|

Büyük Türkiye Sözleşmesi

Başbakan Davutoğlu, ‘Erdemliler Hareketi’ olarak nitelendirdiği AK Parti’nin yeni Türkiye’yi inşa edecek beyannamesini açıkladı. 7 Haziran’dan sonra asli görevin yeni anayasa olduğunu vurgulayan Davutoğlu, parlamenter sistemin de başkanlık sistemine dönüşerek yetki karmaşasını ortadan kaldıracağını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 12:01 - 16/04/2015 Perşembe
Yeni Şafak
Başbakan Davutoğlu, kaleme aldığı 2023 Yeni Türkiye Sözleşmesi'ni de kamuoyuyla paylaştı.

Yeni Türkiye'nin Cumhuriyetin 100. yılının yeniden inşa sürecinin eseri olacağını dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:


“12 yıllık toparlanma döneminden sonra tam bir özgüven içinde 21. yüzyılın yükselen güçleri arasına girmeye hazırlanıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılına yürürken, önceliğimiz ülkemizin katılımcı, çoğulcu, özgürlükçü, demokratik ve sivil bir anayasa ile yönetilmesini sağlamaktır. Özgürlük, eşitlik ve adalet değerleri üzerine inşa edilecek yeni anayasal düzenimizin en temel ilkesi, ahlaki referansı ve ruhu insan onuru olacaktır. Kamu düzenini insan hak ve özgürlüklerinin hayat alanı olarak görüyor; bu çerçevede özgürlük ve güvenlik kavramlarını birbirlerinin karşıtı değil tamamlayıcı unsurları olarak değerlendiriyoruz. TBMM'nin 7 Haziran seçimleri sonrasında öncelikli asli görevi ülkemizin ilk sivil anayasasını uzlaşı kültürü içinde yazmaktır." 100 maddelik 34 sayfadan oluşan sözleşmeyi okuyan Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni bir medeniyet çağrısıyla hem millete hem insanlığa yeni bir çığır açmayı hedeflediklerini söyledi. Muhalefet parti liderlerine de seslenen Davutoğlu, “Buradan Kılıçdaroğlu'na, Bahçeli'ye, Demirtaş'a bir kez daha sesleniyorum: Eğer bu milletle ilgili bir idealiniz, bir aşkınız, sevdanız varsa gelin seçim meydanlarını seviyesiz tartışmaların, karşılıklı hakaretlerin alanı değil vizyonların, fikirlerin, projelerin tartışıldığı fikir harmanları haline getirelim. Alkışlamayı bırakın, alkışlanacak işler yapın" dedi. Davutoğlu, salondakilere, “7 Haziran'da bütün geçmiş seçimlerin rekorunu kırarak yüzde 55'e AK Parti iktidarını taşımaya hazır mısınız?" sorusuyla, AK Parti'nin 7 Haziran'daki hedefini de ortaya koydu.

Sandıklar patlayacak


* Arena Spor salonu sabahın erken saatlerinde itibaren Türkiye'nin dört bir yanından gelen partililer tarafından doldurulurken bir o kadar partili de dışarıda kaldı. Başbakan Davutoğlu içerdeki konuşmasından önce salon dışındaki partililere seslendi. Davutoğlu, “7 Haziran'da tekrar bir demokrasi destanı yazmaya hazır mısınız? 13 yıldır bizi alkışlayan dünyanın yanında, milli irade alkışlanacak. Ama Kılıçdaroğlu'nun alkışı gibi değil, sandıklar patlayacak" dedi.


* Salonda dev Türk Bayrağı ve AK Parti bayrağının yanı sıra Atatürk, Erdoğan ve Davutoğlu posterleri yer aldı.


* Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile salona girerken, seçim kampanyasında kullanılacak şarkılardan 'Bize Her Yer Türkiye' seslendirildi.


* Başbakan Davutoğlu konuşmasını “Yeni Türkiye Yolunda Daima Adalet Daima Kalkınma" ve “Yeni Türkiye Yolunda İkinci Yarı Başlıyor" yazılı platformun önünde yaptı.


* Davutoğlu, il il adayların tanıtımı sırasında aralarında Bülent Arınç, Beşir Atalay, Mehmet Ali Şahin ve Faruk Çelik'in de bulunduğu 3 döneme takılan milletvekillerini kürsüye çağırarak birlik beraberiklik mesajı verdi.


* Bursa'da 9. sıradan listeye giren AK Parti'nin engelli adayı Bennur Karaburun'un kürsüyü çıkması için özel platform kuruldu.


* Salonda çok az sayıda pankart vardı. En dikkat çekeni “Biz hazırız Ahmet Hoca Götür Bizi Osmanlıya" yazan pankarttı.


* Şarkıların seslendirilmesinin ardından aday tanıtımına geçildi. AK Parti milletvekili adaylarının isimleri şehirlere göre “Z" harfinden başlanarak okundu. İsmi okunan milletvekili adayları Davutoğlu'nun bulunduğu platforma gelerek, birlikte fotoğraf çektirdi. Adayların isimleri, fotoğraflarıyla platformun arka tarafına kurulan ekrana yansıtıldı. Tanıtım sonrası Davutoğlu, adaylarla aile fotoğrafı çektirdi. Yeni Türkiye Sözleşmesi adaylara dağıtıldı.



Demirtaş hainlik yaptı


HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın Ağrı'daki terörist saldırıya ilişkin tavrını da eleştiren Davutoğlu, “Hani İstanbul'da konuştuğunda barış güvercini ama Ağrı'da şiddetin sözcüsü. Terörün sözcüsü HDP ve Demirtaş'a sesleniyorum; bukalemun siyasetini bırakın. Neyseniz mertçe söyleyin, iki yüzlü, üç yüzlü, beş yüzlü siyaseti bırakın" dedi. Davutoğlu, şöyle devam etti:


“Silahla, baskıyla eğer 'Doğu ve Güneydoğu'daki kardeşlerimizin oylarını çalarız' diye düşünüyorsanız, bilin ki o kardeşlerimiz Türkiye'nin nereden nereye geldiğini biliyor. Ağrı'da terör grupları, silahlı bir şekilde köylülerimize, baskı yapıyor. Demirtaş, bu demokrasi düşmanlarına hiçbir şey söylemiyor, bizi komplo yapmakla suçluyor. Eğer HDP demokratik siyasi partiyse, Demirtaş da bunun eşbaşkanıysa çıksın, 'seçim kampanyaları süresince hiçbir silahlı baskıyı kabul etmiyoruz' desin. 6-7 Ekim olaylarında da bu Demirtaş aynı hainliği yapmıştı ve insanları isyana teşvik etmişti."



Vizyonla ortaya çık


Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye de seslendi:



““Her seçim öncesinde Bahçeli'nin bütün hesabı şu oldu; acaba bir gelirim olur da acaba bir çatışma olur da şehit haberleri gelir de tepki oylarını toplayabilir miyim? Sayın Bahçeli tepki oylarıyla değil vizyonla meydana çıkın. Anadolu insanı, kimin milliyetçi, kimin olmadığını biliyor. Bizim bu milletin değerlerine sahip çıkıp çıkmadığımızı, Orhun Anıtları'nın önüne gidip sorsunlar, Kerkük'e sorsunlar, Orta Asya'ya, Kafkaslar'a sorsunlar. Bahçeli'nin yapması gereken, gerginlik psikolojisi üzerinden oy toplamak değil vizyonu neyse düşüncesi neyse bunu açıkça ortaya koymalı."



Parlamenter sistembizim vizyonumuza cevap veremiyor


AK Parti'nin 12 yıldaki adımlarıyla birlikte, 2023'e kadar atılacak adımların da yer aldığı beyannamede, insan onurunu temel alan yeni anayasa ve başkanlık sistemi öne çıkıyor.


Yeni anayasa, insan onurunu, bireysel hak ve özgürlükler ile toplumsal meşruiyeti, sistemin ahlaki ve demokratik temeli kabul edecek; bireyin ve toplumun geleceğe dair beklentilerini karşılamak üzere tasarlanacaktır. Başkanlık sistemi konusunda, “Demokratik doğasından koparılmış parlamenter sistemin yol açtığı siyasal istikrarsızlıklar, yeni Türkiye vizyonumuzun ihtiyaç duyduğu etkin ve dinamik yönetim dolayısıyla başkanlık sisteminin daha uygun bir model olduğuna inanıyoruz" denildi. 2002'de birkaç yüz milyon dolara muhtaç bırakılan Türk Milletinin tekrar IMF'ye gitmemesi ve kimseden hibe dilenmemesi için güçlü ve kudretli bir Türkiye hedeflendiği belirtildi.



YARGI HIZLANACAK


Yargıda etkinlik, hızlılık, hesap verilebilirlik, ekonomiklik ve şeffaflık yönünde adımlar atılacak. Vatandaşların daha kolay adalet hizmeti alması için hukuki yardım sigortası sistemi de hayata geçirilecek. Halkın güvenliği konusuda da iç güvenlik birimlerinin sivil gözetimi kapsamında bağımsız kolluk denetim mekanizması kurulacak. Profesyonel bir sınır kolluğu teşkilatı oluşturulacak.



KİMSE TAHKİR EDİLEMEZ


Merkezi idareden mahalli idarelere yetki ve görev aktarımı, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nda getirilen ilkeler doğrultusunda yasal bir zemine kavuşturulacak. İnsan onurunu zedeleyen hiçbir uygulama ve politikaların meşru görülmeyeceği ve gösterilmeyeceği vurgulanan beyannamede, insan onuru ile taçlandırılan Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı kimliği taşıyan hiçkimse, hiçbir makam ve güç sahibi tarafından tahkir edilemeyeceği belirtildi.



ALAN SINAVI GELİYOR


“En iyi okul eve en yakın okuldur" ilkesi hayata geçirilecek. Üniversiteler için ise yükseköğretim reformu hayata geçirilecek. Üniversite özerkliğini odağına alan yeni bir “Yükseköğretim Çerçeve Yasası" hazırlanacak. KPSS'de bütün alanlardaki öğretmen adayları için “alan sınavı" yapılacak. Oyun tabanlı öğrenme etkin olacak. Sosyal medya öğrenme aracı olarak daha etkin biçimde kullanılacak.



İşte 2023 hedefi


Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2023'ü hedef alan ve 100 başlıktan oluşan “Yeni Türkiye Sözleşmesi"ni açıkladı. 34 sayfalık insan odaklı sözleşmede öne çıkan unsurlar özetle şöyle:



* İnsan öncelikli sistem * Eşit vatandaşlık * İnsan onurunun korunması * 21. yüzyılın yükselen gücü


* Demokratik ve sivil bir anayasa * Düşünce, inanç ve girişim özgürlüğü * Hak ve özgürlüklere dayalı kamu düzeni * Rızaya dayalı toplumsal sözleşme * Eşit vatandaşa dayalı denetleyici sistem * Amir millet, memur devlet * Millete dayanmayan hiçbir egemenlik kabul edilemez * Cunta, vesayet, parelel yapı kabul edilemez * Sandık namusumuzdur * Seçme ve seçilme hakkı sınırlandırılamaz * Cumhuriyetimizin demokrasiyle taçlanması geri döndürülemez * Güçler ayrılığı kapsamında denetlenmeyen hiçbir güç olmayacak * Hiçbir güç TBMM'yi baskı altına alamaz * Yargı bağımsız ve tarafsızdır * Jüristokrasiye (Yargıçlar iktidarı) izin verilmeyecek * İdari yapının başkanlık sistemi yönünde yeniden yapılandırılması * Bütün erkler anayasal denetime tabi olacaktır * Hiçbir gerekçeyle bürokraside yatay ya da paralel örgütlenmelere izin verilemez * Yasaklar, yolsuzluklar ve yoksulluğa karşı mücadeleye devam * En kısa sürede yüksek gelir grubuna ulaşmak temel hedefimizdir * İnsan odaklı kalkınma * Teknoloji tüketen değil, üreten bir ülke olacağız * Bütün vatandaşları kuşatan sağlık politikası ve sosyal devlet  Gençler için hertürlü tedbir alınacak * Kadınlarımızın etkiliğinin arttırılması en önemli hedefimizdir * Engellilerin önündeki bütün engelleri kaldırmak anayasal görevimiz ve ahlaki sorumluluğumuzdur  İpek yolu ile bölgesel barış alanları oluşturacağız * En güçlü 10 ekonomi arasına girerek muasır medeniyet seviyesine geçme hedefini gerçekleştireceğiz.



Başkanlık sistemi gerekli


Davutoğlu, sözleşmede parlamenter sistem yerine başkanlık sistemine geçilmesini savundu. Davutoğlu, “Darbe dönemlerinde milli iradeyle işbaşına gelen hükümetleri sınırlamak için yapılan müdahaleler sonucu parlamenter sistem özünden ve işleyiş ilkelerinden uzaklaştırılmıştır. Cumhurbaşkanlığı makamı ile Başbakanlık makamı arasında, son olarak 2001 ekonomik krizine de yol açan, yetki çatışmalarından kaynaklanan krizler yaşanmıştır. Yetki kargaşasıyla malul hale gelmiş olan idari yapının ve yürütme erkinin yeniden düzenlenmesine ihtiyaç bulunmaktadır" dedi. Davutoğlu, “2007 yılında yapılan anayasa reformunun ilk uygulaması olarak, 2014 yılında Cumhurbaşkanı'nın doğrudan halk tarafından seçilmesi ile birlikte idari yapının, Başkanlık sistemi yönünde yeniden yapılandırılmasını, yetki kargaşasının giderilmesi ve hesap verilebilirliğin gerçek anlamda tesisi için gerekli görmekteyiz. Başkanlık sistemini, zikrettiğimiz özgürlükçü anayasal çerçevede, yasama ve yürütmenin müstakil olarak etkin olduğu, demokratik denge ve kontrol mekanizmalarının öngörüldüğü, toplumsal farklılıkların siyasal temsilinin sağlandığı bir yönetim modeli olarak tasavvur ediyoruz" diye konuştu.

2023 Yeni Türkiye Sözleşmesi ile büyük Türkiye'ye doğru yürüyeceklerini belirten Davutoğlu, “12 yıllık toparlanma döneminden sonra tam bir özgüven içinde 21. yüzyılın yükselen güçleri arasına girmeye hazırlanıyoruz" diyerek, Türkiye'nin Cumhuriyet'in 100. yılına kadar olan yol haritasını çizdi.


Son 13 yıl içinde, birçok kez milletin huzuruna çıktık, hiçbir baskıya boyun eğmeden kararlı şekilde yolumuza devam ettik. Bu mücadele alanlarında, seçim meydanlarında, bu kadrolara liderlik yapmış Kurucu Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı da selamlıyorum. Dün kendisiyle telefonda görüştüm. Şimdi bu miras üzerinde, bu şanlı başarıların arkasında yeni bir meydana, seçim meydanına, sandığa ve yeni bir zafere yürüyoruz. Yeni zaferimiz şimdiden hayırlı ve mübarek olsun.



ERDEMLİLER HAREKETİDİR


AK Parti bir gönül hareketi olduğu kadar, aynı zamanda bir erdemliler hareketidir. 14 yıl içinde AK Parti kadroları, her aşamada erdemliler hareketi olduğunu ortaya koydu. Bu kadrolar içinden küskünler bekleyenler oldu, 'yol değiştirecek ve parti içinde ihtilaf çıkaracak' diye bekleyenler oldu ama görüldü ki AK Parti kadroları her şeyden önce bir erdemliler hareketinin neferleri olduklarını her fırsatta gösterdi.



BİR DÖNEM ARA VERDİLER


Bu erdemliler hareketinin son erdem abidesi olan ve 3 dönemi bitmiş olmakla birlikte tek bir gönül kırgınlığı olmadan bu salonda bulunan abilerimizi, dava öncülerimizi alkışlamanızı ve selamlamanızı istiyorum. Onlar, Türk siyasetine bir ahlak abidesi olarak geçtiler. Onlar sadece kısa bir ara verdiler, partimizin her kademesinde çalışmaya devam edecekler.



HİÇ KİMSE LİSTE DIŞI DEĞİLDİR


6 bin 223 aday arasından onlar kadar kıymetli ve onlarla birlikte anılacak 550 adayı seçtik. AK Parti hareketinin ferdi olmak milletvekili olmak kadar önemlidir. Bizler için artık onlar AK Parti kadrolarının neferleridir. Aynı şekilde 24. dönemde milletvekilliği yapıp aday olamayanlar. Hiçbir kardeşimiz liste dışı değildir, onlar bu davayı omuzlayarak en zor şartlarda, kumpasların, sabotajların olduğu dönemde bu bayrağın davasını yücelttiler.



DAİMA ADALET KALKINMA


Son 13 yılda, AK Parti'ye karşı birçok provokasyon yapıldı. O provokasyonları yapanlar şu anda beddua odalarında baş başalar ama AK Parti kadroları burada, burada olacaklar, bu vatanda olacaklar. AK Parti kadroları ayaktayken, hiç kimse bir daha milli iradeye kumpas kurmaya cesaret edemeyecek. AK Parti, bir erdemliler, milli irade, Türkiye'de ve dünyada bir adalet hareketidir. Daima adalet, daima kalkınma.



BU BİR İNŞA BEYANNAMESİDİR


Bu bir inşa beyannamesidir. Bundan sonra bu topraklar üzerinde hükmedecek olanlar, örnek olarak AK Parti dönemlerini gösterecekler. Uyuyan bir devin nasıl ayağa kalktığını AK Parti dönemlerini göstererek anlatacaklar. 25 sektörel öncelikli dönüşüm programıyla, istihdam projeleriyle, yeni üretim stratejileriyle büyük Türkiye'ye doğru yürüyoruz.



BU İŞİ KEDİLERLE ÇÖZEMEZSİN


Biz, ortaya vizyon koyarken, bakın CHP, HDP, MHP neler yapıyor. Şimdi alkışlayan, konuşamayan, vizyon üretemeyen ama birilerinin aklıyla alkışlayan Kılıçdaroğlu'na sesleniyorum. Amerika'dan ithal alkış propagandalarıyla, kedilerle bu işi çözemezsin. Bizi 13 yıldır dünya alkışlıyor, senin alkışına ihtiyaç yok. Onlar konuşur, AK Parti yapar. Bizim Amerika'dan gelecek akıllara, propaganda tekniklerine ihtiyacımız yok. Biz milletin diliyle konuşuruz.



KUTLARIM SEÇİM KAZANDI


Kılıçdaroğlu'nu tebrik etmek istiyorum. İlk defa bir seçim başarısına imza attı. CHP içindeki ön seçimi kazandı ve çok mutlu oldu. Eğer seçim sadece CHP'de olsa Kılıçdaroğlu hep başarılı olacak.



Bize her yer Türkiye


AK Parti'nin seçim beyannamesi ve aday tanıtım toplantısında, seçim kampanyasında kullanacağı 6 yeni şarkı da ilk kez seslendirildi.Başbakan Davutoğlu, şarkıları hazırlayan Erhan Güleryüz, Uğur Işılak, Özhan Eren, Volkan Arslan ve Alper Kış'a teşekkür ederek, “Sizlerin de onları gönülden alkışlamanızı istiyorum. Çünkü bu şarkıları sadece bir musiki eser olarak değil gönüllerinden bu topraklara düşen nameler, besteler olarak hazırladılar" dedi.



Erhan Güleryüz'ün “Bize Her Yer Türkiye", Uğur Işılak'a ait “Söyle Var Mısın" ve “Selam Olsun", Volkan Arslan'ın “Aşk ile Sevda ile", Alper Kış'ın “Ak Yürekler (Yeni Türkiye), Özhan Eren ve Erhan Güleryüz'ün “Yakın Işıkları", AK Parti'nin seçim kampanyası kapsamında kullanılacak yeni şarkılar olacak.


Partililer, Davutoğlu'nun Ankara Spor Salonu'na girerken seslendirilen 'Bize Her Yer Türkiye' ile coştu. İşte o şarkının sözleri:



Mazlumun boynuna muhteşem bir mazi

Bütün bu cihanda özgürlüğün nefesi

Gazze, Somali Bosna kalbimde

Kafkasya, Kerkük kardeş benimle

Ben Türkiye'yim büyük Türkiye

Ben Türkiye'yim yeni Türkiye

Biz Türkiye'yiz yeni Türkiye

Biz Türkiye'yiz yeni Türkiye

Bize her yer Türkiye






#büyük türkiye sözleşmesi
#davutoğlu
#seçimler
#başkanlık sistemi
#yeni anayasa
9 yıl önce