|

'Ermeni soykırımı önkoşul olamaz'

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu üyesi Cem Özdemir ve Türkiye-AB Karma Parlamentosu Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, “Ermeni soykırımının Türkiye'nin AB üyeliği için önkoşul olmasına karşıyız. Böyle bir önkoşulun kabul edilmesi söz konusu olamaz” dediler.

00:00 - 20/09/2006 Çarşamba
Güncelleme: 16:17 - 20/09/2006 Çarşamba
Yeni Şafak
'Ermeni soykırımı önkoşul olamaz'
'Ermeni soykırımı önkoşul olamaz'

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu üyesi Cem Özdemir ve Türkiye-AB Karma Parlamentosu Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, AP Genel Kurulu'nda görüşülecek Eurlings raporuna ilişkin olarak “Ermeni soykırımının Türkiye'nin AB üyeliği için önkoşul olmasına karşıyız. Böyle bir önkoşulun kabul edilmesi söz konusu olamaz” dedi.

Özdemir ve Lagendijk, Türkiye raporunun çok aşırı uca kaydığını daha ılımlı hale getirilmesi gerektiğini belirtirken Kıbrıs konusunda da raporun tek taraflı olduğunu, BM Annan planının rapora dahil edilmesi gerektiğini ifade ettiler.

ABHaber'e göre, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklerini ifade eden Özdemir ve Lagendijk, raporunun genel şekliyle adaletli olduğunu belirterek “Ancak bazı konularda (Kıbrıs, Ermeni sorunu) rapor çok ileriye gitti, bu durum raporun dengesini bozdu. Bizim hedefimiz raporun daha adaletli ve dengeli olmasını sağlamak. Çünkü bu haliyle ne AB, ne de Türkiye için yararlı olacak” dediler. İki parlamenter şöyle dedi:

“Ermeni soykırımının Türkiye'nin AB üyeliği için önkoşul olmasına ise karşıyız. Böyle bir önkoşulun kabul edilmesi söz konusu olamaz. Zaten AP raportörü Eurlings'de bu konu ile ilgili olarak başından beri açık bir tavır koydu ve soykırımın önkoşul olarak kabul edilmesine karşı çıktı.Bu ifadenin Genel Kurul'da yapılacak oylamada rapordan çıkarılacağını düşünüyoruz.”

RAPORDA ANNAN PLANI'NA YER VERİLMELİ

Raporda Annan planına yer verilmesini istediklerini belirten Özdemir ve Lagendijk, “Bu konuda raporun hiç bir bölümünde BM Annan planı yer almıyor. Aynı zamanda Türkiye'nin de Kıbrıs konusunda bazı cesaretli adımlar atması gerekiyor. Örneğin limanların Rum gemilerine açılması gibi.”


Joost Lagendijk, Avrupa Komisyonu'nun 24 Ekim'de açıklaması beklenen İlerleme Raporu'nun 8 Kasım'a ertelenme nedeninin liman krizini aşma çalışmaları ile ilgili olduğunu belirtti. AB Dönem Başkanı Finlandiya ve Avrupa Komisyonu Üyesi Olli Rehn'in çözüm arayışında olduklarını ifade eden Lagendijk, bu yöndeki çalışmaların iyi gittiğini, verimli olacağını düşündüğünü söyledi.

18 yıl önce