|

Geçici işçilere kadro

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, kamuda halen geçici işçi olarak çalışanlardan sözleşmeliye geçirileceklere yönelik herhangi bir yönlendirmede bulunulmamasını istedi.

ANKARA (A. A)
00:00 - 30/05/2007 Çarşamba
Güncelleme: 10:48 - 30/05/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Geçici işçilere kadro
Geçici işçilere kadro

Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığı, geçici işçilerin sürekli işçi ve sözleşmeli personel statüsüne alınmalarıyla ilgili çalışmaları sürdürüyor.



Daha önce kamu kuruluşlarından 1 Haziran'a kadar yeni statülerle ilgili teklifte bulunmasını isteyen Devlet Personel Başkanlığı, ortaya çıkan tereddütler üzerine kamuya yeni bir yazı gönderdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin imzalı bu yazıda, kamuda geçici iş pozisyonlarında çalışanların sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel statüsüne geçirilmelerine ilişkin Kanun hükümleri hatırlatılarak, şu uyarılarda bulunuldu:


MAĞDURİYETE YOL AÇMAYIN

"-Kanunun, geçici iş pozisyonlarında istihdam edilenlerden gerekli şartları taşıyanların durumlarına göre sürekli işçi kadrolarına, bunların dışında kalanların ise istekleri halinde sözleşmeli personel pozisyonlarının atanmalarının sağlanması amacı taşıdığı göz önünde bulundurularak, (fabrika, şantiye, atölye, çiftlik, arazi gibi) çalışma mahalleri, amaca uygun bir şekilde değerlendirilecek.

-Sözleşmeli statüye geçiş, ilgilinin isteğine bağlı olduğundan, sürekli işçi kadrosuna atanması mümkün olmayanların sözleşmeli statüye geçmeleri konusunda yönlendirme yapılmaması, kamu kurum ve kuruluşlarınca Kanundaki (istekleri halinde) ibaresinin göz önünde bulundurulması, personelin mağduriyetine yol açılmaması hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir.

-Sözleşmeli personel statüsüne geçmeyi kabul etmeyenlerin, geçici iş pozisyonlarında istihdamlarına devam edilmesi hususuna uyulacaktır. "


29 HAZİRAN'A KADAR GÖNDERİN

Yazıda, kamu kuruluşlarının geçici iş pozisyonu yapılan merkez, taşra, döner sermaye ve öz gelir olmak üzere, her teşkilat için ayrı ayrı form dolduracağı da vurgulandı.

Bu formların resmi yazıyla ve Microsoft Excel ortamında Başkanlığa gönderileceği kaydedilen yazıda, daha önce 1 Haziran olarak saptanan son bildirim tarihinin de, 29 Haziran 2007 olarak yeniden düzenlendiği belirtildi.


ÜCRET SKALALARI BELİRLENDİ

Bu arada Maliye Bakanlığı, geçici işçi statüsünden sözleşmeliye geçirilecekler için uygulanacak ücret tavanlarını belirledi. Söz konusu tespitlerde, tavan ücretlerin, emsal memur maaşlarını aşmamasına özen gösterildi.

Devlet Personel Başkanlığı da, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin imzalı yazıyla birlikte, yeni ücret skalasını da kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdi.

Yazıda da, her bir unvan ve nitelik için ücret tavanları tespit edildiğine dikkat çekilerek, şöyle denildi:

"Kurumlar, bütçe imkanlarını ve unvan niteliklerini dikkate alarak, kendi kurumlarında uygulamak istedikleri ücret skalasını belirleyeceklerdir. Bilahare, kendi ücret skalasını esas alarak, sözleşmeli personel statüsüne geçmesini öngördükleri geçici işçilere, yaptıkları iş ve niteliklerine uygun unvan ile ücrete, yapılacak tebligatlarda yer vereceklerdir. "

Uygulanacak prosedüre göre, kamu kuruluşları öncelikle sürekli işçilerin yaptıkları işi yapan geçici işçileri, mevcut ücretleriyle sürekli işçi statüsüne aktaracak.

Bunun dışında kalan geçici işçilere, yaptıkları fiili işe göre belirlenen ücret tavanlarını aşmamak üzere sözleşmeli ücret teklifinde bulunacak. Personel de, bu teklife 15 gün içinde yanıt verecek.

Yeni statüyü kabul eden personelin listesi, vize için Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığına gönderilecek. Kabul etmeyenler ise geçici işçi olarak çalışmayı sürdürecek.

İzin ve diğer özlük haklarında, geçici işçiler İş Kanunu, sözleşmeli personel ise Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tabi olacak.


17 yıl önce