|

Eşbaşkanlık sistemi hukuka aykırı bulundu

Van 3. Bölge İdare Mahkemesi, İpekyolu Belediyesindeki "Eşbaşkan Çalışma Yönetmeliği"yle ilgili yürütmenin durdurulmasını kararlaştırdı.

Yeni Şafak
15:05 - 24/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 13:26 - 24/11/2014 Pazartesi
Diğer

İpekyolu Kaymakamlığı, 5393 sayılı yasa gereği "Eşbaşkanlık" sistemi adı altında bir organ ve kadronun bulunmadığı, belediye başkanının belediyenin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisi olduğu, belediyeyi devlet dairelerinde temsil etme görevinin bulunduğu, eşbaşkanın yapacağı işlemlerin de usulsüz olduğu gerekçesiyle İpekyolu Belediye Meclisi tarafından hazırlanan yönetmeliğin iptali ve yürütmenin durdurulması talebinde bulundu.


BAŞKANIN YETKİLERİNİ İŞLEVSİZ KILDIĞI

Talebi değerlendiren Van 3. Bölge İdare Mahkemesi de eşbaşkanlık uygulamasının hukuka uygun olmadığına karar verdi. İpekyolu Belediye Meclisi tarafından kabul edilen yönetmeliğin maddelerinin de tek tek değerlendirildiği kararda, yönetmeliğin, usule göre seçilmiş belediye başkanına ait yetkilerin yasalarda düzenlenmeyen ve "eşbaşkan" olarak tabir edilen bir kişi ile paylaşılmasını öngördüğü ve belediye başkanını yetkilerini tek başına kullanmakta işlevsiz kıldığı noktasına işaret edilerek, 5393 sayılı Belediye Kanununda ve başka yasalarda belediye eşbaşkanlığıyla ilgili bir düzenleme yapılmadığı anımsatıldı.


"EŞBAŞKANLIK HUKUKA UYGUN DEĞİL"

"Eşbaşkanlık" uygulamasıyla ilgili sadece Siyasi Partiler Kanunu'nda bir düzenleme yapıldığı, yasalarda öngörülmeyen "belediye eşbaşkanlık" hususunun belediye meclisince yönetmelik ile düzenlendiğine yer verilen kararda, belediye meclisince alınan "Belediye Eşbaşkanları Çalışma Yönetmeliği"nde hukuka uygunluğun görülmediği ifade edildi. Kararda, şöyle denildi: "Dava konusu işlemin uygulanmaya devam edilmesi halinde, belediye eşbaşkanlığı yönetmeliği ile belediye başkanı dışında getirilen ve eşbaşkan olarak tabir edilen kişinin belediye başkanı sıfatıyla yapacağı iş ve işlemlerin usulsüz ve geçersiz olacağı, bunun da idari işleyişte ileride telafisi güç ya da imkansız zararları ortaya çıkaracağı açıktır. Açıklanan nedenlerle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir."

#eşbaşkanlık
#van
#ipekyolu belediyesi
#hdp
#bdp
9 yıl önce