|

Çavuşoğlu'ndan Kıbrıs açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yanında olduğu gibi Yunanistan'ın da daha pozitif rol oynaması gerektiğini ifade ederek, "Bugün Yunanistan'ın ve Türkiye'nin yapması gereken şey, adadaki müzakere sürecinin yeniden başlayıp sonuçlanması için teşvik edici ve güven arttırıcı adımlar konusunda olumlu yaklaşması lazım" dedi.

Yeni Şafak
12:53 - 1/05/2015 Cuma
Güncelleme: 10:02 - 1/05/2015 Cuma
DHA

Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Mersin'e gelen Mevlüt Çavuşoğlu, Vali Özdemir Çakacak'ı ziyaret etti. Valilik makamında gerçekleşen ziyarette, Yunanistan Dışişleri Bakanı'nın Kıbrıs'a garantör olmak istemedikleri ve üçlü garantör sisteminin kaldırılması yönündeki açıklamalarını değerlendiren Çavuşoğlu, şunları söyledi:



Yunanistan'ın pozitif rol oynaması lazım


"Türkiye uluslararası sözleşmeler ve anlaşmalarla teyit edilmiş, Kıbrıs'ta garantör ülkedir. Müzakerelerin tekrar başlaması ve bu yıl içinde çözüme ulaşılabilmesi için gayret sarf etmesi lazım. Rum tarafını teşvik etmesi lazım ve Yunanistan da pozitif bir rol oynaması lazım. Türkiye, 2004'te olduğu gibi nasıl Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yanındaysa ve çözüm için herkesten bir adım önde ise, Yunanistan'ın da daha pozitif rol oynaması lazım ki bu yıl içinde bu müzakerelerden bir sonuç alalım" diye konuştu.


Kıbrıs'ta iki kurucu devlet ile birlikte bir çözüme ulaşılması gerektiğine vurgu yapan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:


"2013 yılı şubat ayındaki iki liderin ortak açıklaması temeli üzerinde bir çözüme ulaşalım. İşte o zaman adadaki asker sayısı bakımından da Annan Planı'na göre kabul edilseydi, Türkiye'nin 600 civarı, Yunanistan'ın 900 civarında askeri kalacaktı. Adada bir çözüm ve barış olduktan sonra, iki halk yan yana birlikte yaşamaya başladıktan sonra, doğalgaz ve petroller dahil tüm ekonomik çıkarlardan eşit bir şekilde faydalanmaya başladıktan sonra iş kendiliğinde yürümeye devam eder. Bugün Yunanistan'ın ve Türkiye'nin yapması gereken şey, adadaki müzakere sürecinin yeniden başlayıp sonuçlanması için teşvik edici ve güven arttırıcı adımlar konusunda olumlu yaklaşması lazım."



Doğu Akdeniz'deki doğalgazın Mısır'a aktarılması ve Doğu Akdeniz'de ortak enerji arayışına ilişkin yapılan görüşmeleri de eleştiren Bakan Çavuşoğlu, "Daha önce de Mısır'da gerçekleştirilen toplantılara gelince, Türkiye Cumhuriyeti olmadan Doğu Akdeniz'deki hiçbir kısıtlama, hiçbir adım geçerli değildir. Buna da müsaade etmeyiz. Son derece net" diye konuştu.


Ziyaretin ardından valilikten ayrılan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, muhtarlar ile bir araya geldi. Toplantı, basına kapalı olarak gerçekleşti.



#dışişleri bakanı
#mevlüt çavuşoğlu
#mevlüt çavuşoğlu kktc
9 yıl önce