|

Elvan'dan Milliyet'in haberine yalanlama

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Milliyet gazetesinin kamu personeli alımlarında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) soruşturması yapıldığına dair haberinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Hiçbir şekilde kamu kurum ve kuruluşuna eleman alımında MİT raporu ya da soruşturması talep edilmiyor. Sadece normal güvenlik soruşturması yapılıyor" dedi.

16:13 - 28/01/2015 Çarşamba
Güncelleme: 16:25 - 28/01/2015 Çarşamba
AA

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan MİT soruşturması ve raporunun, kanun ve yönetmeliğin öngördüğü gibi gizlilik içeren birimlerde ve üçlü kararname ile yapılacak atamalarda istendiğini bildirdi.


Ekonomi Bakanlığında gerçekleştirilen Türkiye-Çad Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 1. Dönem Toplantısı öncesinde basın mensuplarının, "MİT raporuyla eleman alımı"na yönelik haberlerle ilgili sorularını yanıtlayan Elvan, gazetede söz konusu haberleri görünce şaşırdığını söyledi.


Dün kendisine devlet memurlarına yönelik herhangi bir soru yöneltilmediğini dile getiren Elvan, "Bana yöneltilen soru sadece ve sadece Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı yönetici ve çalışanlarına yönelikti. Bunu görünce şaşırdım açıkçası. Ben 20 yıldan fazla bürokraside çalışmış, bürokrasinin işleyişini bilen bir insanım. Yani bunu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı yöneticilerine yönelik söylenmiş  bir sözü devlet memurlarına atfetmek son derece yanlış bir yaklaşım, üzücü bir hadise diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.


Kamu kurum ve kuruluşlarına eleman alımında MİT raporu veya soruşturmasının talep edilmediğini belirten Elvan, "Böyle bir şey söz konusu değil. Sadece normal güvenlik soruşturması yapılıyor" dedi.


1994'te çıkarılan 4045 sayılı Kanun ve bu kanun çerçevesinde Başbakanlık tarafından çıkarılan yönetmelik olduğunu anlatan Elvan, "Özellikle gizlilik içeren birimlerde ve üçlü kararname ile yapılacak atamalarda, doğal olarak kanun ve yönetmeliğin öngördüğü gibi MİT soruşturması ve raporu isteniyor. MİT ve ilgili emniyetin raporları geldikten sonra o atama işlemi geçekleştiriliyor. Bu, herhangi bir genel müdür, müsteşar atamasında rutin olarak uygulanıyor" diye konuştu.


 Bunun sadece AK Parti hükümetleri döneminde değil, geçmişten bu yana uygulanan bir sistem olduğunu vurgulayan Elvan, şunları kaydetti:


"Bunu, devlet memurları alımıyla ilişkilendirmek son derece yanlış. Orada çok sayıda arkadaş vardı, bunu yazan arkadaşımız soruyu tam anlamamış olabilir veya kendisi farklı bir şey ifade etmiş olabilir, ama bana sorulan soru Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına yöneliktir. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığındaki yöneticilerin ve gizlilik gerektiren birimlerdeki atamalarda elbette Milli İstihbarat Teşkilatımızın soruşturmasını istiyoruz. Bu kanunun ve ilgili yönetmeliğin bir gereği. Yine üçlü kararnamelerde, daire başkanı olsun, genel müdür yardımcısı, genel müdür, müsteşar yardımcısı ve müsteşar atamalarında da doğal olarak bunlar isteniyor. Bunu sanki devlet memurları alımında biz, MİT'in raporlarını istiyormuşuz gibi hava ortaya koymak son derece yanlış ve yakışıksız, diye düşünüyorum."


#Ulaştırma
#Denizcilik ve Haberleşme Bakanı
#Lütfi Elvan
#MİT soruşturması
9 yıl önce