|

Dışişleri'nde Suriye trafiği

Sınırda yaşanan olaylar üzerine Dışişleri Bakanı Davutoğlu, yoğun bir diplomasi trafiği başlattı. BM Güvenlik Konseyi üyesi bazı ülkelerin dışişleri bakanlarıyla görüşen Davutoğlu, Çin ziyaretini de yarıda keserek Türkiye'ye döndü.

Aa
00:00 - 11/04/2012 Çarşamba
Güncelleme: 03:23 - 11/04/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Dışişleri'nde Suriye trafiği
Dışişleri'nde Suriye trafiği

Türkiye-Suriye sınırında önceki gün 2'si Türk 4 kişinin Suriye tarafından açılan ateşle yaralanması sonrası Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yoğun bir diplomasi trafiği başlattı. Davutoğlu, ABD'den Rusya'ya kadar birçok ülkenin dışişleri bakanı ile görüşerek son gelişmelerin kaygı verici olduğunu ifade etti.

Suriye'den kaçan muhaliflerin bulunduğu Kilis'teki konteyner kentine ateş açılması ve Suriye güvenlik güçlerinin bu saldırısı Ankara'nın sabrını taşırdı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ziyaretine refakat etmek üzere Çin'de bulunan Davutoğlu, sınırdaki olayların akabinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çin Dışişleri Bakanı Yang Cieçı ve Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe ile görüştü ve Türkiye-Suriye sınırındaki son olaylar hakkında bilgi verdi.

HAUGE'DEN DESTEK

Davutoğlu, Lavrov'dan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in ziyareti sırasında Suriye'ye net bir mesaj verilmesini ve "Bunun artık sadece bir insani sorun değil, aynı zamanda bir güvenlik sorunu halini almaya başladığı' hususunu aktarmasını istedi.

Daha sonra Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile telefon görüşmesi yapan Davutoğlu, her iki bakana da Türkiye-Suriye sınırındaki olaylar hakkında bilgi verdi. Hague'in Suriyeli sığınmacılar konusunda Türkiye'ye destek vermeye hazır olduğunu söylediği öğrenildi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı da arayan Davutoğlu, yaptığı görüşmeler ve Suriye sınırındaki olaylara ilişkin bilgi verirken, "son gelişmelerin kaygı verici olduğunu" ifade etti. Davutoğlu, Kofi Annan'ı Hatay Yayladağı kampı ziyaretinin ardından, Çin'den telefonla arayarak, Suriye'deki son gelişmelere dair görüşlerini aktardı.

ZİYARETİ YARIDA KESTİ

Suriye sınırındaki hareketliliğin devam etmesi üzerine Davutoğlu, Çin'deki temaslarını yarıda keserek, Şanghay gitmeden Pekin'den Türkiye'ye doğru hareket etti.

Diplomatik kaynaklar Davutoğlu'nun Çin'den ayrılmadan önce de Kofi Annan'ı arayarak, Yayladağı kampı ziyareti ile ilgili görüştüğü ve Suriye'deki son gelişmelere dair görüşlerini aktardığını belirttiler.

Öte yandan, önceki günkü olaylar nedeniyle geçici süreyle kapatılan Öncüpınar Gümrük Kapısı yeniden açıldı.


Uluslararası hukuk ihlali

Türkiye-Suriye sınırında bulunan mültecilerin kaldığı kampa ateş açılması uluslar arası kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Önceki gün Kilis'teki konteyner kentte 2'si Türk 4 kişinin yaralanması nedeniyle bir açıklama yapan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, "uluslararası hukukun açık bir şekilde ihlal edildiği" uyarısında bulundu. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, 'Türkiye'nin Suriye rejimine derhal ateşkes çağrılarını kuvvetle destekliyoruz' diye konuştu. Çin ise gelişmelerin endişe verici olduğunu açıkladı.


Çekilmiyor öldürüyor

Annan Planı kapsamında ordu kentlerden çekilmek yerine ölüm kusmayı sürdürüyor. Önceki gün aralarında en az 40 kadın ve çocuğun da olduğu 160 kişinin öldürüldüğü açıklandı. Dün de Hama ve Humus'ta yoğunlaşan operasyonlarda 40 kişi hayatını kaybetti. Suriye Genel Devrim Konseyi üyesi Ebu Adnan, ordunun birliklerini kent ve kasabalardan çektiği haberlerini yalanladı.


12 yıl önce