|

Erdoğan'a A tipi tören!

Erdoğan'ın yemin töreni için Meclis'te her türlü hazırlık yapıldı. Halkın cumhurbaşkanı için Köşk'te de ''A tipi protokol'' uygulanacak

Türkiye Gazetesi
00:00 - 22/08/2014 Cuma
Güncelleme: 13:13 - 22/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
Erdoğan'a A tipi tören!
Erdoğan'a A tipi tören!

Halkın oylarıyla seçilen ilk cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görevi çok özel iki törenle devralacak. Tarihi gün için hem Meclis, hem de Çankaya Köşkü'nde hazırlıklar tamamlandı. Erdoğan, 28 Ağustos'ta ilk olarak ant içme töreni için TBMM'ye gidecek. Cumhurbaşkanlığı, TBMM ve Başbakanlık bürokratlarının koordinasyonunda gerçekleşecek törende davetlilerin hangi kapıdan gireceklerinden oturma düzenine kadar tüm detaylar titizlikle ele alındı. Meclis'te ziyaretçi yasağının uygulanacağı tören gününde, Genel Kurul'un localarına protokol dışında kimse alınmayacak. Sadece Erdoğan'ın ailesi yasak dışında tutulacak. TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yöneteceği ant içme töreninde Cumhurbaşkanı, mazbatasını da Çiçek'in elinden alacak. Törene Barack Obama ve Vladimir Putin'in de aralarında olduğu devlet başkanları da törenin davetli listesinde bulunuyor.

Bu aşamadan sonra resmen Cumhurbaşkanı olan Erdoğan'ın ikinci durağı ise Çankaya Köşkü olacak. Görevi Ahmet Necdet Sezer'den törensiz alan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya'yı en üst düzey (A tipi) devlet töreniyle Erdoğan'a bırakacak. Köşk'ün 1 numaralı kapısında Kara Kuvvetleri Süvari Birliği 21 pare top atışı eşliğinde karşılayacak. Şeref kıtasını birlikte selamlayan halef-selef cumhurbaşkanları, daha sonra eşleriyle birlikte Büyük Şeref Kapısı önünde fotoğraf çektirecek. Devir teslim için düzenlenecek resepsiyona yasama, yürütme ve yargı organlarının yöneticileri, muhalefet liderleri, büyükelçiler, milletvekilleri ve gazeteciler de davet edilecek.

10 yıl önce