|

Çözümü kurul yönetecek

Milli birlik ve kardeşliğin hedeflendiği çözüm sürecinde yeni dönem başladı. Yeni dönemde Çözüm Süreci Kurulu koordinasyonu sağlayacak. 11 ana başlık altında yürütülecek olan süreçte silahsızlanma devreye sokulacak, eve dönüşler hızlanacak ve psikolojik destek verilecek.

Ayfer Mallı
00:00 - 2/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:14 - 1/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Çözümü kurul yönetecek
Çözümü kurul yönetecek

Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Esaslar Resmi Gazete''de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sürecin sağlıklı işlemesi için Çözüm Süreci Kurulu oluşturuldu. Kurumlararası İzleme ve Koordinasyon Komisyonlarının iş başı yapması kararlaştırıldı.

TOPLUMSAL DESTEK VE EVE DÖNÜŞ PLANI

Silahsızlandırılma ve eve dönüşlerinin gerçekleşmesinin hedeflendiği süreç, 11 ana başlık altında yürütülecek. Çalışma alanları, ''Siyasi alana, siyasi kurum ve aktörlere yönelik çalışmalar, hukuki düzenlemeler ve insan hakları, sosyal programlar, ekonomik tedbirler, kültürel programlar, toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları, güvenlik ve silahsızlandırma, sorunun parçası olan aktörlerle temas, diyalog ve benzeri çalışmalar, eve dönüşler ile sosyal yaşama katılım ve uyum alanında çalışmalar, psikolojik destek ve rehabilitasyon çalışmaları, kamuoyu bilgilendirme ve kamu diplomasisi çalışmaları'' olarak belirlendi.

ÇÖZÜM KURULU HAYATA GEÇİRİLDİ

Sürecin sağlıklı işlemesi için iki yapı da hayata geçirildi. Bunlardan ilki ''Çözüm Süreci Kurulu''. Kurul, Başbakan

Davutoğlu başkanlığında oluşturuldu. Kurul, strateji ve politikaları belirleyerek koordinasyonu sağlamakla yükümlü olacak. Kurulun sekreteryasını Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı yapacak.

RAPORLAR KURULA VERİLECEK

İkinci olarak ise Kurumlararası İzleme ve Koordinasyon Komisyonları oluşturuluyor.11 çalışma alanıyla ilgili, sorumlu kuruluşlardan en az müsteşar yardımcısı düzeyinde temsilci komisyonlarda yer alacak. Bu komisyonlar, kendi görev alanlarıyla ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar, STK''lar, özel sektör temsilcileri ve uzmanların katılımıyla çalışma grupları oluşturabilecek.

10 yıl önce