|

Bizde akıl var mantık var

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin 15. Olağanüstü Kurultayı'ndaki vaatlerinin parasal kaynağıyla ilgili eleştirilere yönelik olarak, 'Verdiğimiz sözlerin bir kısmının parayla alakası yok. Akılla, insanla ilgisi var ama bunların aklı, mantığı sadece paraya çalıştığı için... Çünkü malı götürmeye alışmışlar. Bilmiyorlar, bizde akıl var mantık var' dedi.

Aa
00:00 - 28/12/2010 Salı
Güncelleme: 15:15 - 28/12/2010 Salı
Yeni Şafak
Bizde akıl var mantık var
Bizde akıl var mantık var

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasına, Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 91. yıldönümünü kutlayarak başlayan Kılıçdaroğlu, törenler kapsamında 1932 yılından bu yana düzenlenen 'Garnizon Koşusu'nun bu yıl güzergah tahsis edilmediği için gerçekleştirilmemesini  eleştirdi. Kılıçdaroğlu, geleneklerin kentlerin tarihinde önemli bir yeri olduğunu belirterek, bu geleneklerin yaşatılması gerektiğini savundu. 

İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 74. yılı olduğunu da anımsatan Kılıçdaroğlu, 'katıksız bir Atatürkçü' olarak nitelediği Ersoy'u minnet, saygı ve şükranla andıklarını söyledi.

Kılıçdardoğlu, 18 Aralıkta CHP'nin 15. Olağanüstü Kurultayı'nı gerçekleştirdiklerini ve yeni bir yönetim oluştuğunu hatırlatarak, 'Hepimiz çalışacağız, Merkez Yönetim Kurulu üyelerimiz daha fazla çalışacak. Kimsenin Ankara'da oturma lüksü yok. Hep beraber CHP'nin iktidarı için mücadele edeceğiz' dedi.

15. Olağanüstü Kurultay'ın Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük kapalı siyasal toplantısı olma özelliğini taşıdığını ifade eden Kılıçdaroğlu, kurultayda CHP'nin hedef ve önerilerinin ortaya konulduğunu bildirdi. CHP'nin hedefinin 'mutlu birey, mutlu aile, mutlu Türkiye' olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, bu hedefe ulaşmak için gerekli kaynakların da düşünüldüğünü belirtti. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bazı çevrelerin CHP'nin vaatlerinin maddi kaynağına ilişkin eleştirilerde bulunduklarına işaret eden Kılıçdaroğlu, '(41 tane vaatte bulundunuz bunun bedeli 200 milyar lira. Siz bu sözleri nasıl verirsiniz?). Olay çarpıtılacak ya, buradan çarpıtmaya başladılar. Verdiğimiz sözlerin bir kısmının parayla alakası yok. Akılla, insanla ilgisi var ama bunların aklı mantığı sadece paraya çalıştığı için... Çünkü malı götürmeye alışmışlar. Bilmiyorlar, bizde akıl var, mantık var' diye konuştu.

Özel yetkili mahkemeleri kaldıracaklarını, Askeri Yüksek İdare Mahkemelerini de kaldırarak toplumu sivilleştireceklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, bunların gerçekleştirilmesinin parayla ilgisi olmadığını söyledi. 


'MUSTAFA KEMAL'İN RUHUNU ŞAD EDECEĞİZ'

Kılıçdaroğlu, mayınlı arazilerin temizlendikten sonra topraksız köylülere verileceğini de belirten 'Böylece Mustafa Kemal'in ruhunu şad edeceğiz. Hedef koyduğu ama gerçekleştiremediği Cumhuriyetin en büyük toprak reformunu, halkın iktidarı yapacak' dedi.

Yüzde 10 seçim barajının kaldırılması sözünü verdiklerini bunu halkın iktidarında mutlaka gerçekleştireceklerini belirten Kılıçdaroğlu, sözlerini 'Demokrasi bunların işine gelmiyor, özgürlük bunların işine gelmiyor. Milletin iradesi bunlarda sadece sözde. Bunların özde milletin iradesiyle yakından uzaktan bir ilgisi yok. Dokunulmazlıkları kaldıracağız dedik bunun parayla ne ilgisi var? Dolaylı olarak ilgisi var. Malı götürenler, malı götüremeyecek, devlet tasarruf edecek. Bunu söylüyorum' diye sürdürdü. 

YÖK'ün kaldırılması Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'nun Atatürk'ün vasiyeti doğrultusunda eski konumuna getirilmesi yönündeki vaatlerinin gerçekleştirilmesinde de maddi sıkıntının söz konusu olmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, iki kurum için gerekli kaynağın Atatürk'ün İş Bankasındaki hisselerinin geliri olacağını söyledi.   

Kamuda taşeron işçiliği kaldıracakları sözünü verdiklerini bunu devlete ek yük değil, çalışanlara ek haklar getireceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, CHP'nin vaatlerinin kaynağının belli olduğunu olan kaynakları akılcı kullanımıyla gerekli finansmanın sağlanacağını belirtti. 

CHP'nin Siyasi Ahlak Yasasını da mutlaka hayata geçireceğini dile getiren Kılıçdaroğlu, 'Siyasi ahlaktan söz ediyorlar mı hiç? Etrafından bile dolaşmıyorlar. Siyasi ahlakın olmadığı bir yerde kul hakkını koruyamayız. Kul hakkının korumasının birinci kuralı siyasi ahlak yasasını getirmektir. Ahlaklı adam siyaset yapsın. Bunu istiyoruz. Bunun parayla ilgisi var mı?' diye konuştu. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yoksulluğu gidereceğini ifade ederek, 'Benim adım Kemal; hesabımızı yaparız, biz hesap adamıyız, onlar gibi üfürmeyiz' dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, CHP Olağanüstü Kurultayında verdikleri sözlere ilişkin hatırlatmalarda bulundu. İktidara geldiklerinde Kamu İhale Kanunu'nu değiştireceklerini, devletin, vatandaşın cebinden para çıkmayacağını, birilerinin hortumculuk yapmayacağını anlatan Kılıçdaroğlu, getirdikleri önerilerle kaynak tüketmediklerini, kaynak yarattıklarını kaydetti.

Üniversitelere, bilimsel, mali ve yönetsel özerklik getireceklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, gençlerin üniversite yönetiminde yer alacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, İstanbul Üniversitesinde öğrencilerin 1 yıl süreyle aranabileceğine yönelik çıkan haberleri anımsatarak, 'Size diyorum 'AKP'nin demokrasi, özgürlüklerle ilgisi yok' diye. Siz bu kararla, üniversiteyi potansiyel suçlu hale getiriyorsunuz' dedi.

Kılıçdaroğlu, siyasetin finansmanını şeffaflaştıracaklarını, bunun da parayla, pulla direkt ilgisinin bulunmadığını kaydetti.


'HIK DEYİCİLER'

'41 vaatte bulundunuz, bunun için 200 katrilyona ihtiyaç var, bunu nereden bulacaksınız?' diyerek, kıyametin koparıldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

 'Rahatsız oluyorlar; neden? Biz, demokrasi ve özgürlüğü amaç edinmiş bir siyasal partiyiz, onlar demokrasiyi amaç değil, araç edinmiş bir siyasal parti, aramızdaki temel farklılık bu. Biz, demokrasi, özgürlük, insan hakları, kadın-erkek eşitliği istiyoruz, onlar devleti özgür kılmak için değil, devleti ele geçirmek için çaba harcıyorlar. Onların amaçları ile bizim amaçlarımız arasında taban tabana zıtlık var. Onun için onların söylemlerine güvenmememiz gerekiyor.

Sadece AKP mi bunu söylüyor. Bir de AKP'nin geniş bir 'hık deyiciler' grubu var. Başbakan ne derse, 'haklısınız efendim...' Hık deyiciler de düşünmüyorlar. 'Bir kağıt kalem alalım, hesabını yapalım, bunların dedikleri ne kadar doğru yanlış' denilmiyor. Biri 200 katrilyon dedi ya o rakam AKP'nin resmi rakamı. Doğru, o değil.'


'MELEZ İKTİDAR'

Kılıçdaroğlu, The Economist Dergisi'nin 2010 yılı demokrasi endeksini yayımladığına, 'tam, kusurlu ve melez demokrasiler' diye ayrıma gittiğine işaret ederek, Türkiye'nin 'melez demokrasiler grubunda' yer aldığını söyledi. Kılıçdaroğlu, 'Çünkü başımızda melez iktidar var. Bu iktidarla ancak bu kadar demokrasi...' görüşünü savundu.

Türkiye'nin nimetlerine değil, külfetlerine talip olduklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, aralarındaki farkın bu olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, 'Kendileri, yakınları, yedi göbekleri Türkiye'nin nimetlerine talip oldu. Dürüst, namuslu kişiliğimizle, temiz siyaset anlayışımızla, Türkiye'nin külfetlerine talibiz' diye konuştu.

'Bu iktidar, Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzlukların yapıldığı iktidardır. Yolsuzluk eşittir AKP olarak biliniyor. Onun için bunlara 'adaletten kaçanlar partisi' deniliyor. Yolsuzluk yapmasa, adaletten kaçar mı?' diyen Kılıçdaroğlu, 'AK Parti ne yaparsa yapsın, nereye kaçarsa kaçsın, yoksulluğu tarihe gömeceklerini, aile sigortasını çıkaracaklarını' söyledi.

Kılıçdaroğlu, 'Yoksulluğu sömürüyorsun. Yerine gelince dindarlığı kimseye bırakmıyorsun. Aç bir oku bakalım o kitapları, 'sağ elin verdiğini, sol el görmeyecek' diyor, senin yaptığın ne?' diye sordu.


'HANGİ DİNDEN BAHSEDİYORSUN'

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:  

'Bizim söylemlerimizden sonra, bunlar ellerine kağıt, kalem aldılar, Türkiye'de 16 milyon yoksul varmış. Biz değil, onlar itiraf etmeye başlıyor. Biz bunları söyleyince 'yoksul sayısı çok fazla, bunların yoksulluğunu gideremezsiniz' dediler. Ne söyledim: benin adım Kemal; ben bu yoksulluğu gidereceğim. Bunlar kömür, makarna veriyorlar ya orada bile yolsuzluk yapıyorlar. Sayın Başbakan 'insaf, dinin yarısıdır' diyordu. O yardımda bile yolsuzluk varsa, hangi dinden, imandan bahsediyorsun. 

Sanıyorlar ki aklımıza geldi söyledik, biz bir şey söylersek en az 50 kez düşünmüşüzdür, uzmanlarıyla oturmuşuzdur. Devlette yardım yapan kaç kurum var, bütçeleri nedir, kaç kişi çalışıyor; onlar bilmezler ama biz biliriz. Biz hesabımızı yaparız, biz hesap adamıyız, onlar gibi üfürmeyiz. Doğrusu neyse adam gibi söyleriz. Aile sigortasını biz söyledik ama bununla ilgili yasa 1971'de Parlamentodan geçmiş. Şimdi 2011'e giriyoruz, ağızlarına bile alamıyorlar. 

Kaynak da para da var ama sen o kaynakları kullanmasını bilmiyor, çarçur ediyorsun, o kaynakları alıp birilerine yediriyorsun, yolsuzluk yapıyorsun. Biz aile sigortası deyince aklına fakir, fukara geliyor, 'bütçede para yok.' İran'a kullanmadığın doğalgaz için 1 milyar 300 milyon dolar ödedin, aklına hiç mi fakir fukara gelmedi.'


'PLANI YAPACAK KARATTA HÜKÜMET DEĞİLSEN...'

Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın, 'Bunlar hesap bilmezler'' dediğini belirterek, AK Parti'nin, 'hesap, kitap, program, plan bilmediğini' savundu. Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

'Neye dayanarak söylüyorum; yasalara göre, belli dönemlerde çıkması gereken planlar, programlar var; orta vadeli plan mesela. Zamanında çıkaramadılar, zamanında plan, program yapamayan bir iktidar düşünün, gelmiş bize hesap soracak. Biz sana hesap soruyoruz, sen bu planı yapacak karatta (ölçüde) bir hükümet değilsen, orada ne işin var. Bu hükümete, pırlanta hükümeti diyoruz. Fakir fukaranın ekmeğinden vergi alır, pırlantadan, yakuttan, inciden vergi almaz. Fakir fukaranın derdinden de anlamazlar. 

'Mazottan ÖTV'yi kaldıracağız' dedik, 'vay efendim nasıl kaldırırsınız.' Niçin para yokmuş, sıra çiftçiye gelince mi para yok. Senin yandaşların köşeyi dönerken, devletin Hazinesini hortumlarken para var da çiftçiye mi yok? Bir sözcüsü de Mecliste konuşuyor ÖTV'nin yükü 28-30 katrilyonmuş. Bunun yükü binde 33, yani 3,6 milyar lira. Bunlar hesap bilmiyor, milleti kandırıyorlar. Millete yalan söylemeyin.'

13 yıl önce