|

CHP'nin kürsü zorbalığı

CHP milletvekilleri, TBMM Genel Kurulunda İçtüzük değişikliği teklifinin görüşmelerini engellemek için önce komisyon sıralarını ardından da TBMM kürsüsünü işgal etti. Eyleme BDP'li vekiller de destek verdi

Tbmm Bürosu
00:00 - 9/02/2012 Perşembe
Güncelleme: 01:18 - 9/02/2012 Perşembe
Yeni Şafak
CHP'nin kürsü zorbalığı
CHP'nin kürsü zorbalığı

İçtüzük değişikliğini bahane eden CHP'li milletvekilleri dün TBMM kürsüsünü işgal ederek çalışmaları saatlerce engelledi. TBMM Genel Kurulu'nda yarım kalan TBMM İçtüzük değişikliğinin görüşmeleri öncesinde CHP'li vekiller komisyon sıralarını işgal etti. Komisyon üyeleri bunun üzerine Bakanları Kurulu sıralarına oturmak zorunda kaldı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in bileşimi açmasının ardından CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam'ın tarafsızlığını yitirdiğini ileri sürerek başka bir başkanvekilinin katılmasını istedi. Bu konudaki tartışmaların sürmesi üzerine komisyon sıralarında oturan CHP'li vekiller kürsüyü işgal etti.

TBMM Başkanı Çiçek bunun üzerine birleşime ara vererek grup başkanvekillerini toplantıya çağırdı. Yaklaşık 1 saat 20 dakika süren toplantının ardından birleşim yeniden açıldı. Çiçek, "Böyle bir görüntüyü bu Meclis hak etmiyor. Siyaset kurumu, hak etmiyor. Böyle bir işgal Meclisimiz açısından çok doğru değil" diyerek CHP'li vekilleri ikaz etti. Ancak CHP'liler alkışlarla protestolarını sürdürdü. Bazı BDP'li vekiller de eyleme destek verdi.

SORUNLAR BÖYLE ÇÖZÜLMEZ

Düzenlemenin tümü üzerinde soru sormak isteyen bulunmaması üzerine Çiçek teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını söyledi. Bunun üzerine CHP'liler alkışlarla ve “Çiçek istifa' sloganlarıyla protestolarına devam etti. Teklifin maddelerine geçildiğini açıklayan Çiçek ise “Her istediği olmayan kürsü işgal edecekse, o zaman bu Meclis nasıl çalışacak” dedi. Çiçek, CHP'lilerin slogan atmaya devam etmesi üzerine bileşime yeniden ara verdi. Bu sırada bazı CHP'li vekillerin eylemin fotoğrafını çekerek twitter'den takipçileriyle paylaştığı gözlendi.

Bu arada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise bir tv kanalında yaptığı açıklamada, işgal eylemini kürsüye özgürlük getiren bir hareket olarak niteledi. Kılıçdaroğlu, 'Sabaha kadar devam edecek mi?' sorusu üzerine ise 'Nereye kadar giderse devam edecek' karşılığını verdi.


Militanvari bir hareket

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP milletvekillerinin şiddet ve kaba kuvvet kullanılarak milletin sesinin ifade edildiği kürsüyü işgal ettiğini söyledi. Canikli, CHP'lilerin eylemine ilişkin olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: "İlk kez böyle bir şey yapıldı. Daha önce üzerinde mutabakat olmadan İçtüzük değişikliği yapıldı. Mesela 2001'de. İktidarın önerisi, muhalefetin onayı alınmadan, orada maddeler üzerinde konuşma, önerge hakkı kaldırıldı. O düzenleme yapılırken bile kürsü işgal edilmemiştir. TBMM'de kürsüsü işgal altındadır. Bu militanvari bir tavırdır, kaba kuvvet, şiddettir. Milletin iradesini hedef alan bir yaklaşımdır. Elbette TBMM'yi çalıştıracağız. Gecikebilir, geç de olsa, çalıştırmaya devam edeceğiz.'



12 yıl önce