|

Gitmek istedi, bırakmadım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dış Politika Başdanışmanı olduğu dönemde Ahmet Davutoğlu'nun görevi bırakıp akademik hayata dönmek istediğini, fakat kendisinin buna engel olduğunu söyledi.

Ankara
00:00 - 31/08/2014 Pazar
Güncelleme: 21:02 - 30/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Gitmek istedi, bırakmadım
Gitmek istedi, bırakmadım

10 Ağustos öncesi verdiği demeci Al Jazeera Turk adlı internet sitesinde dün yayınlanan Erdoğan, Davutoğlu'nun o dönem üniversiteye dönme arzusunun olduğunu anlatarak, şu ifadeleri kullandı:

'Biz dedik ki 'Artık bak buraya kadar danışman olarak geldin, Abdullah Bey'in (Gül) yanında çalıştın, şimdi bizim yanımızda çalıştın, bundan sonra sizi çok daha farklı görevler bekleyecek. Siz bugüne kadar teorisyendiniz. Şimdi bundan sonra bu işin pratiğini de yapmak suretiyle teoriyle pratiği bir araya getirecek ve ülkemize, milletimize bu şekilde çok daha faydalı olacaksınız'. Ve zaten değerler noktasında, fikri planda en ufak bir ayrılığımız sözkonusu değil. Ve çalışkan bir kardeşimiz, arkadaşım. Buna inanıyorum, buna güveniyorum. Burada çalışmak çok önemli. Yani bu biraz böyle keyfilik kabul etmez, çok koşturmayı ister. Dışişleri Bakanlığında, bu noktada başarılı bir performansı Sayın Davutoğlu ortaya koydu. Şimdi de inşallah gerek ülke içi gerek ülke dışı beraberce koşturacağız. Bakanlarımızla beraber inşallah ülkemizi çok daha farklı bir yere taşıyacağız.'

MÜCADELE SÜRECEK

Paralel yapıyla mücadeleye dair soruları da yanıtlayan Erdoğan, kendini 'cemaat' olarak adlandıran bu yapının zamanla mafyalaşmaya başladığına dikkat çekti. 'Paralel devlet yapılanması' olarak isimlendirilen örgütün Milli Güvenlik Kurulu'nda da bu isimle tescil edildiğini kaydeden Erdoğan, devlet içerisinde çete üyelerine yönelik temizliğin başladığını hatırlattı. Cumhurbaşkanlığı süresince bu örgütle mücadelesinin devam edeceğini vurgulayan Erdoğan, 'Gerek ulusal gerekse uluslararası bazda bu mücadelemiz kararlı bir şekilde sürecek' dedi. Türkiye'de cemaatlerle bir problemi olmadığının altını çizen Erdoğan, 'Ama bunlar cemaat olmaktan çıkmış, artık bir çete haline dönüşmüştür ve daha da ileriye giderek devletin birimlerinde yapılanma içerisine girmiştir. Devlet içerisinde devlet asla olmaz' ifadesini kullandı.

IRAK ASLA BÖLÜNMEMELİ

Dış politikada Irak'a ilişkin sorular üzerine 'Toprak bütünlüğünden yanayız. İnşallah Irak, birlik beraberlik içerisinde yeniden ayağa kalkar diye dua ediyorum' diyen Erdoğan, bu ülkenin bölünmesini asla arzu etmediklerini kaydetti. ABD'nin başından beri Irak'ın Kürt, Sünni ve Şii federasyonlarına ayrılmasını savunduğunu hatırlatan Erdoğan, 'Yani Irak'ı bölmek ve bunların tabii haritalarını falan gördük. Ama bir bölünmüş Irak ne yapar, bütün o gücü kaybettirir ve içerideki bu çatışmalar hiçbir zaman bitmez. Bu tabii çok tehlikeli bir süreç. Yine ben bütün bunlara rağmen Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasını savunuyorum' diye konuştu.

10 yıl önce