|

Fetvaya ihtiyaç yok

'Demokrasi dışı yöntemlerden medet umanlar var' diyen MHP lideri Bahçeli, sert çıktı: “Emekli olduktan sonra hidayete erenler ile Baykal'ın nasihatlerine ihtiyacımız yok.”

Tbmm Bürosu
00:00 - 30/01/2008 Çarşamba
Güncelleme: 01:29 - 30/01/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Fetvaya ihtiyaç yok
Fetvaya ihtiyaç yok

MHP lideri Devlet Bahçeli grup toplantısında yaptığı konuşmada AK Parti ile mutabakata vardıkları üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasına ilişkin düzenleme hakkında konuştu. Bahçeli, düzenlemeye farklı gerekçelerle karşı çıkan CHP lideri Baykal ve TÜSİAD'ı eleştirdi.

KİMSEDEN DERS ALMAYIZ

AK Parti ile varılan mutabakatın esaslarını da açıklayan Bahçeli, yükseköğrenimde bir sorun olarak ortaya çıkan başörtüsü yasağının, üniversitelerde kaldırılacağının altını çizdi. Bahçeli, yapılacak düzenlemelerin yükseköğrenim kurumlarıyla sınırlı olacağını, ilk ve orta öğretim kurumlarının bunun dışında kalacağını, belirtti. Bahçeli, bu nedenle Anayasa'nın 10. ve 42. maddeleri ile Yükseköğretim Kanunu'nun Ek 17. maddesinde bazı değişiklikler yapılmasının öngörüldüğünü kaydetti. Bahçeli, Baykal'ın “Tartışılan sorunun başörtüsü değil, Türkiye'de laiklik anlayışının var olmaya devam edip etmeyeceği” olduğunu söylediğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

“Baykal'a hatırlatmak isteriz ki Cumhuriyet'in temel ilke ve değerlerine bağlılık konusunda kendilerinden alacağımız hiçbir ders veya nasihat yoktur. Devlete üniforma giydirerek bir kimliğin parçası ve bir inancın simgesi haline getirmenin dışlayıcılık ve bölücülük olduğu iddiasında bulunan Sayın Baykal'ın bu yaptığının açık ve çok tehlikeli bir tahrik ve istismar çabası olduğunu belirtmek isterim. Edebali'den bahsederek milliyetçi olunamayacağı gibi, başörtüsünü seçim otobüslerinde malzeme olarak kullanıp değerleri çatıştırarak laiklik savunuculuğu yapılamayacağı da çok iyi bilinmelidir.”


Emekli olunca hidayete erenler

Bahçeli yasakçıları da şöyle eleştirdi: “Tartışmaları doğal mecrası dışına taşıyarak, laiklik ve rejim tartışmaları ekseninde bir polemik başlatan; TBMM'nin Anayasa değişikliği yapamayacağını, bunun 'sivil darbe' ve 'Anayasa suçu' olacağını iddia ederek demokrasi dışı yol ve yöntemlerden medet uman; hukuki fetvalar vererek anayasal kurumları yönlendirmeye çalışanlar çıkmıştır. Yüce mahkemenin, emekli olduktan sonra hidayete eren akıl hocalarına ihtiyacı yoktur. AİHM içtihadı da TBMM'nin üzerinde değildir.”


TÜSİAD'a çifte standart suçlaması

MHP Lideri Devlet Bahçeli, ekonominin başörtüsünden daha önemli olduğunu öne süren TÜSİAD yöneticilerini de eleştirerek, şunları söyledi: “Kanuni bir düzenlemeye dayanmadan, zorlama yorumlarla ve fiili uygulamayla sürdürülen bu sorun kangren halin gelirken, pratik bütün çözüm yolları bir bir tıkanırken siz neredeydiniz? İstanbul sermayesinin siyasi konularda fetva makamı olarak görev yapan bir çatı kuruluşu da 'Başörtüsü sorunu, şu anda en büyük sorunmuş gibi ortamı germenin, gündem yaratmanın alemi olmadığını' buyurmuş ve ekonomik krizin Türkiye'ye etkileri üzerine yoğunlaşılması gerektiğini açıklamıştır. Bu kuruluş 1997-2007 yılları arasında demokratikleşme adı altında hazırladığı raporlarda; 'Kürt kimliğinin tanınmasını, Türkçe dışındaki dillerde devlet okullarında anadil eğitimi verilmesini' savunmuştur. Bu kuruluşun, konu yükseköğrenimde başörtüsü olunca, 'Şimdi sırası mı?' demesi, demokrasi ve insan haklarına ne kadar inandıklarını ve bu konularda nasıl bir çifte standardın esiri olduklarını göstermiştir”


16 yıl önce