|

Bu okulları kapatın

Etiyopya’da Başbakan Desaleng ve Cumhurbaşkanı Wirtu ile görüşen Erdoğan, paralel yapının açtığı okulların kapatılmasını istedi. Milli Eğitim Bakanlığı kanalıyla yeni okul sözü veren Erdoğan’a muhataplarından destek geldi. Başbakan Desaleng, Türk hükümetinin onayı olmadan bu kurumlara izin vermeyeceklerini söyledi

Yeni Şafak
04:00 - 23/01/2015 Cuma
Güncelleme: 22:54 - 22/01/2015 Perşembe
Diğer
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, paralel yapının yurt dışındaki okullarıyla ilgili, “Gittiğimiz ülkelerde devlet, hükümet başkanlarıyla gerek şahsım gerekse başbakanımız, bakanlarımız, bunların konumunu anlatmak suretiyle, buraların kapatılmasını ve buralarda bunların vermekte olduğu hizmeti Milli Eğitim Bakanlığımız vasıtasıyla verebileceğimizi kendilerine söylüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı da buna yönelik çalışmalarını şu anda tamamlamak üzere’’ dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ile gerçekleştirdiği baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İLLEGAL ÖRGÜT

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Desalegn ile görüşmelerinde paralel yapının faaliyetlerinin de gündeme geldiğini belirterek, şöyle devam etti: “Paralel devlet yapılanmasına yönelik olarak da değerli dostum Desaleng ile konuştuk. Bu konudaki ulusal güvenliğimizi tehdit eden unsurlar noktasında, legal görünüm altındaki illegal örgüt noktasında, kendileri de ‘dost bir ülkemizde bu tür faaliyetleri olanlara biz de sıcak bakmayız’ dediler. Bu dayanışmamız inanıyorum ki bizim geleceğe bakışımızı çok daha farklı şekilde güçlendirecektir.” 

MÜCADELE SÜRECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin, “paralel yapının Afrika ülkelerindeki eğitim kurumlarının durumunun görüşmelerde gündeme gelip gelmediği” sorusunu şöyle yanıtladı: “MGK olarak bizim ulusal güvenliğimizi tehdit eden, legal görünüm altındaki illegal örgütlere yönelik tavsiye kararımızı hükümetimize bildirdik. Hükümetimiz de bu tavsiye kararımızı Bakanlar Kurulu kararı olarak çıkarttı. Bakanlar Kurulu kararı olarak çıktıktan sonra yeni bir süreç başladı. Bu süreç artık paralel devlet yapılanmasının Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne girmesi anlamındadır. Artık bu örgüte karşı, ki ülkemizde bu inceliği fark etmeden hala bunlara ‘cemaat’ diyenler var, mücadelemiz kararlı şekilde sürmektedir, sürecektir.”

TİCARET ARTACAK

Etiyopya’nın yaklaşık 1 milyon 120 bin kilometrekarelik yüzölçümü, 97 milyonluk nüfusuyla Afrika’nın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını belirten Erdoğan, Türkiye ve Etiyopya arasındaki üst düzey ziyaretlerin ilişkilerin ilerlemesine vesile olduğunu söyledi. Erdoğan, Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ile gerçekleştirdiği baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından Etiyopya Cumhurbaşkanı Wirtu ile bir araya geldi. Erdoğan, ayrıca, Paris'teki saldırıdan sonra Müslümanlara, ibadethanelere saldırıların daha da arttığına işaret ederek, "terörün dini olmaz, terörün mezhebi olmaz, terörün hiçbir insani değeri olmaz. Terör cinayettir. Bunu, adı Müslüman olan birisi de yapıyorsa teröristtir, Hristiyan olan birisi de yapıyorsa teröristtir, Musevi olan biri de yapıyorsa teröristtir. Bunlar katildir, canidir, barbardır" diye konuştu. 

Onayınız yoksa işbirliği de yok

Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, ülkesinde faaliyet gösteren “paralel yapı” okullarıyla ilgili olarak, “Biz her daim olduğu gibi bundan sonra da herhangi bir kuruluş ile işbirliğine giderken Türk hükümetinin desteğini ve onayını bekliyor olacağız. Geçmişte iyi niyete dayalı işbirliklerimiz olmuş olsa bile, bundan sonra onların mahiyeti değişmiş ya da yapılanmalarında farklılığa gitmiş iseler biz Türk hükümeti ile temaslarımızı yoğunlaştırarak, onların rehberliği ve yönlendirmeleri doğrultusunda tasarruflarımızı kullanırız” dedi. Desaleng, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iki ülke arasında kültürel alanda işbirliği konularını da görüştüklerini, Etiyopya’da “Türk Dili ve Edebiyatı” bölümü ya da bir kürsünün kurulması konusunda karşılıklı iyi niyetlerin ifade edildiğini söyledi.


Müslüman bunu yapmaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün ziyaret edeceği Somali'de Türk heyetini hedef alan bombalı saldırı düzenlenmesine ilişkin, Addis Ababa Üniversitesi'nde düzenlenen fahri doktora töreninde konuştu. Ziyaretini iptal etmeyen Erdoğan, "Bugün (dün) yine bir terör eylemi oldu Somali'de. Ne adına yapıyorlar bunu? İslam adına yapıyorlarsa, ben Müslümanım İslam'da böyle bir şey yok. Bir Müslüman öncelikle intihar edemez. Böyle bir İslam yok, dinimizde 'insanları git öldür' diye bir şey yok" dedi.

İSLAMİ TERÖR İSMİ YANLIŞ

Erdoğan şöyle devam etti: "DEAŞ terör örgütüne, diğer terör örgütlerine karşı aynı mücadelenin sergilenmesi şart. Biz İslami terör gibi son derece yanlış bir isimlendirmeye karşıyız. Kimse İslam’la terörü birarada anamaz. Zira İslam barıştır. Kelime itibariyle sin kökünden gelmek suretiyle barıştır. Bir insanı öldüren tüm insanlığı öldürmektir. Bu İslam’ın hükmüdür. Bu tür terör saldırıları da farklı inançlara yönelik bu tür saldırılar da dünyada birlikte yaşam kültürünü yok etmektedir." 

Addis Ababa’yaZiraat Bankası

Cumhurbaşkanı, Etiyopya ziyaretinde düzenlenen İş Forumu’nda konuştu. Erdoğan burada Ziraat Bankası şubesi açılacağının müjdesini verdi. Erdoğan, "Başbakan ve Bakanlarımızla görüştük burada Ziraat Bankası var olacak. Her iki ülke halkının da kazanacağı işler yapacağınızı biliyorum. Bizim en güçlü bankamız Ziraat Bankası’nın burada yer alması çok önemli bir sıçrama tahtası olacak. 50 bin megawatlık bir su enerjisi potansiyeli var. Enerji yatırımı için Etiyopya her türlü kolaylığı sağlamaya hazır" dedi

TÜRK ŞİRKETLERİ 14 PROJE ÜSTLENDİ

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Etiyopya ile iyi ilişkilerimiz var. Daha derinleşen bir ortaklık politikasıyla ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz. Ticaret hacmimiz 421 milyon dolar. Etiyopya ve Türkiye olarak 173 milyon nüfusa sahibiz. 3 milyar dolara ulaşan Türk yatırımlarıyla en fazla yatırım yaptığımız Afrika ülkelerinin başında yer alıyor. Etiyopya’da 2,5 milyar dolar değerindeki 14 proje Türk firmaları tarafından üstlendi."

Habeş Kralı Necaşi’yi hatırlattı

Hz. Muhammed’in, Müslümanlar zulme uğradığı dönemde, Habeşistan’ı adeta güvenli bir bölge olarak düşündüğünü ve “Habeşistan’daki kral güvenlidir, emindir oraya gideceksiniz” dediğini hatırlatan Erdoğan, “Müslümanlar o zaman buraya geldi. Habeş Kralı Necaşi’nin bizim dünyamızda böyle anlamlı, özel bir konumu var. Dolayısıyla burası güvenli bir bölge” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİKA’nın Etiyopya’da inşasına devam ettiği kültür merkezinin de halkların kaynaşmasına vesile olacağını söyledi. Addis Ababa Üniversitesinde Türkoloji bölümü kurulmasını arzu ettiklerini dile getiren Erdoğan, Yunus Emre Enstitüsünün çalışmaları için de girişimleri olduğunu söyledi.


El emeği göz nuru

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Addis Ababa’da Ulusal Müze’yi ziyaret etti. Ziyareti sırasında Erdoğan’a, Etiyopya Başbakanı Desalegn’ın eşi Roman Tesfaye eşlik etti. Müzeyi gezen Emine Erdoğan burada dünyanın en eski insan iskeleti olan Lucy hakkında bilgi aldı. Daha sonra AİDS'li kadınlar yararına faaliyet gösteren bir derneği ziyaret eden Emine Erdoğan, kadınlarla bir süre sohbet ettikten sonra, atık maddelerin geri dönüşümünden sağlanan malzemeler ile yapılan takı ve süs eşyalarını inceledi. Ziyarette, Sümeyye Erdoğan da bulundu.


Tören kıtası bile arandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika Boynuzu ülkelerini kapsayan resmi ziyaretlerinin ilk durağı Etiyopya’da, Başbakan Hailemariam Desalegn tarafından resmi törenle karşılandı. Karşılama öncesinde bando ve tören kıtası, Etiyopya Başbakanlık koruma ekiplerince arandı ve kıtanın törende taşıyacağı silahlar kontrol edildi.

#Tayyip Erdoğan
#paralel yapı
#okul
#Etiyopya
#Hailemariam Desalegn
9 yıl önce