|

En uzun MGK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk kez başkanlık ettiği ve paralel yapıyla mücadelenin ele alınacağını daha önce açıkladığı Milli Güvenlik Kurulu, tarihindeki en uzun toplantısını yaptı. Toplantıda paralel yapının yanında çözüm süreci ile son dönemde yaşanan terör saldırılarının da gündeme geldiği öğrenildi

Ayfer Mallı
00:00 - 31/10/2014 Cuma
Güncelleme: 00:39 - 31/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
En uzun MGK
En uzun MGK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez başkanlık ettiği Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı dün gerçekleştirildi. En uzun MGK toplantısı' olarak kayda geçen toplantıya Ahmet Davutoğlu da ilk kez Başbakan sıfatıyla katıldı. Çankaya Köşkü'nde yoğun bir gündemle toplanan MGK'da başta paralel yapı olmak üzere, çözüm süreci, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve Kobani meselelerine yönelik atılacak adımlar masaya yatırıldı. Toplantıda paralel yapı ve faaliyetleri ulusal güvenlik kapsamında ele alındı.

KIRMIZI KİTAP MASADA

Cumhurbaşkanı, 13 Ekim'de Marmara Üniversitesi'ndeki konuşmasında Millî Güvenlik Siyaset Belgesi'nin (Kırmızı Kitap) gözden geçirileceğini söylemişti. 18 Ekim günü Afganistan dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada da, Kırmızı Kitap olarak adlandırılan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin güncelleneceğinin ve paralel yapının ulusal güvenliği tehdit eden unsur olarak belgeye gireceğinin sinyalini vermişti. MGK'da paralel ile mücadelede atılacak yeni adımlar belirlenirken, paralel yapının Kırmızı Kitap'a alınması konusu ele alındı.

KAMU DÜZENİNE ALTERNATİF DEĞİL

Çözüm sürecinde gelinen aşama da toplantıda ele alındı. Kobani'yi bahane ederek Bingöl, Hakkari, Diyarbakır'da güvenlik güçlerine yönelik terör saldırıları masaya yatırıldı. PKK'nın son dönemdeki taktik ve stratejik faaliyetlerinin, bu kapsamda terör saldırılarının kapsamlı olarak değerlendirildiği toplantıda, çözüm süreci konusunda kararlılık bir kez daha vurgulandı.

PEŞMERGE'NİN KOBANE'YE GEÇİŞİ

Toplantıda, Irak ve Suriye sınırındaki gelişmelerle, Kobani'de IŞİD ile YPG arasındaki çatışmalar, Peşmerge'nin Kobani'ye geçişi ile ABD'nin Kobane'ye yaptığı havadan silah yardımı da değerlendirildi. ABD'ye mutabakata varılan eğit-donat konusunda Türkiye'nin istek ve talepleri masaya yatırıldı. Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı güvenlik paketinde de yer alan Jandarma'nın İçişleri Bakanlığı'na bağlanmasını içeren düzenleme de toplantıda gündeme geldi.

MGK'NIN EN UZUN TOPLANTISI

Saat 14,25'te başlayan ve gece yarısına kadar devam eden toplantı 'en uzun MGK toplantısı' olarak tarihe geçti. 28 Şubat 1997'de yapılan ve Türk siyasi hayatında derin izler bırakan MGK toplantısı 9; İrticayla Mücadele Eylem Planı belgesiyle ilgili tartışmalarının ele alındığı 2009 yılındaki toplantı ise 7 saat 40 dakika sürmüştü.Tarihin en uzun MGK'sı öncesinde de Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık'ta Kurul'un sivil üyeleri ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu'nun katıldığı 2 saat süren bir hazırlık toplantısı yaptı.


9 yıl önce