|

Çözüm Süreci'nin takvimi netleşti

Yeni Şafak'ın ulaştığı yeni takvime göre, Şubat'ta ‘demokratikleşme paketi’ açıklanacak ve İzleme Heyeti oluşturulacak. İkiye ayrılacak heyetten bir grup İmralı’yla, diğer grup ise KCK ile temas kuracak. Görüşmeler yolunda giderse PKK mart'ta Türkiye'ye silah kullanmayacağını ilan edecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:09 - 23/12/2014 Salı
Yeni Şafak
Kobani olayları nedeniyle türbülansa giren Çözüm Süreci, son günlerde yeniden hız kazandı. Yeni Şafak'ın ulaştığı bilgilere göre, süreçte Mart ayına kadar yaşanacak takvim de ortaya çıktı. Devlet görevlileri ile İmralı'nın arasında sürdürülen görüşme trafiğine göre, Ocak ayının son haftası ile Şubat ayının ilk haftasına ilan edilecek olan Demokratikleşme Paketi'nin ardından 8 Şubat'a kadar üzerinde uzlaşmaya varılan 16 kişilik izleme heyeti bir araya gelecek. Ardından 15 Şubat ile 25 Şubat tarihleri arasında heyette yer alan 8 ismin adaya gidişi sağlanacak ardından diğer 8 isminde Mart yılın ilk haftasında Erbil'de KCK yönetimi ile görüşmesi sağlanacak.

Görüşmeler yolunda giderse Kandil ve Öcalan Türkiye'ye karşı silah kullanılmayacağını ilan edecek bu ilan sonrası görüşme trafiği daha da hız kazanacak. Ancak Ankara silahların tamamen bırakılmasını hedeflerken, örgütün Rojawa meselesinin sıcaklığını koruduğu sürece sadece Türkiye'de silah bırakmayı taahhüt edeceğini belirtiyor.

6-7 EKİM’İN BEREKETİ

Bu arada sürecin hız kazanması bölgede memnuniyetle karşılandı. AK Parti Diyarbakır eski Milletvekili Abdurrahman Kurt, adımların karşılıklı atılması ve sürecin ilerletilmesine yönelik bir mutabakat oluştuğunu belirtti. Kurt, "Bunu, 6-7 Ekim olaylarının, yaşanan o felaketin bir anlamda doğurduğu bir bereket olarak görmek lazım” diye konuştu.

İmralı heyeti Kandil yolunda

Önceki gün Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile görüşen HDP İmralı heyeti, hükümetin revize edilmiş ve takvimlendirilmiş yol haritasını, Kandil’le bugün paylaşacak. İki hafta önce Irak’ın kuzeyine giderek Öcalan’ın hazırladığı çözüm taslağını Kandil ile paylaşan HDP heyeti, çözüm sürecine dair MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Ankara’daki diğer temaslarına dair görüşlerini de Kandil’e iletecek. Bugün Kandil’e gitmesi beklenen heyette Hatip Dicle, Sırrı Sürreya Önder ve Leyla Zana’nın yer alması bekleniyor.

#Kobani
#Çözüm Süreci
#İmralı
#Kandil
#Yalçın Akdoğan
#HDP
9 yıl önce