|

Çocukları kurtarma planı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Avrupa’da ailelerinden koparılmış Türk çocuklarına el uzatacak. Özellikle Almanya’da bir drama dönüşen soruna ilişkin çözüm projesini anlatan Bakan İslam, “STK’larla işbirliği içinde ‘model çocuk evleri’ açmayı düşünüyoruz. Çocuklarımıza bu evlerde bakılabilir” dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/11/2014 Cuma
Güncelleme: 23:31 - 27/11/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, gazetemizin Ankara bürosunu ziyaretinde önemli açıklamalarda bulundu. Almanya’da anne-babalarından zorla koparılarak Hristiyan ailelerin yanına verilen Türk çocukların durumuna ilişkin çözüm projeleri olduğunu belirten İslam, Avrupa’da faaliyet gösteren STK’larla birlikte ‘model çocuk evleri’ açmayı düşündüklerini söyledi. İşte, Bakan İslam’ın sorularımıza verdiği cevaplar:

TEMSİLCİLİKLER AÇILACAK

Aile Bakanlığı yurtdışı teşkilatlarını kurmak için çalışıyor. Ailelerinden alınan Türk çocukları ile ilgili ne yapacaksınız?

Yurtdışında Türklerin yoğun olarak yaşadığı bir Avrupa ülkesinde (Almanya) yılda yaklaşık 80 bin çocuk ailesinden alınıyor. Bunun 14 bin civarı göçmen ailelerin çocukları. 3-4 bin de Türk ailelerin çocukları. Çok ciddi rakam. Burada bu kadar çok vatandaşı ilgilendiren durum varsa bizim o ülke yetkilileri ile beraber çalışmamız gerekiyor. Onlara bir ölçüde yardım etmemiz lazım. Mesela en çok Türk vatandaşının yaşadığı Almanya, sosyal sistemler açısından gelişmiş bir ülke. Almanya’da yaşayan vatandaşlarımız orada sigortalılar ve sosyal hizmet hakkından da faydalanabilir durumdalar. Ancak bu hizmetlere erişimlerinde sorun var, dil sorunu var, entegrasyon sorunu var. Buna ilaveten bu sistemler bizim insanımıza uygun olmayabiliyor bazen. Acaba bu sistemleri biraz dönüştürerek bizim insanımıza uygun hale getirmek mümkün mü? Bütün bunlara bakabilmek için yurtdışında temsilcilikler açıyoruz. 

BAŞTA TÜRK AİLE DE OLUR

“En çok Türk vatandaşımız orada olduğu için ilk temsilciliklerimizi Almanya’da açacağız. Almanya’nın ailelerinden alınan çocuklara sunduğu sistemleri araştırıyoruz. Ataşeliklerimizi açtıktan sonra Alman makamlarına birlikte çalışmayı teklif edeceğiz. Orada yerli STK’larla ‘model çocuk evleri’ açmayı planlıyoruz. Bunların olmasını arzu ediyoruz. Sistem tarafından kabul görürse bizim çocuklarımıza bu model evlerde bakılmasını teklif etmeyi düşünüyoruz. Almanya’da koruyucu aile sistemi iyi işliyor ama Türk ve Müslüman aileler bu sisteme çok sıcak bakmıyor. Türk aileden alınan bir çocuk Alman bir aileye veriliyor. Belki burada yol göstericilik yapabiliriz. Çocuklarımız Türk ailelerden alındıktan sonra başka Türk aileye de verilebilir. Bütün bunlar için çalışacağız.”

ANKA’da kişiye özel modül

Suça sürüklenen çocukların rehabilite edileceği ANKA projesi ne zaman hayata geçecek ve nasıl bir program olacak? 

Biliyorsunuz ANKA küllerinden yeniden doğan efsanevi bir kuş. Bizim bu programı uygulayacağımız çocuklarımızın da hırpalanmış örselenmiş bir tarafı var. Onlar rehabilitasyon merkezlerimizde kalan suça sürüklenmiş çocuklarımız. Onların yeniden hayata kazandırılması için hazırladığımız bir programdır ANKA. Bu programda çocuklarımızı tek tek ele alıyoruz. Onların her birinin sorununu teker teker tespit ediyoruz. 70’in üzerinde modül çalıştık. Bu modüller o çocuğun ihtiyacına göre birleştirilerek, her çocuk için ayrı rehabilitasyon programı hazırlanacak. Bireysel ve grup terapileri var, meslek edindirme kursları, çeşitli spor etkinlikleri de var. Çok boyutlu bir rehabilitasyon süreci... Amacımız 3 ay, 6 ay en fazla 1 yıl içinde onların rehabilitesi tamamlamak. Çıkıp hayata karışsınlar. Mümkünse kendi ailelerine kavuşturalım, mümkün değilse evlat edindiriyorsak evlat edindirelim, koruyucu aileye verebiliyorsak verelim. Değilse sevgi evlerinde kalsınlar ama bir şekilde hayatının normal akışına katılsınlar istiyoruz. 

Bakan İslam'dan kısa kısa 

- Aile Destek Programı ‘ASDEP’ ile her ailenin bir sosyal hizmet uzmanı olacak. Tıpkı aile hekimi gibi. Mobil çalışacaklar. Ailelere, hanelere gidip sorun tespiti yapacaklar. 

- Şu an 1200 çocuğumuz yuva tipi merkezlerde kalıyor. Bunları önümüzdeki yıl sevgi evlerine aktarmayı planlıyoruz. 

- Aile kurumu zayıflamış, parçalanmış toplumlar, toplum olma niteliklerini kaybediyor. Aileyi güçlendirmemiz lazım. Eğitime ihtiyacımız var. Kaybettiklerimizin ikamesine ihtiyacımız var. 

- Sorumluluk, sevgi, saygı, fedakarlık gibi değerlerimizin öğretilmesi için ailelerde ve medyada seferberlik başlatılmalı. Değerlerimizi yeniden çocuklarımıza ve yetişkinlerimize kazandırmamız gerekiyor. 
#Ayşenur İslam
#Almanya
#STK
#model çocuk evleri
9 yıl önce