|

Silaha kesinlikle taviz vermeyiz

Silah bırakma çağrısıyla yeni bir dönemin başladığını belirten Başbakan Davutoğlu, tüm partileri bu süreci sahiplenmeye çağırdı. Bir de uyarıda bulunan Davutoğlu, “Demokratik yolla getirilebilecek her hususu tartışırız ama silahlar başka şekilde gündeme gelirse kamu düzeni konusunda hiçbir taviz vermeyiz” dedi

Tarık Bakıcı ve
04:00 - 3/03/2015 Salı
Güncelleme: 00:56 - 3/03/2015 Salı
Yeni Şafak
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Portekiz ve ABD gezileri nedeniyle partisinin Meclis grup toplantısını dün gerçekleştirdi. PKK’ya silah bırakma çağrısıyla yeni bir dönemin başladığını belirten Davutoğlu, özetle şunları söyledi: 28 Şubat’ın yıldönümünde ilahi tevafukla çözüm sürecinde son derece önemli bir eşik aşıldı. 28 Şubat bürokrasinin milli iradeye karşı bir darbesiydi. 28 Şubat dışlayıcı kültürün, vatandaşlarını tehdit olarak gören bir siyasi zihniyetin son çırpınışıydı. Eski Türkiye’de, 28 Şubat döneminde yasaklar, yeni Türkiye’de ise özgürlükler ve demokrasi hakim oldu.

28 ŞUBAT’IN SON İZLERİ DE SİLİNİYOR

Şimdi bu yeni dönemde 28 Şubat’ın son kalıcı izleri de siliniyor. Dikkat ediniz 28 Şubat’ta tanklar Sincan’da yürümüşlerdi, 27 Mayıs’ı, 12 Mart’ı, 12 Eylül’ü hatırlatırcasına. 28 Şubat’ın bu seneki yıldönümünden birkaç gün önce bu sefer TSK’nin kudretinin timsali olan tanklar Suriye’de Süleyman Şah’ın kutsal emanetini korumak üzere yürüdü. Onların özledikleri tankların Sincan’da yürümesi. Bizim özlediğimiz ise milli iradeyle bütünleşmiş kudretli TSK’nin en güçlü caydırıcı kapasiteye ulaşması. 

BU ATMOSFERİ SAHİPLENELİM

Çözüm süreci hedefine ulaşma yolunda çok ciddi aşamaya geldi. Bu önemli bir açıklamadır. Tabii bu açıklamanın gereği olan uygulamaları hep beraber takip edeceğiz. Bu noktaya kolay gelinmemiştir. Onun için şimdi, bu günlerde hepimiz çözüm sürecinin getirdiği atmosferi sahiplenmek durumundayız. İç Güvenlik Reformu, 6-7 Ekim olaylarının atmosferine karşı, çözüm sürecinin önünü açacak bir tedbirdir. İç Güvenlik Paketi ile kamu düzeni demeye, diğer taraftan da silahsızlanmayı, silahları terk etmeyi ve demokratik siyaseti savunmaya devam edeceğiz.

Süreçte geçen cumartesi günü terör örgütüne silah bırakma çağrısını içeren açıklamayla yeni aşamaya gelindi. Bu açıklamayla demokratik siyasete yapılan çağrı olumludur. Tabii göreceğiz. Herhangi bir şekilde silah ve terör yönteminin uygulanmaması lazım. Bir daha 6-7 Ekim olaylarında olduğu gibi demokrasiye yakışmayan, özgürlükleri yok eden görüntülerin çıkmaması lazım. 

ÇÖZÜM YERİ MECLİS’TİR

Özellikle HDP’ye seslenerek, dile getiriyorum; kimin ne derdi varsa tartışacağı yer TBMM’dir. Kimin ne derdi varsa, kullanacağı yöntem özgürlükçü tartışma, başvuracağı makam silah değil, millettir; terör değil, halktır; savaş değil, barıştır. Demokratik yolla getirilebilecek her hususu tartışırız ama 2013’te olduğu gibi yine, ‘silahları bırak’ çağrısının arkasından oyalamalar başlar, silahlar başka şekillerde gündeme getirilmeye kalkılırsa, kamu düzeni söz konusu olduğunda hiçbir taviz vermeyeceğimizin bilinmesi lazım. 

İKİRCİKLİ DİL KAYBETTİRİR

Davutoğlu, “HDP’lilere sesleniyorum; dikkat ediniz. Bir taraftan Dolmabahçe’de bu açıklama yapılırken, diğer taraftan HDP’den farklı sesler çıkmaya başladı. Eğer 2013 senaryosunu, yani nevruz mesajından sonra mayıs ayında farklı mesajlar vermeye dönük ikircikli dili kullanmaya devam ederlerse onlar kaybederler” dedi. 

SELAM KAMPANYASI

Konuşmasında bir de kampanya başlattığını belirten Davutoğlu, “Buradan 6-7 Ekim olaylarından sonra yaptığım çağrıyı bir kez daha tekrarlıyorum; selamlaşma kampanyası başlatıyorum, Türkiye’de herkes birbiri ile selamlaşsın ve herkes el ele barış için yürüdüğünün bilincinde olsun” dedi.

Muhalefet için sınav günüdür

Muhalefet partilerine seslenen Davutoğlu, “Bu yeni bir gündür ve bugünün hakkını herkes vermek durumundadır. AK Parti, başından itibaren ilkeli davrandı. Türkiye’nin birliğini, dirliğini ve istikbalini hiç bir zaman tartışma konusu yapmadı. Tek vatan, tek devlet, tek bayrak, tek millet demeye devam etti. Şimdi diğer partiler için de sınav günüdür. Buradan Sayın Kılıçdaroğlu’na ve CHP’li bütün yetkililere sesleniyorum; gün o gündür. Kapsamlı bir muhasebe yapın ve bu sürece sahip çıkınız” dedi. MHP’ye ve Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye de seslenen Davutoğlu, Bahçeli’nin son iki gün içinde çok ağır ithamlarla ifadeler kullandığını söyledi. Davutoğlu, “Sayın Bahçeli; ülkenin milli birliği ve beraberliği ancak ve ancak ortak aidiyet bilinci ile oluşur. Şehitlerimizin istismarı üzerinden ya da hepimiz için kutsal olan kavramlar üzerinden eğer siyaset geliştirmeye kalkar, bir istismar dili oluşturursanız kaybeden siz olursunuz. Çözüm süreci üzerinden siyaset istismarı yapmayın. Gelin hep beraber konuşalım” diye konuştu.


O çağrıda ön şartı yok

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AHaber ve ATV ortak yayınında gündemi değerlendirdi. Çözüm Süreci’yle ilgili konuşan Davutoğlu, Dolmabahçe’de yapılan açıklamanın ‘silah bırakma ve irade çağrısı’ olduğunu vurguladı. Başbakan “Açıklamada ön şart yok. Aksine açıklama silah bırakma iradesi çağrısıdır ve tarihi bir adımdır. Silahlar hemen bırakılmalı. 2013 nevruzunda yaşadığımıza geri dönmemeliyiz” dedi. 

Tepkileri de değerlendiren Davutoğlu, “HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın açıklamalarıyla da yapılan işin içi boşaltılmaya çalışıldır” diye konuştu. TBMM’de görüşmeleri süren  İç Güvenlik Paketi’ne ilişkin bir soru üzerine de Davutoğlu, “Paketin askıya alınması söz konusu değil. Paket öyle veya böyle yeniden değerlendirilebilir. Paketin bu yasama içinde geçmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi. Başbakan bir soru üzerine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Erdem Başçı’nın istifa söz konusu olmadığını da vurgulayarak, “Bu söylentiler çıktığında Babacan ile gülüştük” ifadelerini kullandı. 

Seçim bakanları belli oldu

Başbakan Davutoğlu, 7 Haziran seçimleri nedeniyle yasa gereği 3 bakanlığa getirilecek bağımsız isimleri açıkladı. Davutoğlu, 3 bakanlığın müsteşarlarca yönetilmesinin kararlaştırıldığını belirterek, “Adalet Bakanlığına Sayın Kenan İpek, İçişleri Bakanlığına Sayın Sebahattin Öztürk ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına Sayın Feridun Bilgin, 6 Mart itibarıyla göreve başlamak üzere kararlaştırılmışlardır” dedi.

#ak parti
#başbakan ahmet davutoğlu
#grup toplantısı
9 yıl önce