|

Çiçek, görevini devretti

Aa
00:00 - 8/05/2007 Salı
Güncelleme: 11:35 - 8/05/2007 Salı
Yeni Şafak
Çiçek, görevini devretti
Çiçek, görevini devretti

Cemil Çiçek, genel seçim nedeniyle Anayasa gereği Adalet bakanlığı görevini Fahri Kasırga'ya devretti. Çiçek'i, Adalet Bakanlığı binası girişinde Kasırga ve bakanlık personeli karşıladı. Bakanlık makamındaki devir teslim töreninde konuşan Çiçek, Anayasa'nın 114. maddesi gereği 4.5 yıllık Adalet Bakanlığı görevini dün itibariyle bıraktığını ve bu göreve Bakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga'nın atandığını anımsattı.

Uzun süredir Bakan ve Müsteşar olarak “Türk Yargısı”na hizmet etmeye çalıştıklarını anlatan Çiçek, Kasırga'nın bakanlık görevine atanmasından dolayı memnuniyet duyduğunu söyledi.

Çiçek, Kasırga'nın Türk yargısına Başsavcı ve Müsteşar olarak önemli hizmetler yaptığını, yargının sorunlarını yakından tanıyan bir isim olduğunu ifade etti ve atamanın Türk Yargısı için bir kazanç olduğunu dile getirdi.

Bundan sonra kendisine bir görev düşmesi halinde memnuniyetle yerine getirebileceğini belirten Çiçek, Kasırga'ya bakanlık döneminde başarılar diledi.



Fahri Kasırga da Cemil Çiçek'in yargıya büyük hizmetler yaptığını, büyük projeler gerçekleştirdiğini söyledi.

“Sayın Bakanımız, bana bugüne kadarki en ağır görevi yüklüyor” diyen Kasırga, Cemil Çiçek'ten sonra bakanlık yapmanın zorluğunun farkında olduğunu söyledi.

Çiçek'in, yargıyı çok iyi noktalara taşıdığını, yargının bağımsızlığı ve saygınlığı konusunda azami hassasiyet gösterdiğini anlatan Kasırga, Çiçek'in yargı camiasının gönlünde taht kurduğunu ifade etti. Kasırga, Çiçek'in bıraktığı noktada aynı ilkelerle Türk yargısını daha ileri noktalara taşımak için çalışacağını kaydetti. Kasırga, Cemil Çiçek'ten bakanlık görevini devralmasıyla hayatındaki en müstesna günü yaşadığını söyledi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çiçek, Anayasa değişikliği paketiyle cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimin bir arada yapılıp yapılamayacağı yönündeki soru üzerine “Anayasa değişikliklerinin değişik aşamalardan geçtikten sonra gerçekleştiğini” söyledi.Çiçek, “Bu merhaleler içinde bazı makamların, yüce makamların yetkileri var. Bu yetkileri ne ölçüde kullanacağını bilmediğimiz için ya da hangi süre içerisinde kullanacağını bilemediğimiz için bir tarih tespit etmek benim açımdan zor olur” dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanı seçiminin fiilen neredeyse imkansız hale geldiğini belirten Çiçek, parlamentonun çalışabilmesi ve bazı makamlara yapılacak seçimlerin uzun süre askıda kalmaması açısından yeni bir çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.


“TÜRKİYE, ARKA ARKAYA KALP KRİZLERİ GEÇİRDİ”

Cemil Çiçek, Anayasa değişikliği paketinin uzun yıllardır tartışma konusu olan 5 yılda bir yapılan seçimi 4 yıla indirdiğini ve Cumhurbaşkanının halk tarafından iki dönem 5'er yıllığına seçilmesini kapsadığını anımsattı.Çiçek, söz konusu değişikliğin cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yaşanan sıkıntıları gidereceğini ifade etti.

Siyasi istikrarın önemine değinen Cemil Çiçek, yüzde 10 seçim barajına rağmen geçmişte siyasi istikrar sağlanamadığını ifade ederek, “Türkiye arka arkaya kalp krizleri geçirdi. Herkes bir gecede servetinin yüzde 70'ini kaybetti” dedi. Çiçek, şunları kaydetti:

“Bu Anayasa değişikliği paketi, 25 yıldır tartışılan bir konudur. Her sistemin kendine göre sağladığı faydalar var, bazı eksiklikler de olabilir. Bu düzenleme zannediyorum, yaşanabilecek başlıca sıkıntıları ortadan kaldırabilecektir. Cumhurun kendi başkanını seçmesi kadar tabii bir şey yoktur. Bunun aksini söyleyenler, halkın seçmesinden rahatsızlık duyanlar olabilir.”

Konuşmaların ardından birbirlerini kutlayan Çiçek ve Kasırga birbirlerine çiçek sundular. Cemil Çiçek, Kasırga kendisine çiçek sunarken, “Benim soyadım Çiçek ama bu çiçek benden daha canlı” diye espri yaptı.

Törenin ardından Çiçek ve Kasırga bir süre baş başa görüştü.

Daha sonra Kasırga ve bakanlık personeli, Cemil Çiçek'i alkışlarla bakanlıktan uğurladı.


17 yıl önce