|

Başbakan Davutoğlu'ndan 10 müjde

Başbakan Davutoğlu, yurtdışında yaşayan vatandaşlar için 10 müjdeli haberi Dortmund Buluşması'nda açıkladı.

Yeni Şafak
18:29 - 3/05/2015 Pazar
Güncelleme: 20:34 - 3/05/2015 Pazar
AA

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından Almanya'nın Dortmund kentinin en büyük spor salonu Westfalenhalle'da düzenlenen “Dortmund Buluşması” etkinliğinde konuştu.



"Her yerde sadece ve sadece vatan aşkıyla çalıştık" diyen Davutoğlu, "Bir yanık türkü duyduğumuzda yüreğin yanması gibi, biz de yanık ses duyduğumuzda ister Filistin'den olsun, ister Somali'den olsun, ister Bosna'dan olsun, yanık türkü hisseder gibi bu al bayrağı, oralara götürdük" ifadelerini kullandı.



Başbakan Davutoğlu, "Buradaki buluşmanın farkı, burada bütün Türkiye var. Hakkari'den Edirne'ye, Rize'den Muğla'ya bütün Türkiye var" şeklinde konuştu.



Davutoğlu, "Seçim sloganımızda ne güzel diyoruz, her yere gidebiliriz, acı çekeriz, ızdırab çekeriz, emeğimi, alın terimi koyarım ama işte bu al bayrak var ya o neredeyse orası Türkiye'dir" dedi.



"Bizler Çanakkale ruhunu 21. yüzyıla taşıyoruz"


Davutoğlu, "Bizler Çanakkale ruhunu 21. yüzyıla taşıyoruz. Aslında önümüzdeki dönemde, gireceğimiz seçimlerde de bundan sonraki yeni Türkiye mücadelesinde de temel mesele Çanakkale ruhunu yaşatmaktır" ifadelerini kullandı.



Bütün Avrupa ülkelerine ve özellikle de dost Almanya'ya seslendiğini kaydeden Davutoğlu, "Hep beraber çoğulcu kültürü koruyalım. İnsan haklarına saygılı çoğulcu bir kültürde Avrupa kıtasında bir arada yaşayalım. Teröre karşı duralım hep beraber ama teröre karşı durduğumuz gibi İslam karşıtlığına, Türk karşıtlığına karşı da dimdik dururuz" dedi.



Davutoğlu, "Buradan Alman Parlamentosu'na bir kez daha sesleniyorum, sözde soykırım iddiası üzerinden eğer birisi bize tarih dersi vermeye kalkarsa, biz onlara deriz ki Ermeniler de dahil bütün Anadolu halklarıyla bin yıl biz bir arada yaşadık. Biz onlarla nasıl konuşacağımızı, tarihi nasıl ele alacağımızı biliriz. Siz üçüncü taraflar var ya kim olursa olsun, gölge etmeyin başka ihsan istemezük" şeklinde konuştu.



"Tarihimizi ve onurumuzu tartışma konusu yapmayız"


Başbakan Davutoğlu, "Kendi tarihlerine bakmayanlar bize ders vermeye kalkarlarsa açık ve net söylüyoruz, kesinlikle tarihimizi, onurumuzu tartışma konusu yapmayız, üçüncü taraflarla hiçbir şey tartışmayız" ifadelerini kullandı.



Yurt dışında yaşayan vatandaşlara 10 müjde birden


Başbakan Davutoğlu, konuşmasında yurt dışında yaşayan vatandaşlar için 10 müjde açıklayacağını belirterek bunları şöyle sıraladı:



"Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için dövizli askerlik bedelini ya da harcını 6 bin avrodan bin avroya indiriyoruz."



"Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için 217 avro olan pasaport harçlarını 100 avroya indiriyoruz."



"Yurtdışından getirilen araçların Türkiye'de kalış süresini 2 yıla çıkarıyoruz. Yurtdışından getirilen telefonların Türkiye'de kayıt edilmeden kullanma süresini iki katına çıkaracağız inşallah."



"Yurtdışındaki vatandaşlarımıza, şimdi Almanya'da olup da okuyan gençlere, akademik destek ve burs sağlıyoruz. Bu çerçevede, lisans bursu olarak 500 avro, yüksek lisans bursu olarak 700 avro, doktora bursu olarak bin avroluk burs desteği veriyoruz gençlerimize."



"7 Haziran'dan sonra inşallah ilk girişimlerimizden biri, size seçilme hakkını da getirmek. Türkiye'de 85 seçim bölgesi var. İnşallah 86'ncısını da yurt dışı için kurarız ve sizlere de kendi temsilcilerinizi seçme hakkını vereceğiz inşallah."



"Özellikle boşanma, miras meselelerinde söz konusu olan tanıma ve tenfiz davalarını hızlandırarak kolaylaştırıyoruz. Yani Almanya'da alınan bir hukuki kararın Türkiye'de tanınması, orada alınan kararın burada tanınması için talimatları verdim. Artık iki hukuki işlem olmayacak. İnşallah hukuki işlemleriniz en kolay yoldan yapılacak."



#davutoğlu
#almanya
#başbakan
9 yıl önce