|

Çözüm sürecini teminat başlattı

Başbakanlık Başdanışmanı Hatem Ete, çözüm sürecinin silahsızlanma vaadiyle başladığını söyledi. Ete, “HDP’nin ya da PKK’nın, Öcalan’ın özerk bir statü talebinde bulunmayacağını deklare etmesiyle Oslo’da kopan süreç yeniden başladı. PKK’nın silah bırakmaya hazır olduğunu ifade etmesi dönüm noktasıdır” dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/01/2015 Salı
Güncelleme: 22:28 - 26/01/2015 Pazartesi
Yeni Şafak
Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERİ) tarafından organize edilen “Türkiye, Kürtler ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi” başlıklı panel Erbil’de başladı.

Panelin birinci oturumunda konuşan Başbakanlık Başdanışmanı Hatem Ete, “Tarafların özel bir statü talebinde bulunmamaları, çözüm sürecini stratejik kılıyor. HDP’nin ya da PKK’nın, Öcalan’ın özerk bir statü talebinde bulunmayacağını deklare etmesiyle Oslo’da kopan süreç yeniden başladı. Sürecin böyle bir teminatla başlamış olmaları önemliydi” dedi.

“Çözüm süreci silahsızlanma vaadiyle, bir nevi Öcalan’ın PKK’yı silahsızlandırabileceği vaadiyle başlamış bir süreçtir” diyen Ete, “PKK’nın silah bırakmaya hazır olduğunu ifade etmesi ve bu silah bırakışını da özerk bir statü talebine bağlamamış olması dönüm noktasıdır” ifadesini kullandı. Oslo sürecinin, PKK’nın “özerklik ısrarı” ve silah bırakmaya yanaşmaması nedeniyle bozulduğunu hatırlatan Ete, şunları söyledi:

OSLO’YU ÖZERKLİK ISRARI BİTİRDİ

“PKK’nın özerklik ısrarına devletin, olumlu cevap vermemesi dolayısıyla Oslo süreci tıkanmış ve bir yere varamamıştı. O nedenle bu tecrübeden de alınan derslerle çözüm süreci bir özerklik talebiyle başlamadı. Çözüm süreci, PKK’nın demokratik bir cumhuriyete, Türkiye’nin demokratikleşme alanında atacağı adımlarla bu sorunun çözülebileceğine angaje olmasıyla başladı.”

IRAKLI KÜRTLERDEN TAM DESTEK

Türkiye ve Kuzey Irak, bölgesel gelişmeler ve çözüm sürecinin masaya yatırıldığı panelde konuşan IKBY Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani “Türkiye, Kürt meselesini çözme iradesini ortaya koymuştur. Özellikle Kürtlerle ilgili konularda inisiyatif almış durumda. Biz de Kürdistan bölgesi olarak bu konuda irade ortaya koyduk ve her türlü yardıma hazır olduğumuzu ifade ettik. Çözüme ve barış sürecine destek olacağımızı Türkiye’ye deklare ettik” dedi.

BAKIŞ AÇISI ZAMANLA DEĞİŞTİ

IKBY hükümet sözcüsü Sefin Diyazi ise Türkiye’de Kürtlere yönelik tutumun ilk olarak Özal döneminde değişmeye başladığına, AK Parti dönemine kadar ciddi gelişme sağlanamadığına dikkati çekti. “AK Parti hükümetleri, Türkiye’deki Kürtlerin karşı karşıya kaldığı sorunların çözümü yolunda büyük adımlar attı. Bu adımların göz ardı edilmesi mümkün değildir. AK Parti’ye bu anlamda teşekkür etmeli ve tebriklerimizi sunmalıyız” diyen Dizayi, “AK Parti’nin attığı adımları şüphesiz ki takdir ediyoruz. TRT 6’nın açılması, Kürtçe’nin serbest kalması ve özgürlük ortamının genişletilmesi gibi başlatılan bir dizi reform önemlidir” ifadelerini kullandı.

TOPLUMSAL DESTEK YÜZDE 70

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Başdanışmanı Etyen Mahçupyan ise Türkiye’de çözüm sürecine toplumsal desteğin yüzde 70’lerde olduğunu belirtti. Mahcupyan, çözüm sürecinin toplumsal kabul üzerinden gittiğini ifade ederek, “Toplumsal kabul olmasaydı çözüm sürecinde buralara gelinmezdi. Özellikle AK Parti hükümetleri bu konuda çok duyarlı oldular. Eğer toplumun kabul etmeyeceği bir noktaya gelinirse sürecin yavaşlayacağından emin olabilirsiniz. Toplum kabul ederse de süreç hızlanacaktır” dedi. Çözüm sürecine verilen desteğe ilişkin bir sürü saha çalışması olduğunu aktaran Mahçupyan, “Saha çalışmaları gösteriyor ki toplumun yüzde 70’i çözüm sürecine destek veriyor. Kürtlerde bu destek yüzde 90’lara çıkıyor” diye konuştu.

BÖLGESEL GELİŞMELER ETKİLİ OLDU

Panele konuşmacı olarak katılan İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Yeğen de 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir hükümetin henüz silahlar bırakılmamışken “Kürt sorununu” çözme girişiminde bulunduğunu söyledi. Türkiye’nin çözüm sürecini başlatmasında bölgesel gelişmelerin de etkili olduğunu anlatan Yeğen, “PKK, bu işi silahla halledemem’ dedi. Devlet de ‘PKK’yı ortadan kaldıramıyorum ve arkasındaki kitlesel desteği eritemiyorum’ durumunu idrak etti. Lakin bu sürecin başlamasında bölgesel gelişmelerin de önemli bir etkisi oldu” dedi.
#Erbil
#HDP
#PKK
9 yıl önce