|

Bu böyle gitmez

Başbakan Başdanışmanı Etyen Mahçupyan, Türkiye’de sistem değişikliğinin kaçınılmaz olduğuna işaret etti, “Adını koysak da koymasak da cumhurbaşkanının yetkilerinin daha belirginleşmiş ve tutarlı hale gelmiş olduğu bir sisteme doğru gideceğiz” dedi

Yeni Şafak
04:00 - 2/03/2015 Monday
Güncelleme: 21:30 - 1/03/2015 Sunday
Diğer
Başbakan Başdanışmanı Etyen Mahçupyan, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin mevcut sistemin devam edecek durumda olmadığını söyledi. İtalyan parlamentosunun alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde ‘Yeni Türkiye’ başlıklı konferansa katılmak için Roma’ya gelen Mahçupyan, Türkiye’nin gündeminde bulunan ‘başkanlık sistemi’ ve ‘çözüm süreci’ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

VESAYET DÜZENİ DEĞİŞMELİ

“Bildiğimiz bir tek şey var; şu andaki sistem devam edemez. Zaten 12 Eylül anayasası üzerine kurulu olan bu vesayet sisteminin değişmesi lazım. Halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı var dolayısıyla bu da tamamen şu andaki gibi sorumsuz kalamaz. İnsanlar cumhurbaşkanının yetkileri üzerine bir tartışma yapıyorlar ama aslında çok yetkili ve sorumsuz bir cumhurbaşkanı var şu anki anayasayla. Bir kere en azından bu cumhurbaşkanının sorumlu hale gelmesi gerekiyor” diyen Mahçupyan, sistemin öyle veya böyle değişeceğini, bunun da ancak anayasa değişikliğiyle mümkün olduğunu kaydetti. 

KANDİL, HDP’NİN OYUNU ETKİLER

Çözüm süreci kapsamında oluşturulan Akil Adamlar Heyeti’nde de yeralan Mahçupyan, ‘silah bırak’ çağrısı sonrası Kandil’in daha da önemli hale geldiğini ifade etti. Mahçupyan, “Eğer PKK diye bir örgüt olmasaydı, Türkiye’nin şu durumunda bir silahlı kalkışmanın hiçbir gerekçesi olmazdı. Ama madalyonun öteki yüzünde de öyle bir örgüt var ve 30 yıldır da orada. Kandil’in kısa sürede bir biçimde sağ ya da sola bir viraj alması gerekecek. Kandil ve PKK’nın tavrı seçimlerde HDP’nin alacağı oyu birebir etkileyecektir” diye konuştu.
#Etyen Mahçupyan
#Yeni Türkiye
#12 Eylül
9 years ago