|

Dışişleri bürokratları yargılanıyor

Aa
00:00 - 18/05/2010 Salı
Güncelleme: 12:58 - 18/05/2010 Salı
Yeni Şafak
Dışişleri bürokratları yargılanıyor
Dışişleri bürokratları yargılanıyor

Dışişleri Bakanlığındaki 3 görevlinin, Melbourne Başkonsolos Muavini Vahit Özdemir'e ilişkin, 'memuriyetini, itibar ve kişiliğini olumsuz etkileyecek yetkisiz ve mükerrer sicil düzenleyerek, görevi kötüye kullandıkları' iddiasıyla yargılanmasına devam edildi.

Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Hasan Servet Öktem, avukatı Uygar Ergin ile şikayetçi Vahit Özdemir ve avukatı Olcay Halk Kılıç katıldı.

Özdemir, beyanında Dışişleri Bakanlığında 1975'te göreve başladığını, 2000-2001 yılında Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün, 2002'de ise Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Güler'in danışmanı olarak görev yaptığını anlattı.

Öksüz ve Güler'in hakkındaki sicilleri doldurduğunu belirten Özdemir, Bilgi Edinme Yasası kapsamında 2004'te hakkındaki sicil raporlarını istediğini ifade etti.

'Bakanlıkta 3 yıl çalışmamasına rağmen sanıkların hakkında gerçek olmayan raporlar doldurduğunu ve bu nedenle mağdur olduğunu' ileri süren Özdemir, 'Bu raporlar kesten ve sahte olarak düzenlenmiştir. Ben, sanıkların mahiyetinde görev yapmadığım için bana sicil verme yetkisinde değillerdi' diye konuştu.

Duruşmada daha sonra eski Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz tanık olarak dinlendi.

Ulaştırma Bakanlığı döneminde Özdemir'in bakanlığın müşavirliğinde bulunduğunu belirten Öksüz, Özdemir hakkında, çalışmaları sonucunda iyi sicil raporu düzenlediğini ifade etti.

Dışişleri Bakanlığında diplomat olan Mehmet Fidan ise 2001'de Almanya Mainz Başkonsolusluğundan Türkiye'ye atandığını bildirdi. O dönemde kendi yerine Özdemir'in isminin gündeme geldiğini söyleyen Fidan, 'O tarihte Hasan Servet Öktem Personel Başkanıydı. Onun birtakım sicil raporları ve diğer belgeleri ile Vahit Özdemir buraya atanamadı' dedi.

Sanık Öktem ise Özdemir ile tanık beyanlarını kabul etmediğini bildirerek, 'Dışişleri Bakanlığının bana verdiği yetkiyle sicilleri doldurdum' dedi.

Duruşma, dava dosyasının, Cumhuriyet Savcısına esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için gönderilmesine karar verilerek, ertelendi.

İddianamede, Türkiye'nin Arnavutluk Büyükelçisi Hasan Sevilir Aşan, Avrupa Konseyi Nezdinde Daimi Temsilci Cem Kahyaoğlu ile Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Hasan Servet Öktem'in 1'er yıldan 3'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

14 yıl önce