|

Bu provokasyon sizin eseriniz

IŞİD'in Kobani'ye saldırısını istismar edip sokakları savaş alanına çeviren eylemlerin sorumlusu HDP, 26 kişi ölünce olayları sahiplenmedi. Gençleri sokağa davet eden Demirtaş ve HDP'lilerin kışkırtıcı sözleri ile sosyal medyadan silahlanma ve öldürme çağrıları ise provokasyonu gözler önüne serdi

Haber Merkezi
00:00 - 10/10/2014 Cuma
Güncelleme: 23:02 - 9/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Bu provokasyon sizin eseriniz
Bu provokasyon sizin eseriniz

Türkiye'de üç gündür yaşanan şiddet olaylarının ardından Diyarbakır'da kameraların karşısına geçen HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, yaşanan şiddet olaylarında kendisinin ve partisinin sorumlu olmadığını söyleyip Hükümet ile güvenlik güçlerini suçladı. HDP'nin şiddet çağrısı yapmadığını öne sürüp 'Çağrımız insani bir çağrı ve siyasi müdahale davetiydi. Şiddeti büyüten HDP'nin çağrısı değil. Tahrik edenleri bulmak hükümetin görevidir' diyen Demirtaş kendisi ve partisinin çağrılarını yok saydı.

SOKAĞA ÇAĞIRDILAR

Dün 'biz şiddete çağırmadık' diyen Demirtaş, sokakların ateşe verildiği, okulların yakıldığı ve 26 kişinin hayatını kaybettiği olayların hemen öncesinde, 'Bütün gençlere IŞİD'e karşı cephede savunma çağrısı yapıyorum' demişti. Demirtaş'a diğer HDP'liler de eşlik etti. HDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, 'Kobani düşerse Adana, Ankara ve Türkiye düşer' diyerek açıkça sokakları tahrik etti. HDP'li Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık ise çağrıları bir adım ileri taşıyarak, Kobani eylemlerini Kürtlerin tarihi direnci olarak tanımladı.

DİRSEK TEMASI TWİTTER'DA

Demirtaş ve HDP'li vekillerin bu çağrılarından sonra sokaklar bir anda yangın yerine dönerken, PKK'ya yakın örgütlerin sosyal medyadaki hesaplarından silahlanma ve öldürme çağrıları yapıp, provokatörlere kundaklanacak yerlerin adreslerini bildirildi.

Demirtaş, kundaklama ve yağmalama yapanlar için 'provokatör' dedi. O provokatörlerin HDP ile sosyal medyada dirsek teması içinde oldukları belirlendi. Twitter'dan silah toplanması talimatı veren PKK'nın sözde gençlik yapılanması YDG-H'nin hesabını HDP'nin resmi hesabının takip ettiği belirlendi.

HÜDA-PAR'A KATLİAM TWİTİ

YDG_H1 hesabından, 'Silahlanın Hüda Par üyeleri görüldükleri yerde infaz edilecek' mesajı paylaşıldı. 7 Ekim günü 19.33'te atılan bu twitten sonra Diyarbakır'da Ofis semtinde Hüda Parlılara saldırı düzenlendi ve 4 Hüda Par üyesi öldürüldü. Sokak teröristleri Hüda Par üyeleri ile girdikleri çatışmanın görüntülerini de dün internete yükledi.

TWİTTER'DAN SİLAHLANDILAR

HDP'nin İstanbul hesabının takip ettiği YDGH_Umuttur hesabından ise, 'Esenyurt'ta silahlandıklarını ve kana kan ile karşılık verileceği' duyuruldu.

İŞTE SOKAKLARI YAKAN O SÖZLER

Demirtaş, 'Suruç'ta insanlar çadır açacak, sivil eylem ve etkinlikler yapacaklar. Ama bununla yetinilmemeli. Bütün gençlere IŞİD'e karşı cephede savunma çağrısı yapıyorum'

Pervin Buldan, 'Kobani düşmemiştir, asla düşmeyecektir. Kobani düşerse, Adana düşer, Kobani düşerse Ankara düşer. Kobani düşerse Türkiye düşer.'

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, 'Erdoğan bu politikalar ile Ortadoğu halkına, Kürt halkına düşmanlık ediyor'

HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, 'Son sözü direnenler söyler. Halkların özgürlüğü için direnlere selam olsun'

Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, 'Kürtlerin bu tarihi direnci zaferle sonuçlanıncaya kadar her yol Kobaniye, her sokak Kobaniye çıkar'

Can kaybı artınca

Basın toplantısında insanları sokağa çağırmayı savunan Demirtaş, bina önünde toplanan kalabalığa yaptığı konuşmada, sağduyu çağrısında bulundu. Demirtaş, 'Bütün halkımızdan özellikle de genç arkadaşlarımızdan ricamız şudur, hiçbir yerde asla şiddete başvurulmamalıdır, şiddet kullanılmamalıdır. Şiddet kullanan kim varsa kesinlikle durdurmalıdır. Güvenlik güçleri olur, başka partiden olur, halkımızdan insanlar olur. Gösterilerimiz şiddet içermeden Kobani'yi sahiplenme temelinde olmalıdır' dedi.

Boncuk boncuk terledi

Sokakları savaş alanına çeviren olayların çağrıcısı olduklarını kabul etmeyen Selahattin Demirtaş kameralar önünde boncuk boncuk terledi. Konuşurken defalarca terini silen Demirtaş'ın açıklamasındaki en çarpıcı detay ise olayla üzerine Abdullah Öcalan ile mesajlaştıklarını açıklaması oldu. Demirtaş, 'Dün gece itibariyle bizler sayın Öcalan ile kısa bir mesaj bağlantısı kurma imkanı bulduk. Diyalog ve müzakereyi hızlandırma yöntemini bütün taraflara telkin ettiğini önerdiğini belirtmek istiyoruz' sözleri ile Öcalan'ın mesajını iletti. Demirtaş, Öcalan ile telefon ile değil yazışma yolu mesajlaştıklarını kaydetti.


10 yıl önce