|

Çorum'da Alevi oyları çantada keklik değil

Çorum'a cumhuriyet tarihinin en fazla yatırımı bu dönemde yapılmış. Doğalgaz getirilmiş, TOKİ il'i konuta boğmuş, duble yollar tamamlanmış. Bundan etkilenen Aleviler, CHP'ye gönderme yaparak, “Oylarımız çantada keklik değil” diyorlar

Ali Eyvaz
00:00 - 8/07/2007 Pazar
Güncelleme: 00:20 - 8/07/2007 Pazar
Yeni Şafak
Çorum'da Alevi oyları çantada keklik değil
Çorum'da Alevi oyları çantada keklik değil

Hızla sanayileştiği için yakın bölgesindeki illere göre dışarıya çok az göç veren Çorum, dünyanın en uzak ülkelerine dahi sanayi mamülleri ihraç edecek bir düzeyi yakalamış. Tavukçuluk, küçük ve büyük baş hayvancılık ve tarımın yanısıra inşaat sektörü, kiremit ve un fabrikaları ile bu fabrikalarda kullanılan makinaların üretimine kadar çok değişik sektörlerde ciddi katma değer üretilen Çorum'da sosyal hayat da büyük gelişme kaydetmiş.

Çorum'da isteyen evine doğalgaz bağlatabiliyor, TOKİ talebin üzerinde konut yapmış, Hitit destinasyonu gerçekleştirilmiş, duble yollar tamamlanmış.

597 bin nüfuslu Çorum'da 2002'de AK Parti 4, CHP ise 1 milletvekili çıkarmıştı. Bu sefer CHP ve MHP'nin tanınmış isimleri aday listesinin başına koyması dikkat çekiyor. CHP, TESK eski Başkanı ve 28 Şubat'ın yalınkılıç destekçisi Derviş Günday ile, MHP de ülkücü camiada önemli bir karizmaya sahip Muharrem Şemsek ile hazırlanıyor. Bu iki ismin karşısında ise AK Parti'nin sendikacılıktan gelen, mücadeleci yapısıyla bilinen Agah Kafkas yer alıyor.

Çorum'da MHP dahil hiç bir sağ partiyi rakip olarak görmediklerini belirten Agah Kafkas, seçim stratejisini CHP'ye yönelik oluşturduklarının mesajını verdi.

Barajı aşarsa MHP'nin 1 vekillik alabileceği, AK Parti'nin 3 milletvekilini Meclis'e taşıyacağı gözleniyor. Alevi oylarını garanti gören CHP, 2002'de 22.1'e ulaşırken, AK Parti'nin oy yüzdesi 49.8 olarak gerçekleşmişti.

GÜL GİBİ ADAM

Çorum'da şehir merkezinde dolaşırken rastladığımız 1980 öncesinin CHP Çorum milletvekillerinden Ethem Eken'in amca oğullarından Mahir Eken, seçimde oyunu AK Parti'ye vereceğini belirterek, “Ben memur emeklisiyim, bu hükümet yoksullara sahip çıkıyor, bu nedenle bunların devam etmesini istiyorum. Gül gibi adamın Cumhurbaşkanı olmasına mani oldular. Tercihimde bu da etkili oldu” diyor.


İcraat Alevileri olumlu etkiledi

Alevi olduğunu belirten Hüseyin Demir, inşaat işçisi ve 3 çocuk babası. “Eskiden beri bildiğimiz parti CHP'dir, kararımız değişmeyecek” diyor. Çorum'un Alaca ilçesine bağlı Çikhasan köyünden Hıdır Kundukan: “AK Parti çok hizmet yaptı. Hastaneleri düzeltti. Alevi oyları CHP için değildir. Mesela ben bu seçimde AK Parti'ye oy vereceğim. Birçok Alevi de benim gibi düşünüyor.”


'Bunlar edirafı düzgün tutuyor

Çorum'un Sungurlu ilçesi Yeşilova köyünden Ömer Kadan'la koyunlarını otlatırken seçimi konuştuk. Sekiz çocuk sahibi Kadan, oyunu AK Parti'ye vereceğini dile getirirken, gerekçelerini ise Kemal Tahir'in “en sarih Türkçe şive” olarak nitelendirdiği tipik Çorum ağzıyla şöyle sıralıyor: “200 dönüm arazim var. Bunlar (AK Parti) alfabeyi 29'a bölmüş,

bi seferinde yokarıdan aşağıya, başka seferinde de aşağıdan yokarıya, dedikleri tarihte, ayın beşindeyse beşinde heç kekitmeden köydeki herkese tarla paralarını veriyolar. Ben bu sene daha harman gelmeden bin 900 YTL destekleme aldım. Aklına bi şey gelmesin, sen istersen başka yere git, başımızın üstündesin, ama bunlar edirafı düzgün tutuyor.”


Ceza kestiler ama oyum yine onlara

Çorum'un meşhur Eskiciler Sokağı'nda küçücük bir dükkanda 73 yaşına gelmiş olmasına rağmen tespih tamiri yaparak geçimini sağlayan Dursun İnanır, dükkanında oturan müşterilerinden birinin CHP'ye oy vereceğini ifade etmesi üzerine “AK Partili belediye bana yüklü bir para cezası kesti ama yine de oy vereceğim” diyerek rengini belli ediyor.


Sosyal yardımlar unutulmadı

Çorum'un simgesi Saat Kulesi'nin karşısındaki parkta ayakkabı boyacılığı yaparak aile geçindiren Alim Yıldırım, Hakkı Özen ve Arap Eker, sosyal yardımların bu dönemde artmış olması nedeniyle AK Parti'ye oy vereceklerini söylüyorlar. Üniversite öğrencisi Eylem Pekdemir hiç denenmemiş olması nedeniyle Genç Parti'ye oy vereceğini dile getirirken bundan önceki seçimde CHP'ye oy verdiğini de ekliyor.

17 yıl önce
default-profile-img