|

Ermeniler Anadolu’nun diasporası

Geçmişte hangi sebeple olursa olsun bu topraklardan ayrılanların Anadolu’nun diasporası olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, “O zamanki olaylarda acı çeken bütün Ermenilerin acısı bizim acımızdır. Onlar bizim vatandaşlarımızdır” dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 21:00 - 26/11/2014 Çarşamba
Yeni Şafak

Europalia Festivali basın toplantısı için Brüksel’e giden Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Brüksel Türk Büyükelçiliği’nde gazetecilerin sorularını cevapladı. “Anadolu’dan şu ya da bu sebeple kim ayrılırsa ayrılsın başka ülkelerin değil Anadolu’nun diasporasıdır” diyen Bakan Çelik, Ermenilerin ülkeye dönmeleri için kapının açık olduğunu söyledi. Mağduriyetlerinin giderilmesi için elden gelenin yapıldığını da söyleyen Çelik, ‘hiçbir şey olmadı’ yaklaşımının ortak acıya saygısızlık anlamına geldiğini, orada bazı olaylar olduğunu ve insanların ağır mağduriyetler yaşadığını söyledi. ‘Olan biten soykırımdı’ demenin de kestirmecilik olacağına işaret eden Çelik, “Konuyu bu iki yaklaşıma da indirgememek lazım” yorumunda bulundu. Her iki taraftan da söylenmedik söz kalmadığına dikkat çeken Bakan Çelik, “O zamanki olaylarda acı çeken bütün Ermenilerin acısı bizim acımızdır. Onlar bizim vatandaşlarımızdır. Beraber yaşadık. Bundan sonra onların torunlarıyla yaşamamamız için hiçbir sebep yok” açıklaması yaptı. Alevi meselesine ilişkin tartışmalara da değinen Çelik, hükümetin bu konudaki çalışmalarının oy kaygısıyla yapıldığı şeklindeki yorumların ahlaki olmayacağını vurguladı. Türk sinemasına desteğin ise artarak süreceğini belirten Çelik, "Zira 'soft power' sinemaya verdiğimiz destek kat be kat geri dönüyor" diye konuştu. 


CHP eski MİT’i özlüyor

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun MİT’le ilgili iddialarına değinen Kültür Bakanı Çelik, daha düne kadar orduda darbeci kanadın arkasına saklanan CHP’nin, TSK’nın demokrasiye tam bağlı bir kurum haline gelmiş olmasından rahatsızlık duyduğunu belirterek, “Orduya olan yaklaşımlarının aynısını ben bu sefer MİT’le ilgili gördüm. Onların gözünde MİT Türkiye’nin içinde liberalleri, demokratları, dindarları iç tehdit kabul edip geçmişte olduğu gibi takip etse bir problem yok ama normal görevini yaptığı zaman CHP’yi karıştırmak istiyor diyorlar” diye konuştu. CHP içinde çok sayıda hizip olduğuna dikkat çeken Çelik, bunu önceleri ‘çokseslilik’ olarak değerlendiren Kılıçdaroğlu’nun, krizi yönetemez hale gelince kendisine dışarıdan bir dayanak arama çabasına giriştiğini kaydetti. 

#Europalia Festivali
#Brüksel
#Ömer Çelik
9 yıl önce