|

Çankaya'da bir ilk yaşandı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev onuruna akşam yemeği verdi. Gül'ün yabancı bir konuk onuruna verdiği yemeğe ilk kez katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konukların karşılanması sırasında gideceği yönü şaşırdı.

Ajanslar
00:00 - 11/10/2012 Perşembe
Güncelleme: 23:27 - 11/10/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Çankaya'da bir ilk yaşandı
Çankaya'da bir ilk yaşandı

Gül'ün yabancı bir konuk onuruna verdiği yemeğe ilk kez CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı.

Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Türkiye resmi ziyarette bulunan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev onuruna verdiği akşam yemeğine, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, milletvekilleri, büyükelçiler ve çok sayıda iş adamı katıldı.

KILIÇDAROĞLU İLK KEZ KATILDI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yabancı konuk onuruna verdiği bir yemeğe ilk kez katıldı. Cumhurbaşkanı Gül ve Nazarbayev'in davetlileri selamlaması sırasında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun selamlaşmanın yapıldığı yerin aksine ters yöne gitmesi üzerine Gül, kendisine seslenerek farklı yöne gitmesini engelledi. Gül ve Nazarbayev'in yanına gelen Kılıçdaroğlu, daha sonra konuk kendilerini selamlayarak içeri girdi. Katılımın yoğun olduğu yemekte Cumhurbaşkanı Gül, davetlileri tek tek konuk Cumhurbaşkanı Nazarbayev'e tanıttı.

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU ARASINDA UZUN SOHBET

Cumhurbaşkanı Gül ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in davetlileri kabulü sırasında Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay uzun süre ayakta sohbet etti. Başbakan Erdoğan ve Davutoğlu'nun uzun süre sohbet etmesi davetlilerin de dikkatini çekerken, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, cebindeki cep telefonunu çıkartarak ekrandaki yazıyı Başbakan Erdoğan'a gösterdi.

'HIZLA KALKINAN KAZAKİSTAN ARTIK BÖLGESİNDE LİDER BİR ÜLKEDİR'

Yemekte bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'aziz dostum' diye hitap ettiği Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'e, 'İkinci vatanınız Türkiye'ye bir kez daha hoş geldiniz' dedi. Diplomatik ilişkilerin 20. yıldönümünde Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretin mükemmel seviyedeki işbirliğine yeni boyut kazandıracağını kaydeden Gül, Kazakistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ve ilk büyükelçilik açan ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Kazakistan'ın her alanda gerçekleştirdiği atılımlarla uluslararası toplumun saygın bir üyesi haline gelmesinden kıvanç duyduklarını dile getiren Gül, konuşmasına şöyle devam etti:

'Ulu bir çınar olan büyük Türk Milletinin iki büyük dalını oluşturan Türkiye ve Kazakistan, bundan sonrada birbiriyle her alanda yakın dayanışma içinde olmaya devam edeceklerdir. Benim tabirimle siz 'Türk Dünyasının Aksakalı'sınız. Dirayetli liderliğinizde kapsamlı bir kalkınma hamlesine imza atan Kazakistan, sahip olduğu zenginlikleri büyüme ve sosyal refah projelerinde başarıyla seferber etmektedir. Kurucu Cumhurbaşkanı olarak Kazakistan'ın önemli komşularıyla sınır sorunlarını çözmek suretiyle, gelecek nesillere en büyük hediyeyi verdiniz. Hızla kalkınan Kazakistan artık bölgesinde lider bir ülkedir. Zat-ı devletlerinin vizyonu ve çabaları sayesinde bugün Astana sıfırdan yaratılmış, parlak bir kuzey yıldızı hüviyetine bürünmüştür. Astana'nın ve Kazakistan'ın bu parlayan çehresinden sizin kadar bizler de gurur duyuyoruz. 2009 yılında düzenlenen Nahçıvan Zirvesi'nde kuruluşunda beraberce öncü rol oynadığımız ve yarın bayrağını birlikte göndere çekeceğimiz Türk Konseyi, Türk Milleti olarak birlik ve beraberliğimizin en müşahhas nişanesidir.?

Kazakistan ile 4 milyar dolar seviyesindeki ticaret hacminin, gerçek potansiyeli yansıtmadığını dile getiren Gül, 10 milyar dolar ticaret hacmi hedefine kısa sürede ulaşmak için elbirliğiyle çalışacaklarını kaydetti.

Kazakistan'ın ekonomisini çeşitlendirme stratejisini kararlılıkla desteklediklerini belirten Gül, ihtiyaç duyulabilecek ileri teknoloji ve yenilikçi projeler konusunda işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

'ESİL NEHRİNİN SAHİLİNDE ATATÜRK'ÜN HEYKELİ BOY GÖSTERİYOR'

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ise, Kazakistan ve Türkiye arasındaki işbirliğinin köklü derinlere dayandığını belirterek, ?Tarihi ecdatlarımıza aynı saygıyı göstermek ilişkilerimizi derinleştirmeye yol açmaktadır. Türk halkına olan kardeşlik duygularımız ulu ecdatlarımıza gösterdiğimiz saygıdan açıkça görülebilmektedir. Esil Nehri'nin sahilinde Mustafa Kemal Atatürk'ün büyük heykeli boy göstermektedir. Türkiye ise Abay Kunanbayulı'na, Abılay Han'a, Kabanbay Batır'a heykeller dikildi. Bundan 2 yıl önce Abdullah Gül'ün Kazakistan'a ziyareti esnasında bize de özel ilgi alaka gösterilmişti. Kutsal Türkistan topraklarında bana iktidarı simgeleyen 'Asa' takdim edilmişti. Bizler birbirimizin değerini biliyor, kardeşliğimize ve dostluğumuza önem veriyoruz? diye konuştu.

Türk iş adamlarının Astana'nın büyüyüp gelişmesine azımsanmayacak düzeyde emek verdiklerini ifade eden Nazarbayev, Astana'da görkemli binaların bazılarında Türklerin imzası olduğunu belirtti.

CUMHURBAŞKANI GÜL'E 'ALTIN KIRAN' TAKDİM EDİLDİ

Yapılan konuşmaların ardından Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Kazakistan'ın en büyük devlet nişanı olan ?Altın Kıran?ı takdim etti.

11 yıl önce