|

Dinlemeleri konuşacağız

Cumhurbaşkanı olarak ilk yurtdışı ziyaretini KKTC'ye yapan Erdoğan, ABD'nin Türkiye'yi dinlediği iddialarıyla ilgili, 'Liderlerle biraraya geldiğimizde çok açık ve net konuşacağız' dedi. Erdoğan, Emniyet'teki paralel yapıya yönelik operasyonun bir sürecin devamı olduğunu söyledi

Yasin Yılmaz
00:00 - 2/09/2014 Salı
Güncelleme: 22:46 - 1/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Dinlemeleri konuşacağız
Dinlemeleri konuşacağız

Cumhurbaşkanı Tayypip Erdoğan, 12. Cumhurbaşkanı olarak ilk yurtdışı ziyaretini gerçekleştirdiği KKTC'ye hareket etmeden önce İstanbul Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, emniyetteki paralel yapılanmaya yönelik operasyona yönelik soruya karşılık, bu operasyonun bir sürecin devamı olduğunu söyledi. Bundan önce yapılan iki dalgadan sonra verilen ifadelerle yeni süreçlerin ortaya çıktığını dile getiren Erdoğan, 'Bu da bu sürecin devamı. Yani 'Bu bir sondur' denilemez. Belki burada da yine ortaya çıkacak birçok bilgi ve belgeyle bunun dördüncü dalgası da olabilir. Biz tabii şu anda gözaltına alınanlarla neyin meydana çıkacağını, Sulh Ceza Hakimliği kimleri tutuklar, kimleri bırakır bunları bilemiyorum. Süreci sadece takip ediyoruz' diye konuştu.

İSTİHBARATI GÜÇLÜ ÜLKELER

Erdoğan, Alman ve Amerikan istihbaratlarının uzun yıllardır Türkiye'de dinleme faaliyetleri olduğu yönündeki iddialarla ilgili soruya da şu yanıtı verdi:

'Biliyorsunuz bundan önce Amerika, Almanya'yı dinlemişti ve Almanya'da bu ciddi bir hesaplaşma, adeta bundan dolayı halkın veya etkin çevrelerin bu konuyla ilgili değerlendirmeleri olmuştu. Aynı şey tabii Amerika için de zaman zaman olmuştu. Şu anda Türkiye ile ilgili bu süreci, liderlerle bir araya geldiğimizde tabii kendileriyle çok açık, net konuşacağız. Ben şunu çok açık şekilde söyleyeyim. Dünyada istihbaratı güçlü olan ülkelerin farklı ülkeleri dinlememe diye bir şeyi yoktur.

BUNU HEPSİ YAPIYOR

Bunu da hepimizin bilmesi lazım. Bunu hepsi yapıyor. Dolayısıyla neyi nasıl yaptığı veya nasıl deşifre ettikleri önemli. Ama önümüzde NATO zirvesi, ondan sonra BM Genel Kurulu var. Yapacağımız görüşmelerde, bunları liderler olarak da aramızda konuşacağız. Öyle zannediyorum ki dünya barışını tehdit eden bu tür açıklamaları kontrol altına alma durumları olabilir.'

Ruhban okulu şartı

Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'yla bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Eroğlu, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Kıbrıs konusunda başından beri adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözümden yana olduklarını belirten Erdoğan, 'Bizim kapımız geçmişteki Rum vatandaşlarına da bundan sonra gelenlere de açık' diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir soru üzerine, 'Ruhban Okulu'nu açmak öyle çok da zor bir şey değil ama bir de siz sözünüzde durun. Siz hep ver ağacının altında doğdunuz, orada büyüyorsunuz. Sizde hiç al yok, bir de al deyin. Mesele bu' diye yanıt verdi.

İlk ziyaret KKTC'ye

Erdoğan, KKTC'de kendisini karşılayan vatandaşlara hitap etti. Erdoğan, 'İlk resmi ziyaretlerimize KKTC'den başlıyoruz. Bu ziyaret çok önemli. Ana ile yavrunun buluşması ne kadar anlamlıysa buradaki buluşmamız da o kadar anlamlıdır. Bizim hiçbir zaman Kıbrıs'ı unutmamız mümkün değil. Kıbrıs bizim yurtdışında yaptığımız toplantılarda en önemli gündem maddesi. Çok yakında denizin altından su ve elektrik ulaştırılacak. Burada arzumuz garantör ülkeler olarak, Türkiye nasıl görevini yapıyorsa, Yunanistan da görevini yapmalıdır. Bu takdirde, Kıbrıs sorunu hallolacak inşallah' dedi.

TUR ile gitti

Modifikasyonu 2,5 yılda tamamlanan ve geçen cuma günü İstanbul'a inen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk yurtdışı seyahatinde kullandığı VIP uçağına 'TUR' adı verildi. THY'nin HABOM hangarında boyanan, kabini 90 koltuklu Airbus A330-200 Prestige tipi uçağın bir tarafına 'Türkiye Cumhuriyeti' diğer tarafına ise 'Republic of Turkey' yazıldı. Kuyruğu ve gövde altı kırmızıya boyanan uçağın kuyruğunda TC-ANA uçağındaki gibi dev bir ay-yıldız bulunuyor.

Atina rahatsız oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın KKTC''yi ziyareti Yunanistan''ı rahatsız etti. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Konstandinos Kutras, Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın KKTC''yi ziyaretinin ''yasa dışı'' olduğunu iddia ederek, burada yaptığı açıklamaların hayal kırıklığına sebep olduğunu savundu. Kutras, Erdoğan''ın ziyarette ''saldırgan politikadaki ısrarı teyit eden'' ve ''hayal kırıklığına uğratan'' beyanatlarda bulunduğunu iddia etti.


10 yıl önce