|

Erdoğan: Kardeş Kıbrıs'a sahip çıkıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı açıklama yaptı. Sadece Türk tarafının gayretleriyle sonuç almanın mümkün olmadığını vurgulayan Erdoğan "KKTC'nin su problemine çözüm bulmak için çalıştık. Adeta çağın projesidir. Kıbrıs'a 75 milyon metreküp suyu taşıyoruz. Kıbrıs için üniversite, ekonomi alanında Kıbrıslı kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Kardeş Kıbrıs'a sahip çıkıyoruz, çıkacağız. Kıbrıs Türklerinin meşru hakları muhafaza altında. Bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

Yeni Şafak
19:36 - 6/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 20:03 - 6/05/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye yapan Akıncı'yı, KKTC ve Türk bayraklarını taşıyan süvariler Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın önündeki caddede karşıladı ve protokol kapısına kadar eşlik etti. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletinin bayrakları ve askerleri de yer aldı. Erdoğan, Akıncı'yı sarayın ana giriş kapısında karşıladı.



Erdoğan ve Akıncı'nın tören alanındaki yerlerini almasının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Akıncı, Muhafız Alayı Tören Kıtasını, denetledikten sonra "Merhaba asker" diyerek selamladı.



İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında Erdoğan ve Akıncı merdivenlerde Türkiye ve KKTC bayrakları önünde el sıkışarak basın mensuplarına poz verdi.



Karşılama törenine, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Naci Koru, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın ve Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar da katıldı. Görüşmenin ardından Erdoğan ve Akıncı ortak basın toplantısında açıklama yaptı.



Erdoğan'ın açıklamasından satır başları şöyle:



- Sayın Cumhurbaşkanı ve kuracağı müzakere heyetinin her zaman yanında olacağız. Kıbrıs'da adil ve kalıcı bir çözüm sadece Avrupa değil uluslararası toplumun yararınadır.



Kardeş Kıbrıs'a sahip çıkıyoruz


- KKTC'nin su problemine çözüm bulmak için çalıştık. Adeta çağın projesidir. Kıbrıs'a 75 milyon metreküp suyu taşıyoruz. Kıbrıs için üniversite, ekonomi alanında Kıbrıslı kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Kardeş Kıbrıs'a sahip çıkıyoruz, çıkacağız. Kıbrıs Türklerinin meşru hakları muhafaza altında. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.



- Sadece Türk tarafının gayretleriyle, öz verisiyle sonuç almak mümkün değildir. Şimdiye kadar Kıbrıslı kardeşlerimiz, bu noktada her türlü gayreti göstermiş, güçlü irade koymuş ve çözümü isteyen taraf olduklarını açıkça ispat etmişlerdir. Artık Rum tarafının da işi yokuşa sürmekten vazgeçmesi ve bu yönde samimi çaba göstermesi gerekmektedir. Bunun gerçekleşmesi halinde biz, 2015 yılının Kıbrıs'ta çözüm yılı olabileceğine inanıyoruz."



Yunanistan'ı teşvik etmeye devam edeceğiz


- Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözüm, yalnızca adadaki tarafların değil Avrupa Birliği başta olmak üzere tüm uluslararası toplumun da çıkarınadır. Bu noktada Yunanistan'ın da bizimle çabalarını birleştirmesi ve çözüm yolunun açılması için gerekli katkıyı sağlaması gerekiyor. Yunanistan'ı bu yönde teşvik etmeye devam edeceğiz."



Kıbrıs davasında Kıbrıs Türk'ünün meşru hakları daima muhafaza edilecektir.



Akıncı'nın açıklamasında satır başları şöyle:



- Ankara'da gördüğümüz ilgi bizi derinden etkilemiştir ve başta Cumhurbaşkanı olmak üzere teşekkür ediyorum. Kıbrıs sorununda önemli bir eşiğe gelmiş durumdayız. Uluslararası durumda oluşan olumluluk biz ek bir güçtür bu yeni durumda bizlerin sürdürdüğü çözüm durumunu daha ileriye taşıma konusunda yaralı olacaktır. Bu tek taraflı bir uğraş olamaz.



Herkes için yararlı olacak


- Biz kendi payımıza sizlerle yakın ilişki ve diyalogla bu süreci başarıya götürme konusunda çalışacağız bu konu sadece bize bağlı değil halkıma hep şunu anlattım çözüm istiyoruz ve bunun için çalışacağız ben bir sihirbaz değilim iki tarafın ortak bir çözümde buluşması gerek. Ortak ihtiyaçla ve ortak yarar ve vizyonla hareket edebilirsek mümkün olur. Böyle bir ihtiyaç var idraki herkes için yararlı olacak. Doğalgaz bir kavga yerine fayda olabilir Rumların AB'ye girmesi ek bir motivasyon olabilir. Sadece Kıbrıslı Türk ve Rumların değil Yunanistan ve Türkiye için ortak bir yarar geliştirilebilir.







#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
#Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı
#mustafa akıncı
9 yıl önce