|

Erdoğan: Batsın bu dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kadın ve Adalet Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu. Dünyadaki adalet yoksunluğuna vurgu yapan Erdoğan, "Hani bizim Gencebayımız var ya, batsın bu dünya diyor ya, işte batsın bu dünya" dedi.

11:27 - 24/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 12:05 - 24/11/2014 Pazartesi
Yeni Şafak

Erdoğan'ın konuşmalarından satır başları: KADEM çok yeni bir dernek olmasına rağmen kadınların ihtiyaçlarına cevap verebilmiştir. Kadın sorunlarının hem ulusal hem uluslararası düzeyde adalet kavramıyla birlikte ele alınmasını çok önemsiyorum. Zira modern dünyada insana ilişkin her meselenin ele alındığını biliyoruz ama sorunlara karşı adil bir yaklaşım konulamadığını biliyoruz. Çevre konusunda aşırı duyarlılık gösteren kesimlerin örneğin silahlanma konusunda duyarsız kaldıklarını görüyorsunuz. Şu anda dünyada özellikle çevre konusunda atılan adımlar ve demokraside çok ileriyiz diyen ülkelerde aynı hassasiyetin olmadığını görüyorsunuz. Yine fok balıklarının katledilmesi konusunda ayaklananların Gazze meselesine duyarsız kaldıklarını görüyorsunuz. 


"BATSIN BU DÜNYA"

Suriye konusunda da görüşmeler yapıyorum, tek bir hassasiyetleri var o da petrol. Ben uluslararası mahkemeye gidebilecek miyim, ülkemde açamıyorum diyor. Böyle bir dünyada yaşıyoruz. Onlarca yüzlerce binlerce örneği var bunun. Bütün bu çifte standartlar bu ikircikli yaklaşımlar aslında sorunların çözümünde en büyük eksiğin adalet duygusunun olduğunu bizlere gösteriyor. Hani bizim Gencebayımız var ya, batsın bu dünya diyor ya, işte batsın bu dünya.


"SİSİ'YLE ASLA BARIŞMAM"

Bu hafta sonu Türkiye Afrika zirvesine katıldım. Orada bazı dost ülkelerin liderleri yanıma gelerek benimle bir şeyi paylaştılar. X ülkenin lideriyle bir barışsanız dediler, barışamam dedim. Ve onu kabul de edemem dedim. Zira zalimin zulmüne rıza zulümdür dedim. Zalimlerden olmak istemiyorum. Onun içinde bu zulme rıza gösteremem, kendisini de asla kabul edemem dedim. Ama işte şöyle oluyor böyle oluyor… Beni ne öylesi ne böylesi ilgilendirmiyor dedim. Bu makamda bulunduğum sürece böyle bir şeyi asla yapmam dedim. Niye? Çünkü günde bir günde 3 bin insanın öldürüldüğü yakın siyasi tarihte görülmüş hiçbir ülke yok. İşte Mısır bunu yaşadı. Mısır’da bunu hiçbir lider kendinden önce böyle bir uygulama yapmadı. Oylarıyla iktidara gelmiş bir insanı devirdiler. Demokratız diyen ülkeler ne dedi? Bir ses çıkardı mı? Ne yapıyorsun dediler mi? Bakıyorsunuz hala baş göz ediyorlar. Meşruiyet kavgasını sürdürüyorlar. Siz meşru görseniz de biz meşru görmeyeceğiz, farkımız bu.


“DEVLET YASALARI DAYATIRSA ZULÜM DOĞAR”

Bizim köklü devlet geleneğimizi özetleyen bir ilkemiz var. Osman Gazi’ye hocası nasihat ediyor. Diyor ki insanı yaşat ki devlet yaşasın. Bizim medeniyetimizde, devlet ve millet anlayışımızda işte bu temel ilke vardır. İnsanın yaşaması adaletle mümkün olur. Eğer devlet yasalar yapıp milletine bu yasaları dayatırsa oradan hukuk değil zulüm doğar.


GALATAPORT İHALESİ İPTALİNE ELEŞTİRİ

Bir örnek olsun diye veriyorum. Başbakanlığım döneminde biz meşhur Tophane’deki Galataport’un ihalesini yaptık. İhale bitti, kazananı belli hepsi belli. Bakın ihaleden sonra iki yıl geçti. Şimdi yargı karar veriyor yürütmeyi durdurma. Böyle bir anlayış olabilir mi? Siz iki yıl sonra karar veriyorsunuz. Bu yatırımcı projelerini yapmış her şeyini yapmış, milyonlarca dolar harcamış. Ee, bu yatırımcı bundan sonra yatırım yapabilir mi?


“PEKİ YARGIÇ HIYANETİ VATANİYE İÇİNDE OLURSA NEDİR”

Ben ülkemde bu yargıya nasıl güveneceğim, inanacağım? Cumhurbaşkanı hıyaneti vataniye içinde olursa suçludur. Peki yargıç hıyaneti vataniye içinde olursa nedir? Bakın iki yıl geçiyor siz böyle bir karar vermiyorsunuz, iki yıl sonra veriyorsunuz. Bu nedir? Vatanperverlik midir? Bunu konuşmak dertleşmek zorundayız. Böyle gittiği zaman biz ülkemizi ayağa kaldıramayız uçuramayız. İşte burada bu proje neredeyse 1 milyar dolarlık proje. Böyle bir dev projeyi ne kadar rahat engelleyebiliyorsun ya, böyle bir şey olabilir mi? Bunun benzeri birçok proje var. Eğer devlet insanları arasında hakkı muhafaza eder, yani yasalarını hak üzerine inşa ederse işte oradan da adalet zuhur eder. Fakat güzel bir söz var. Bazıları rivayetten Konfiçyus’un olduğunu da söylerken, bazıları Hazreti Ömer’e ait olduğunu da söylerler, fakat söz güzel. “Yasalar ne kadar kötü olursa olsun eğer adil bir sultanın elindeyse oradan güzel bir netice doğar. Yasalar ne kadar iyi olursa olsun eğer zalim bir sultanın elindeyse oradan zulüm doğar” mesele bu.


“BİRİLERİ CÜZDANI BİR YERDE UNUTMUŞ”

Bir yargıç söylemişti, vicdanıyla cüzdanı arasında diye. Herhalde böyle bir şey var burada. Birileri cüzdanı bir yerde unutmuş. Vicdanda olmayınca böyle şeyler doğuyor.


"ÖZEL RİCAM VAR"

Türkiye'de kadınların maruz kaldıkları sorunların üzerine giderken uluslararası alanda kadınların sorunlarını da çözüyorlar. Mısırlı, Suriyeli kadınların insanlıkdışı davranışlara maruz kaldıklarını görüyoruz. KADEM'in tüm yöneticilerinden özel ricam var. Bu duruş asla sarsılmamalıdır. Geri adım atılmamalıdır. Sizler cesur olacaksınız. 

#erdoğan kadem
#erdoğan canlı
#kadın ve adalet zirvesi
9 yıl önce