|

Erdoğan: İhvan liderleri gelmek isterse bakarız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'da müebbet hapis cezasına çarptırılan İhvan liderleri hakkında, "Türkiye'ye gelmek gibi bir talepleri olması durumunda incelenir bakılır" dedi.

yenisafak.com.tr / POLİTİKA
00:00 - 15/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 22:09 - 15/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Erdoğan: İhvan liderleri gelmek isterse bakarız
Erdoğan: İhvan liderleri gelmek isterse bakarız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar dönüşü sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Müslüman Kardeşler hakkındaki iddiaları değerlendiren Erdoğan, "Türkiye'ye gelmek gibi bir talepleri olması durumunda incelenir bakılır. Gelmelerini engelleyecek bir sebep varsa farklı bakılır" dedi.

IŞİD'den petrol alındığı iddialarını da "Çirkin, yalan ve adice bir ifade" sözleriyle değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "ABD basınının asparagas haberleri çok mahir olduğunu" söyledi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Müslüman Kardeşlerin Türkiye'ye yerleşmeleri iddiası

Konuyla ilgili olarak bir defa yetkili mercilerimizin bunlarla görüşmeleri gibi bir şey söz konusu değil. Açıklamayı kim yaptı bilmiyorum. Türkiye'de kiminle görüşmüşler bana ulaşan bir bilgi yok. Bize yansımış bir bilgi yok. Bunların Türkiye'ye gelmek gibi bir talepleri olması durumunda incelenir bakılır. Gelmelerini engelleyecek bir sebep varsa farklı bakılır. Engel yoksa herkese gösterilen kolaylık onlara da yapılır. İsim bazında sıkıntı var mı yok mu bakılır. Bu noktada yoksa her hangi bir yabancı nasıl misafir oluyorsa onlarda gelebilir.

IŞİD'den petrol alındığı iddiası

Bu konuyla ilgili Türkiye'nin duruşu he zaman belli. Burada bir defa 'Türkiye IŞİD'den petrol alıyor ifadesi' çok çirkin ve kesinlikle yalan. Bu ifadeleri ortaya koyanlar adice bir ifade ortaya koyuyorlar. Ben dün de açıklamamı yapmıştım. Bölgedeki tüm terör eylemlerine karşı duran bir ülkeyiz. Çünkü biz terör eylemlerinden çok çektik. Kaldı ki bize resmi kanal dışından giren bu tür petrol olursa bunları alıkoyup imha ediyoruz. Beş bin ton getirilmek istenen petrol yakalandı imha edildi. Türkiye bu konularda hassastır, asla fırsat vermez. IŞİD ya da petrol kaçakçılığı yapan örgütlere müsamaha ile bakmamız mümkün değil.

Çözüm sürecinde umut var

Sağlıklı netice aldık diyemeyiz. Ama umut var. Bölge halkı çok mutlu. Beş maddelik bir yasal zeminimiz var. En önemli olanı silahların verilmesi, tekrar evlerine dönüş. Bunların farklı şekilde rehabilitasyon çalışması, iş sahibi yapılması gibi konular.

Çözüm sürecinde devletin birimlerinde görev alan insanların onlara yönelik adli cezai uygulamaların olmaması konusu. Burada yol alan insanlar adli cezai noktada yarın bir takibata uğrayacaksam ben bu işin içine giremem der. Yasal düzenlemenin içine koyduk.

ABD'nin ortaya koyduğu stratejiler

Suriye ve Irak diye geçiyor. Suriye Irak diye geçerken buradaki mücadelenin boyutunda hem Suriye'yi hem Irak'ı görüyorsunuz. Bu ifade benim NATO zirvesinde de kullandığım ifade. Olayı sadece Irak olarak değerlendirmek yanlış. Bizim Suriye ve Irak olarak ele alması, zaten belirlenen hedefti. Koalisyona lafta değil gerçekte kim gerekecek. Afganistan'da dört ülke kaldı. ABD, Almanya, Türkiye, İtalya. Sayı ortaya koyduğunu 10 bin.

Burada da biz tamamen işin dışında kalalım demiyoruz, bizim söylediğimiz insani yardım konusunda destek veririz diyoruz. Ama hassasiyetlerimizi göze almanız lazım. Diyoruz. Bunu böyle değerlendirmeye alırlarsa, insani yardım konusunda haklılığımızı anlarsınız diyorum.

ABD'nin tavrı

Burada olayın iki boyutu var. Strateji ve taktik. Bunlar çalışılıyor. Değerlendirmeler yapıldıktan sonra gerçeği görür ona göre memnunuz ya da değiliz derler.

TÜSİAD toplantısı

Benim bunun arkasında durmaktan başka bir seçeneğim olamaz. Yeni Türkiye tezini sonuna kadar savunacak içini dolduracağız. Hükümetin sahiplenmesi ayrı bir güç katacaktır. STK'lar da yeni Türkiye'nin inşasında yerini almalı. TÜSİAD ikili görüşmelerde şüphesiz ki yerini alacaktır. Bunun temelini oluşturan en önemli adım yeni anayasadır. Olmadan böyle bir şey olması mümkün değil. Ana muhalefetin başındaki zat 60 maddede anlaştık diğerlerinde anlaşalım diyor, ama 60 da anlaştıktan sonra bırakıp kaçan sizsiniz. Dürüst ve samimi iseniz Meclis Başkanı'nı ikna etmelisiniz. Anayasanın sonuna kadar bu çalışmayı bitirip bunu oylamaya getirmenin anlamı yok. Hadi gel 60 maddeyi getirin Meclis'e oylayın. Bir taraftan da komisyon diğer maddeleri çalışsın. Bu samimiyet testidir. Vatandaş şunu görecektir parlamento yeni anayasada samimi. Dört grubun imzası vardı, 60'ı çıkarttılar, komisyon çalışıyor, bu umuttur. Bu çözüm sürecine ve ekonomiye alt yapı oluşturacak. Bundan sonraki süreçte de demokrasi ve ekonomi at başı gitmelidir. Bundan taviz veremeyiz. TÜSİAD'daki konuşmamda bunları gündeme getirmem adeta olmazsa olmazdır. TÜSİAD'da bunları hedef olarak belirlemek suretiyle, TÜSİAD da sorumluluğunun bilincinde.

Tampon bölge

Bu işin teknik boyutu Silahlı Kuvvetler'de . Onlarla görüşme sürüyor. Buna gerek var mı, yok mu varsa nerelerde, derinlik belirleyip önümüze getirecekler ve biz de uygundur ya da değildir diyeceğiz.

Moody's tepkisi

Türkiye'nin önünde herhangi ekonomik bir risk söz konusu değil, bunlar bu açıklamaları siyasi yapıyor. Bu açıklamaların ekonomik bir temeli bilimsel bir temeli yoktur. Bunu geçmişte de yaptılar. S&P ile ilişkiyi kestik. Bunlar tavırlarını böyle sürdürürlerse Başbakana söylerim, bunlarla da ilişkiyi kes, bize bunlar bir şey kazandırmış değil. Bunlarla gelmedik buraya. Batan ekonomileri değerlendireceksin. Türkiye gibi bir ülkeyi, büyüyor, sen kalkıyor hala durağandır diyorsun. Siyasi yaklaşımlar. Bunların perde arkasında nelerin olduğunu sizler de benim gibi farkındasınız.

10 yıl önce
default-profile-img