|

'CHP'nin telaşlanmasına gerek yok'

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 'Basına yansıyanlara baktığım zaman bu soruşturmanın 28 Şubat'ı alkışlayanları kapsadığına dair herhangi bir şey görmedim. 28 Şubat'la ilgili birtakım kişilere yönelik bu operasyon yapılıyor. CHP bu süreci alkışlamış, gönülden destek vermiş olabilir ama alkış tutanlarla ilgili bir şey söylenmiyor. O yüzden CHP'nin telaşlanmasına gerek olmadığı kanaatindeyim' dedi.

Aa
00:00 - 13/04/2012 Cuma
Güncelleme: 11:56 - 13/04/2012 Cuma
Yeni Şafak
'CHP'nin telaşlanmasına gerek yok'
'CHP'nin telaşlanmasına gerek yok'

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 'Basına yansıyanlara baktığım zaman bu soruşturmanın 28 Şubat'ı alkışlayanları kapsadığına dair herhangi bir şey görmedim. 28 Şubat'la ilgili birtakım kişilere yönelik bu operasyon yapılıyor. CHP bu süreci alkışlamış, gönülden destek vermiş olabilir ama alkış tutanlarla ilgili bir şey söylenmiyor. O yüzden CHP'nin telaşlanmasına gerek olmadığı kanaatindeyim' dedi. 

Bozdağ, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Halit Eren'i ziyaret etti. Bozdağ, ayrıca merkezin kütüphanesi ve Yıldız Sarayı'ndaki tezhip sergisini de gezdi. 

Bekir Bozdağ, ziyareti sonrası basın mensuplarının, 28 Şubat sürecine ilişkin yürütülen soruşturma konusunda yönelttiği soruları cevaplandırdı. 

Türkiye'nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu hatırlatan Bozdağ, 'Demokratik hukuk devletlerinde yargı süreçlerinin nasıl işleyeceği bellidir, suçların ne olduğu, bunlara ilişkin müeyyidelerin ne olduğu bellidir. Bu konuda yetkileri kimin, nasıl kullanacağı bellidir. Yargı süreci bir konuda başladığı zaman bu süreçlerin işlemesini rövanş olarak değerlendirmek bir defa anayasada tanımlanan demokratik hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmaz' dedi. 

Şu anda Türkiye'de devam eden adli soruşturmanın işleyen bir hukuki süreç olduğunu ifade eden Bozdağ, şunları kaydetti:

'Bizim kanunlarımızda işlenen suçlarla ilgili zaman aşımı süreleri var. Bu süre dolmadığı müddetçe cumhuriyet savcıları re'sen soruşturma açabilir. Eğer yeterli bilgi ve delil elde ederlerse de dava açabilir. Şimdi baktığınız zaman 28 Şubat sürecinin olağanüstü bir süreç olduğu konusunda Türkiye'de bir tartışma var mı? Yok. Bu sürecin soruşturulması gerektiği konusunda bir tartışma var mı? Bugüne kadar yoktu. Hatta CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu dahil, grup başkanvekilleri, partinin yetkilileri, Meclis'te milletvekilleri, defalarca '28 Şubat sürecine ilişkin neden bir adli soruşturma yapılmıyor?' diye eleştirilerde bulundu. Silivri'de devam eden davalarla ilgili 'Bunlar teşebbüs aşamasında, bunlar soruşturuluyor, kovuşturuluyor ama öte yandan yapılmış olanlar var, şunlar var, bunlar var, 12 Eylül niye yapılmıyor, 28 Şubat neden yapılmıyor?' diye defalarca parlamentoda eleştirilerde bulundular.

Biz de o zaman şunu söylemiştik; 'Bu konu yargının takdirinde olan bir konu. Sizin bu söylediklerinizi savcılar da bu konuyla görevli ve yetkili olanlar da eminiz duyuyorlardır, onlar da değerlendirir.' Onlara bugüne kadar 'Siz 28 Şubat'ı soruşturmayın' diyen hiç kimse olmamıştır. Dün onu söylüyorlardı, biz de bunu söylüyorduk. Dün bir soruşturma başlatıldı ama bunu söyleyen CHP birden bire yargıyı soruşturma yapması için davet ederken, hatta yargıya ihbarda bulunurken bugün başlayan soruşturma konusunda, soruşturmayı başlatan savcıları veya yargı mensuplarını intikamcılıkla, rövanş duygusuyla suçlaması, eleştirmesi büyük bir çelişkidir.'

'CHP bundan niye telaşlanıyor, niye rahatsız oluyor bunu anlamakta işin doğrusu ben de zorlanıyorum' diyen Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Çünkü hukuk devletinde herhangi bir iddia varsa bu iddianın soruşturulması, bir suç isnadı varsa bunun soruşturulması, yargılanması normaldir. Buna bir olağanüstülük atfetmek fevkalade yanlıştır. Esasında gecikmiş bir soruşturma. Daha önce yapılması gereken bir şey geç de olsa yapılıyor. Zaman aşımı dolmadan yapılıyor. Eleştirilmesi gereken belki bu nokta üzerinde 'Bugüne kadar neden bu işi yapmadınız', belki oradan eleştirmek lazım. Yargı sürecinin sonucunda ne çıkacak, onu tabii biz bilemiyoruz. O yargının görevi, yargı karar verecektir ama CHP'de çok büyük bir telaş görüyorum işin doğrusu. Hem 12 Eylül yargılamasıyla ilgili farklı bir tutum sergilediler, hem bunu sergilediler, onun için anlamakta zorlanıyorum. Acaba 12 Eylül darbesini yapanların yargılanmasından CHP rahatsız mı? Rahatsızsa açık açık söylesin, açık açık 'Ben bundan rahatsızım' desin. 28 Şubat süreciyle ilgili başlatılmış olan adli soruşturmadan CHP rahatsız mı? Rahatsızsa açık açık söylemesi lazım, 'Ben bundan rahatsızım' demesi lazım. Neden rahatsız olduğunun gerekçelerini de kamuoyuyla paylaşması lazım. Çünkü Türkiye demokratik bir ülke. Başkalarını itham etmesi fevkalade yanlış. Düne kadar 'Bunlar soruşturulsun' diyen CHP'nin bugün farklı bir tutum sergiliyor olmasını da çok büyük bir yanlışlık olarak görüyorum. Basına yansıyanlara baktığım zaman bu soruşturmanın 28 Şubat'ı alkışlayanları kapsadığına dair herhangi bir şey görmedim. 28 Şubat'la ilgili birtakım kişilere yönelik bu operasyon yapılıyor. CHP bu süreci alkışlamış, gönülden destek vermiş olabilir ama alkış tutanlarla ilgili bir şey söylenmiyor. O yüzden CHP'nin telaşlanmasına gerek olmadığı kanaatindeyim.'


12 yıl önce