|

Erdoğan: Kimse gerçek manada tarafsız olamaz

Başbakan Erdoğan, “tarafsızlık” diye bir şeyin de mümkün olmadığını söyledi. Erdoğan, cumhurbaşkanının parlamento dışından olsa da tarafsız olmayacağını, önemli olanın uygulamada tarafsızlık olduğunu belirtti.

Anka
00:00 - 16/07/2007 Pazartesi
Güncelleme: 23:55 - 16/07/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Erdoğan: Kimse gerçek manada tarafsız olamaz
Erdoğan: Kimse gerçek manada tarafsız olamaz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Kimse gerçek manada tarafsız olamaz” dedi. Erdoğan, NTV'de katıldığı programda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, seçilecek olan yeni cumhurbaşkanının parlamento dışından olmasının düşünülmesini, parlamentoya saygısızlık olarak gördüğünü kaydetti.

Erdoğan, cumhurbaşkanının parlamento dışından olmasının, “tarafsızlık” ilkesi doğrultusunda önerildiğinin hatırlatılması üzerine “Kimse gerçek manada tarafsız olamaz” dedi. Erdoğan konuyla ilgili şunları söyledi:

“Enteresan olan şey şu; bir defa tarafsızlık diye bir ifadeyi ben kabul etmiyorum. Parlamento dışından gelen bir insan, onun da belli bir dünyasında taraf yok mu, var. Bizim taraf noktasında beklediğimiz, uygulamada tarafsız olabiliyor mu? Bu başarıyı gösterebiliyor mu? Burada ne kadar başarılı olursa milletin taktirini de alır.”


CUMHURBAŞKANIYLA YÜZDE 100 VERİMLİ ÇALIŞAMADIK

Erdoğan, “Cumhurbaşkanıyla tarafsız olmaması nedeniyle verimli bir çalışma yapamadığınızı mı düşünüyorsunuz?” sorusuna da şu yanıtı verdi:

“Yüzde 100 verimli çalışma yaptık diyemeyiz ki. Öyle konular oldu ki mutabık kalamadık. Bakın şurada büyükelçi atamaları yapılacak. Büyükelçi atamalarında Dışişleri Bakanlığı'nın durumu bellidir ama külliyen iade edilmiştir. Ve bu düşünün, Dışişleri Bakanı'nın teklifi benim kendilerine tavsiyem ile oluyor. Burada 'yerindelik' şartını cumhurbaşkanı arayamaz, hukuki noktada 'uygunluk' şartı arar. Ama böyle bir gerekçe bize sunulmuyor, böyle bir gerekçe sunulmadan iade ediliyor.”


CUMHURBAŞKANI BİRİNCİ PARTİDEN OLUR

Erdoğan, 11. cumhurbaşkanının, 22 Temmuz seçiminde en çok oyu alan partiden olması gerektiğini ifade etti. Erdoğan, “Partim bu seçimlerden ciddi bir çoğunlukla çıktıktan sonra bu zaten halkın bize vermiş olduğu bir talimattır. 'Bu senden olmalıdır' diyor halk. Biz burada cumhura mı saygı duyacağız, halka mı saygı duyacağız yoksa burada azınlığın talepleri istikametinde mi hareket edeceğiz? Bir defa diğer siyasi partilere halkımız ne kadar temsil gücünü veriyorsa onlar da o kadar temsil gücünü kullanmalıdır” diye konuştu.


CUMHURBAŞKANLIĞINDA ABDULLAH GÜL'ÜN TAKTİRİ ÖNEMLİDİR

Başbakan Erdoğan, “cumhurbaşkanlığı için seçimden sonra da adayınız Abdullah Gül mü?” diye sorulması üzerine de şunları söyledi:

“Adayın Anayasa'da vasıfları tarif edilmiş olan kişi olmasıdır. Asıl olan budur. Ben gizli Anayasa tanımıyorum, Anayasa açık ortadadır. Ben onu bilirim. Şu anda Abdullah Gül Beyin iradesi, taktiri benim için çok önemlidir. Tablo ortaya çıktıktan sonra bu safhaya gelince biz toplanacağız, yetkili makamlarımızda bu işi konuşacağız. Abdullah Bey MKYK üyemizdir. Burası bizim en üst karar merciimizdir. Orada da bu işleri konuşacağız. Orada da konuştuktan sonra ne gibi adımlar atacağımızın kararını birlikte vereceğiz.”

17 yıl önce