|

Cumhurbaşkanlığı için geri sayım başladı

11. Cumhurbaşkanı'nın seçilme takviminin başlamasına sadece 30 gün kaldı. AK Parti, teşkilatına gönderdiği yoklama anketlerinde, Cumhurbaşkanı adaylığı için nabız yokluyor.

Bilal Çetin
00:00 - 16/03/2007 Cuma
Güncelleme: 01:33 - 16/03/2007 Cuma
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanlığı için geri sayım başladı
Cumhurbaşkanlığı için geri sayım başladı

Cumhurbaşkanı seçimi için takvim, halen görev yapan Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin sona ereceği 16 Mayıs'tan bir ay önce, yani 16 Nisan'da başlayacak. Seçim süreci, bu tarihten itibaren 30 gün içinde tamamlanacak. Süreçte 10 gün adayların Meclis Başkanlık Divanı'na bildirilmesi ve kalan 20 gün içinde de seçimin tamamlanması gerekiyor.

En az 3'er gün arayla yapılacak oylamaların ilk iki turunda, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun (367) oyu sağlanamazsa 3. tur oylamaya geçilecek ve 3. turda üye tam sayısının salt çoğunluğunu (276) sağlayan aday, Cumhurbaşkanı seçilmiş olacak. Bu turda da üye tam sayısının salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde, 3. turda en çok oyu alan iki aday arasında 4. tur yapılacak. Bu oylamada da Cumhurbaşkanı seçilemezse seçim yenilenecek.

İKİNCİ ANKET

AK Parti'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik ilk anketini geçen hafta yaptırdığı ortaya çıktı. AK Parti'nin yaptırdığı ilk ankette sadece Başbakan Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığı konusunda soruya yer verildi. AK Parti'nin ikinci anketinde ise bazı isimlerin de adaylıkları konusunda nabız yoklaması yapıldı.

AK Parti'nin il ve ilçe başkanları ile il ve ilçe yöneticilerinin katıldığı ilk ankette “İl başkanınızdan memnun musunuz? İlçe başkanınızdan memnun musunuz?”soruları yer aldı. Ankette “Başbakan Erdoğan cumhurbaşkanı olmalı mı?” ve “Cumhurbaşkanı mı olmalı? Başbakan olarak mı kalmalı?”sorularına yer verildiği öğrenildi.

AK Parti'nin yaptırdığı ikinci ankette ise Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığı yanında Erdoğan, Gül ve Arınç dışında Vecdi Gönül, Köksal Toptan, Beşir Atalay ve Mehmet Aydın'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda nabız yoklaması yapıldığı öğrenildi.

TOPTAN: GURUR DUYDUM

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan anketle ilgili olarak, “Benim adımın geçmiş olması bile, partim tarafından bu şekilde bir şey yapılmış olması bile gurur vericidir” dedi. Toptan, gazetecilerin sorularına “Bu aşamada başka söyleyebileceğim bir şey yok” diye cevap verdi.

SADECE KÖŞK SORULMADI

AK Parti'den yapılan açıklamada ise anketlerin sadece cumhurbaşkanlığı seçimi ile sınırlı olmadığı, kongreler sonrası teşkilatın fotoğrafının çekildiği belirtildi. Açıklamada, teşkilat yöneticilerine iletişim, performans, eğitim gibi konularda sorular sorulduğu belirtildi.


AK Parti Genel Merkezi'nin tüm örgütlerin ana kademe yöneticilerine gönderdiği anket formunda öncelikle 'Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığını nasıl değerlendirdikleri' soruldu. Başbakan Erdoğan'ın aday olmaması halinde alternatif isim olaraksa dört AK Partililinin adı verildi. Bunlar; Devlet Bakanı Beşir Atalay, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan.



17 yıl önce