|

Erdoğan: Sen bir gazetesin haddini bileceksin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SETA tarafından düzenlenen "Başkanlık Sistemi İçin Ülke Örnekleri ve Türkiye İçin Başkanlık Sisteminin Temel Dinamikleri" Paneli’nde yaptığı konuşmada New York Times'da çıkan bir yazıyı eleştirdi. Erdoğan "New York Times edep dışı bir yazı ile Erdoğan'ın Türkiye'sinde bunlar oluyor diye oradan göndermeyi yapmış adeta ABD'ye talimat veriyor. Niye duruyorsunuz diyor. Ya sen bir gazetesin haddini bileceksin" dedi.

Yeni Şafak
16:31 - 25/05/2015 Pazartesi
Güncelleme: 17:33 - 25/05/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SETA tarafından düzenlenen "Başkanlık Sistemi İçin Ülke Örnekleri ve Türkiye İçin Başkanlık Sisteminin Temel Dinamikleri" Paneli'nde konuştu. Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:



- Bir tek kiminle anlaşamadılar biliyor musunuz? Millete inanmadılar, memur, işçi esnafı hep küçümsediler ve sömürdüler. Milletin sesini iktidara taşımak isteyenleri hep berteraf etmek istediler. Biz bu horlanan insanların içinden çıkıp geldik. Şunu bilmemiz lazım bizim iktidarımız milletin iktidarıdır bundan dolayı bu kadar çok tehditle, komplolarla karşılaştık.



"Sen bir gazetesin, bir defa haddini bileceksin
"


- Bizim iktidarımız milletimizin iktidarıdır. Onun için bu kadar çok direnişle, tehditle, saldırıyla, kumpasla karşılaştık. Sadece içeride değil dışarıda da... İşte bakın Amerika'da New York Times, yine bir edep dışı yazıyla 'Erdoğan'ın Türkiyesi'nde şu oluyor, bu oluyor' diye yine gönderme mi yapmış. Adeta Amerika'ya talimat veriyor, başka güçlere talimat veriyor. 'Niye veriyorsunuz?' diyor. Düşünebiliyor musunuz? Sen bir gazetesin, bir defa haddini bileceksin. Erdoğan'ın Türkiyesi'nde baskılar var ve bu baskılara ABD'nin şunun bunun müdahalesini isteyeceksin. Bir defa sen bunu yazmakla, böyle bir haberi yapmakla bir defa kendi özgürlük alanının dışına çıkmak suretiyle Türkiye'ye müdahale ediyorsun. Sen kimsin? Önce haddini bil. Acaba sen bunu şu anda Amerikan yönetimine karşı böyle bir şeyi yapabilir misin? Anında gereğini yaparlar, hiç bu işin şakası yok.



"Netice milletin dediği oldu"


- Teori ve pratik buluşmasını sağlamadığımız sürece bazı şeyleri anlamakta zorlanabiliriz. Başkanlık sistemi dünyanın birçok yerinde başarı ile uygulanan bir sistem. Uygulanan ve başarısı ortaya konan bir sistemi getirmek istiyoruz. Başkanlığını yaptığımız G20 ülkelerinden ABD, Arjantin, Brezilya başkanlık sistemi ile yönetiliyor. Japonya, Meksika, Rusya herhalde Sudi Arabistan'a da parlamenter sistem diyemeyiz. Bunlar kendilerini ispatlamış ve her alanda güçlü ülkeler. Türkiye bu talebi ile bir alt lige değil bir üst lige çıkma hamlesini gösterecek.



- Başkanlık sistemine sandıktan ödü patlayan siyasetçiler karşı çıkıyor. Kendileri cesaret edemedikleri için lobiler bir araya gelip biz bunları nasıl devirebilir ne yapmamız lazım dediler? Bunların yanında 14 parti bir isimde birleştiler ve adaylarını ortaya koydular netice milletin dediği oldu. Bunları bir şey adına yapıyorlar sadece bir isim oraya gelmesin dediler. Çatı adayı buldular sonunda çatı başlarına çöktü.



"Bunların gözleri var, görmüyorlar
"


- Bizim başkanlık sistemi konusundaki ısrarımızın en başta gelen sebebi de istikrar ve güven ortamının sağlanmasına yapacağı güçlü katkıdır. Bizim istikrar ve güven ikliminin önemine yaptığımız vurguya itiraz edenler olduğunu görüyoruz. Onlara göre her şey istikrar değilmiş. Başkanlık sistemine karşı çıkmak adına istikrarı gözden çıkartacak kadar gözlerini karartmış durumdalar. Halbuki Türkiye'nin son 12 yılda sağladığı istikrar ve güven ortamı sayesinde elde ettiği kazanımlar ortada. Bunların gözleri var, görmüyorlar. Öyle bir durumdalar.



- Başkanlık sistemi diktatörlüğü getirir, padişahlığı getirir diye tutturanlar da var. Bunlar İnönü'nün milli şefliği ile başkanlık sistemini birbirine karıştırıyorlar. Diktatörlük görmek isteyen, gitsin milli şeflik dönemine baksın. Oraları şöyle biraz karıştırsınlar. Merak etmesinler, milletin seçtiği ve millete hesap veren başkandan diktatör çıkmaz


- Bu seçimde olur ya da olmaz biz hafıza kayıtları içerisine bunu yerleştirmeliyiz. Mevcut sistemde Türkiye'ye istikamet vermeye kalkanların km olduğunda baktığımızda 'Cebrail parti kursa oy vermem' diyen sapkınları görüyoruz. İmam hatipleri kapatmayı, sokakları yıkanları, din derslerini kaldırmayı taahhüd edenleri görüyoruz.



#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
#Başkanlık Sistemi Paneli
#canlı
9 yıl önce