|

Düşmanlığa düşman olalım!

Başbakan Erdoğan, ABD ve Türkiye'nin ortak düşmanının “yoksulluk, cehalet ve adaletsizliklerden beslenen çatışmacı yaklaşımlar” olduğunu ifade ederek, “Diyorum ki gelin düşmanlığa düşmanlık yapalım, nefretten nefret edelim' dedi

Ali Akel
00:00 - 16/11/2008 الأحد
Güncelleme: 03:30 - 16/11/2008 الأحد
Yeni Şafak
Düşmanlığa  düşman   olalım!
Düşmanlığa düşman olalım!

Başbakan Tayyip Erdoğan, “Küresel ve bölgesel sorunların çözülmesinde geçmişte olduğu gibi Sayın Barack Obama'nın liderliğindeki yeni ABD yönetimi ile de çok yönlü işbirliğimizin önemli olduğuna inanıyorum” dedi. Başbakan Erdoğan, G-20 Toplantısı için gittiği Washington'da, Ulusal Basın Kulübü'nde, Türk ve Amerikalı basın mensuplarının katılıdığı bir toplantı düzenledi.

NEFRETTEN NEFRET EDELİM

ABD ve Türkiye'nin ortak düşmanının; “yoksulluk, cehalet ve adaletsizliklerden beslenen nefret, şiddet ve çatışmacı yaklaşımlar” olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, “Diyorum ki gelin düşmanlığa düşmanlık yapalım, nefretten nefret edelim, ön yargılara karşı biz de ön yargılı olalım. Dünyamızı bir yangın yerine çeviren şiddeti ve terörü hiçbir şekilde mazur görmeyelim, hiçbir şekilde cesaretlendirmeyelim” dedi.

HASSASİYETİMİZ DİKKATE ALINMALI

Başbakan Erdoğan, küresel ve bölgesel sorunların müşterek çözümünün bundan sonra da devam edeceğini belirterek, şöyle devam etti: “Geçmişte olduğu gibi Sayın Obama'nın liderliğindeki yeni ABD yönetimi ile de çok yönlü işbirliğimizin önemli olduğuna inanıyorum. Tabiatıyla yeni ABD yönetiminin bizim için hayati önem taşıyan konulardaki hassasiyetlerimizi dikkate alması da beklentilerimiz arasındadır. Bu ikili ilişkilerimizin selameti bakımından olduğu kadar, barış ve istikrar bakımından da önem taşımaktadır. Bu bağlamda Sayın Obama'nın bölücü terör örgütüyle mücadelemizde ABD tarafından verilmekte olan desteğin devam edeceğini açıklamış olması memnuniyet vericidir” şeklinde konuştu.

ORTAKLIĞIMIZ DEVAM EDECEK

ABD ile Türkiye'nin ilişkilerinin tarihinin çok eski olduğunu ifade eden Erdoğan, “Yarım yüzyılı aşan bir süredir iki yakın müttefik ve stratejik ortak olarak yakın işbirliği yapmaya devam ediyoruz. ABD için güvenilir bir ortak olmaya devam edecektir“ dedi


Muhatabımız merkezi Irak yönetimidir

Türkiye ile Irak'ın kuzeyindeki yönetimi arasındaki durumun sorulması üzerine Erdoğan, Türkiye'nin muhatabının, Irak'taki merkezi yönetim olduğu cevabını verdi. Erdoğan, kuzey Irak ile alt düzeyde görüşmelerin sürdüğünü belirtti ve “anayasal olarak kabul edilmiş olan bir yerel yönetim orada söz konusu. Muhatap merkezi yönetim. İnanıyorum ki Irak'ın geleceğine yönelik çalışmalarımızda Irak'ın inşaasında Türkiye olarak büyük bir görev yerine getirmiş olacağız” diye konuştu. Başbakan Erdoğan, Kafkas'larda yaşanan gerginlik sırasında ülkelerin Karadeniz'de Montrö Anlaşması şartlarına uygun olarak davrandıklarını, anlaşmanın dışına çıkılmadığını belirten Erdoğan, “hiçbir ülke anlaşma şartlarını zorlamadı. Geçişler buna göre yapıldı” diye konuştu.


Önümüze siyasi engeller konmasın

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili bir soruya, 'Fasıl müzakeresinde gayret eden, dersini iyi çalışan bir ülkeyiz. Özgüveni olan bir ülke konumundayız. Bu müzakerelere de arkadaşlarımız bu özgüven içinde gidiyorlar. Gerek komisyon, gerekse liderler burada değerlendirme yapıp karar veriyor. Tek beklentimiz, bu müzakere sürecine siyasi yaklaşım yapmak suretiyle engel konulmaması ve sürecin uzatılmamasıdır. Siyasi yaklaşımlarla Kıbrıs'ı da burada engel koymak suretiyle hızımızı kesmeye çalışanlar var. Durmak yok. Yola devam diyoruz” şeklinde cevap verdi.


Kıbrıs'ta biz gerekeni yaptık

Kıbrıs konusunda iyimser olup olmadığının sorulması üzerine Erdoğan, “3 Eylül'de başlayan süreci destekliyoruz. İyimseriz, iyimser olmak istiyoruz. Neticeye varılmasını istiyoruz. 2004'ten bu yana destekleyen taraf olduk. Annan planını Kuzey Kıbrıs yüzde 65'le kabul etti. Ancak Güney yüzde 75'le ret etti Güney ödüllendirildi AB'ye üye kaydedildi. Kuzey Kıbrıs hala cezalandırılmaya devam ediyor. Adalet anlayışıyla pek uyumlu değil. O süreçteki yanlışlar devam etmesin istiyoruz “ dedi.


Ermenistan'la sorun kalmaz

Erdoğan, Gürcistan ile Rusya arasındaki olayların hemen ertesinde Moskova'ya giderek Rus liderlerle görüştüğünü, arkasından Kafkasya İşbirliği ve İstikrar Paktı'nı açıkladığını hatırlattı. Bu projenin, bölgenin huzuruna yönelik bazı adımları atmada önem arz ettiğini belirten Erdoğan, bölge ülkelerinin bu öneriye “evet” dediğini kaydetti. Erdoğan, “zannediyorum olumlu sinyaller var. Biz devamı gayretindeyiz. ABD de elinden gelen gayreti gösterecektir. Azerbaycan-Ermenistan sorunu çözülürse, Türkiye-Ermenistan arasındaki sorunun çözümünü getirir. Rusya-Gürcistan sorununu da gidermiş oluruz” dedi.


Obamayı sahada göreceğiz

ABD'de seçim sonrası geçiş döneminde faaliyette bulunma konusunda düşüncesi sorulan Erdoğan, “İki başkanınız yok. Şu anda 20 Ocak'a kadar tek başkanınız var. 20 Ocak'tan itibaren Sayın Obama formayı giyecek sahaya çıkacak” dedi. Erdoğan, “Obama'ya tek bir mesaj verecek olsanız, mesajınız ne olurdu?” sorusuna, “Mesajları aslında Türkiye'den verdik. ABD'nin dünyadaki konumu itibariyle bundan sonraki süreçte de küresel barışa ne gibi katkılarda bulunacağının sağlam dayanaklarını tespit ederek bu süreci hızlandırması olacaktır” diye yanıt verdi. Bush ile Obama'yı kıyaslamasıyla ilgili bir soruya Erdoğan, “İki stratejik ortak olarak ülkelerde liderler, iktidarlar değişebilir, ama yarım asra yakın ittifakı olan Türkiye ve Amerika'nın bunu başarıyla götürmesi gerekir diye düşünüyorum. Böyle inanıyorum, inanmak istiyorum” diye konuştu.


٪d سنوات قبل