkiye ile 60 yıldır iyi ilişkiler sürdürüyoruz, bizim Türkiye'ye ihtiyacımız var. Türkiye'nin de bize ihtiyacı olduğunu düşünüyorum" dedi.

15:07 - 22/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 18:39 - 22/11/2014 Cumartesi
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Beylerbeyi Sarayı'nda yaptıkları görüşme sonrası ortak açıklama yaptı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından öne çıkanlar;


İşbirliğimizi ileriye götürecek ortak kararlılık var. Bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğin korunması için ABD ile işbirliğimizi geliştirmeye kararlıyız.


Her şeyden önce birinci derecede Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmeler ile DEAŞ (IŞİD) tehdidi konusunda etraflıca bir görüşme imkanımız oldu. Özellikle Kuzey Afrika'daki son gelişmeleri değerlendirme imkanı oldu. Fikir birliği içinde olduğumuzu gördük.


ABD ile ilişkilerimiz, ortak değerler ve müşterek menfaatler temelinde karşılıklı saygıya dayalı biçimde günün stratejik şartlarına da uyum sağlayarak gelişiyor. Türkiye-ABD ilişkilerimizin bugün her zamankinden daha kapsamlı ve güçlü olduğuna inanıyorum.


Bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğin korunması için ABD ile işbirliğimizi derinleştirerek, daha da etkin kılmaya kararlıyız. Bugünkü görüşmelerimiz bu bakımdan çok çok önemlidir. En üst düzeydeki temaslarımız aynı yoğunlukta devam edecektir.


Joe Biden'ın açıklamasından öne çıkanlar ise şöyle:


Türkiye, özellikle Suriye konusunda büyük bir insani yükü omuzlamış durumda. Türkiye 1,6 milyon Suriyeli mülteciye kapısını açtı. ABD, Türkiye'nin Kıbrıs'taki çabalarını desteklemektedir. Doğu Akdeniz'deki enerji potansiyeli göz önüne alındığında iki ülkenin de ortak bir uzlaşı sağlaması gerekiyor. Biz, Türkiye ile 60 yıldır iyi ilişkiler sürdürüyoruz, bizim Türkiye'ye ihtiyacımız var. Türkiye'nin de bize ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

#recep tayyip erdoğan
#joe biden
#beylerbeyi sarayı
9 yıl önce