|

Erdoğan: Asla söz konusu değil

Afrika gezisi öncesi Atatürk Havaalanı'nda gazetecilerin sorularını cevaplayan Başbakan Erdoğan, İmralı görüşmelerine ilişkin soruları yanıtladı. Başbakan, "Biz şu anda hükûmet olarak üzerimize düşeni yapıyoruz."

YENİSAFAK.COM.TR / AA
00:00 - 6/01/2013 Pazar
Güncelleme: 11:03 - 6/01/2013 Pazar
Yeni Şafak
Erdoğan: Asla söz konusu değil
Erdoğan: Asla söz konusu değil

Bir gazetecinin, İmralı ile yaşanan sürece ilişkin sorusu üzerine Erdoğan, 'Bu yeni başlamış bir süreç değil. Bizim buradaki gayretimiz, terörle mücadelede başarılı olabilmektir. Huzur ve refahı tam manasıyla ülkemizin dört bir köşesine getirebilmektir' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, konuyla ilgili olarak, olayın kendileri açısından 'devlet' ve 'siyaset' ayağı olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

'Bunu bilmeyenler, anlamayanlar var. Siyasetle, hükûmetle veya hükûmet etmeyle devleti yönetmeyle devlet mekanizmalarının çalıştırmasını arasındaki inceliği ayırt edemeyen siyasetçiler var. Biz burada bu inceliği koruyarak bir yol takip ediyoruz. Burada da daha önce başladığımız bir süreci devam ettirmenin gayreti içerisindeyiz. Bu konuyla ilgili yurt içi ve yurt dışında daha önce hükûmet ederken, siyasetin enstrümanları vardır ve bu enstrümanlarını da kullanır. O da nedir? Devletin mekanizmaları içerisindeki enstrümanlardır. Bu konuda da en önemli enstrüman her zaman için istihbarat teşkilatıdır. İstihbarat teşkilatı özellikle yürütmenin en önemli ayağıdır; bunu da içeride ve dışarıda en ideal şekilde kullanmanın gayreti içerisinde olmuştur. Bu, dünyanın her yerinde böyledir. Sadece terörle mücadelede kullanmaz, asayişte de kullanır. Çok farklı etkili olmak istediği alanlarda da kullanır. Bizler de şu anda bu adımı attık, atıyoruz ve atacağız.'

Bu esnada gelişmeler yaşandığını belirten Erdoğan, 'Bu gelişmeler esnasında dikkat edilirse bizler, şu anda siyasetçi olarak böyle bir görüşmenin içinde olmadık, olmuyoruz' dedi.


GÜNDEMDE OSLO YOK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir yolculuğunda, 'Terörle mücadele ederiz, siyasetçiyle müzakere ederiz' ifadesini kullandığını aktarırken, müzakereyle görüşmelerin farklı şeyler olduğunu kaydederek, 'Görüşmeleri yaparsınız. Görüşmeler esnasındaki gelişmelere göre de adımınızı atarsınız' diye konuştu.

Daha önce 'Oslo olayı' olduğunu ancak şu anda gündemlerinde Oslo'nun bulunmadığını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

'Gelecekte buna benzer farklı gelişmeler olabilir. Oslo olmaz da başka bir yer olur. Biliyorsunuz Avrupa, bölücü terör örgütünün siyasi ayağıdır, kendi içinde siyasi ayağıdır. Onlar şu anda İmralı'ya karşı farklı yaklaşmaktadır, daha farklı yaklaşmaktadır. Bu hassasiyetleri, incelikleri görmemiz lazım. Eğer bu hassasiyetleri, bu incelikleri iyi görecek olursak ve burada ülkemizdeki gerek sivil toplum kuruluşları olsun gerek yazılı görsel medya olsun eğer burada el ele verebilirsek başarılı oluruz. Ama şu ana kadar olduğu gibi el ele vermemekte direnirsek, biz hala el ele vermiş değiliz onu söyleyeyim, ne yazılı görsel medyadan gerekli desteği alıyoruz ne sivil toplum kuruluşlarından. Bölücü terör örgütüyle böyle mücadele olmaz. Bu konuda herkesin üzerine düşeni yapması gerekir. Biz şu anda hükûmet olarak üzerimize düşeni yapıyoruz.'

CHP'YE ELEŞTİRİ: SEN NEREYE KREDİ VERECEKSİN? KREDİYE MUHTAÇSIN?
Bir gazetecinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Biz geçmişteki bütün hatalara karşın olarak Adalet Kalkınma Partisi'ne yeni bir kredi açıyoruz. Çözün terör sorununu' sözlerini nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Erdoğan,
'Anamuhalefet partisi diyor ki: 'Kredi veriyoruz'. Kendisi muhtac-ı himmet bir dede, nerede kaldı gayrıya himmet ede... Sen nereye kredi vereceksin, sen krediye muhtaçsın. Hangi krediyi vereceksin- 'Bu işin çözüm yeri Meclis'tir' diyor. Meclis'te bununla ilgili bugüne kadar çok bilgiler verildi. Fakat yenilen pehlivan güreşe doymamış. Bunlar, buna doymuyor'
diye konuştu.

CHP'nin bu konu ile ilgili ziyaretlerine geldiğini hatırlatan Erdoğan, ziyarete geldiklerinde de 'Şu anda MHP kabul etmiyor' ifadesini kullandıklarını, diğeriyle de zaten görüşme niyetleri olmadığını ifade ettiklerini anlattı.

"DÜRÜST DEĞİL, SIKINTI BURADA"

Başbakan Erdoğan, kendilerinin de 'Onların kabul edip etmemesi önemli değil. Buyurun biz beraber yapalım bu işi' dediklerini aktararak, kendisinin 'Bakın 3 arkadaşım benim yanımda, 3 arkadaşınız da sizin yanınızda. Ben şu anda arkadaşlarıma talimatı veriyorum' dediğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Ama dürüst olması lazım, dürüst değil, sıkıntı burada. Televizyonlarda maalesef hala doğru olmayan, gerçeği yansıtmayan konuşmalar yapıyor. İnsanı bu üzüyor. Dürüstsen, bak bugün tekrar bu basın toplantısında söylüyorum, samimiysen, o ziyarette benim yanımda Başbakan Yardımcım (Beşir Atalay) var idi, Ömer Bey (Çelik) yanımızdaydı, Grup Başkanvekilim Mahir Ünal Bey yanımdaydı. Kendileri 3 arkadaşıyla geldi. Ben 3 arkadaşımı görevlendirdim, şu anda bu arkadaşlarım yine görevli. Kendisi de bu 3 arkadaşını görevlendiriyorsa, hemen çalışmaya başlasınlar, ne yapacaksak, ne yapabilirsek beraber yapalım. Yasal düzenleme yapacaksak yasal düzenleme, beraber atmamız gereken adımlar varsa, adımlar atalım. Bu konuda iktidar bu adımları atmıyorsa bunları konuşma hakkın var. Ama iktidar konuşulup da ortaya konan veyahut da yapılan bir sözleşmenin gereğini yerine getirmiyorsa o zaman sözleşmeyi çıkarırsın. Bazen sözleşmeyi de yanlış okuyorlar, son bütçe müzakerelerinde olduğu gibi. Burada da yanlış okumalar yapabilir."

"YENİ BİR SÜREÇ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Bir gazetecinin, ''Yeni bir süreç başlıyor diyebiliriz. Çözümü baltalamak için derin güçler devreye girebilir mi- Yeni provokasyon beklentiniz var mı- 4. Yargı Paketi içerisinde terör suçlularının serbest bırakılması gibi bir yol açılacak mı-'' sorusuna Erdoğan, şu yanıtı verdi:

''Arkadaşlar bakın ben başka bir şey söylüyorum, siz başka bir şey söylüyorsunuz. Ben yeni bir süreçten bahsetmiyorum. Niye buna yeni bir süreç diyorsunuz. Başlamış, devam ediyor. Dolayısıyla devam eden süreç içerisinde de diyorum ki, eğer dürüst, samimi davranacaklarsa bizim ekibimiz hazırdır. Hazırlıklıdır. Bunu da söylüyorum. Buyursunlar yapalım. Meclis bugüne kadar defaatle bu konuyla ilgili bilgilendirilmiştir. Başbakan Yardımcımın bilgilendirmesi olmuştur, Dışişleri Bakanımın bilgilendirmesi olmuştur. İçeriyle dışarıyla ilgili olarak bunlar hep yapılmıştır.

Bununla ilgili kapalı oturum da yaptık yine Meclis'te. Hatta bundan dolayı da rahatsız oldular. Niye kapalı oturum- 'Her şeyi rahat konuşalım' diye kapalı oturum yapıyoruz. Bunlar yapıldı. Dolayısıyla şu anda yeni bir süreç söz konusu değil, devam eder bir süreç var.''

11 yıl önce