|

'Gül'ün adaylığı tabi ki masada'

Başbakan Erdoğan, "Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda, Sayın Gül'ün ismi hala masada mı?"sorusuna, "Tabii kesinlikle" yanıtını verdi.

Aa
00:00 - 16/07/2007 Pazartesi
Güncelleme: 11:10 - 16/07/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
'Gül'ün adaylığı tabi ki masada'
'Gül'ün adaylığı tabi ki masada'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,"Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda, Sayın Gül'ün ismi hala masada mı?"sorusuna, "Tabii kesinlikle. Ama irade onun" yanıtını verdi.


Erdoğan, Kanal 24 televizyonunda canlı yayınlanan "Ankara Masası" adlı programda gazetecilerin sorularını yanıtladı.



Yabancılara taşınmaz satışlarına değinen Erdoğan, Tapu ve Kadastro GenelMüdürlüğü'nün resmi rakamlarına dayanarak, iktidarları döneminde ve kendilerinden önce gerçekleşen satışlarla ilgili bilgi verdi. Erdoğan,yabancıya mülk satışının kendi dönemlerinde başlamadığın ısöyledi.



Kendilerinden önceki hükümet döneminde, 1999'da satılan bin 665 taşınmazın 2 bin 244 dönümlük, 2000'de satılan bin 638 taşınmazın 2 bin 743 dönümlük, 2001'de satılan bin 910 taşınmazın bin 31 dönümlük, 2002'de satılan 2 bin 831 taşınmazın bin 730 dönümlük alanı kapsadığını anlatan Erdoğan, bu satışların mütekabiliyet esasına göre yapıldığın ıhatırlattı.



"Alman, İngiliz, Hollandalı burada yer alabilir. Neden? Çünkü aynışekilde biz de onların ülkesinde yer alabiliyoruz. Ama eğer onların ülkesinde yer alamamış olsaydık, biz de onlara yer vermezdik" diyen Erdoğan, kendi dönemlerinde taşınmaz satışlarında görülen artışınnedeninin, istikrar olduğunu vurguladı.

Erdoğan, 2003'te satılan 3 bin 887 taşınmazın 2 bin 38 dönümlük, 2004'te satılan 8 bin 808 taşınmazın ise 4 bin 655 dönümlük alana karşılık geldiğini belirterek, bu dönemde yapılan satışların daha çok daire vevilla türü satışlar olduğuna işaret etti.



"Bunu 'Türkiye satılıyor', 'GAP satılıyor' haline getirdiler. GAP'tabizim şu ana kadar satılmış bir metre kare yerimiz yoktur. Hepsi yalan" diyen Başbakan Erdoğan, bölgede İsraillilerin toprak ve taşınmaz satınaldığına dair haberlerin hatırlatılması üzerine de "Yalan. Böyle birşey yok" dedi.



PETKİM'İN ÖZELLEŞTİRİLMESİ


PETKİM'in özelleştirilmesi sürecine de değinen Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Bunu nasıl AK Parti üzerinde bir gölge haline getiririz?" diye düşündüklerini ifade etti.



Erdoğan, "Bunu peşkeş olarak değerlendiriyorlar. Çok ayıp. Kaldı ki,eğer bugün PETKİM satılmazsa yarın ne olacağı belli mi? Yarın belki Türkiye'de ikinci bir petro kimya tesisi kurulacak. Belki üçüncüsü, dördüncüsü kurulacak. Türkiye devamlı değişiyor" diye konuştu.



SEKA'nın satış sürecini de hatırlatan Başbakan Erdoğan, kağıt sanayindeözel sektör olmadığı dönemde, SEKA'nın büyük öneme sahip olduğunu, ancak medya kendi sektörünü oluşturmaya başladıktan sonra SEKA'nın zarar ettiğini söyledi. İktidara geldikleri dönemde SEKA'nın 658 milyon dolar yıllık zararı olduğunu dile getiren Erdoğan, karar verdiklerini veSEKA'yı kapattıkları söyledi. SEKA arazisinin Kocaeli BüyükşehirBelediyesi'ne devredildiğini ve yeşil alan haline getirildiğini söyleyenErdoğan, "Bu mu Türkiye'ye hizmet, bu mu Türkiye'de milliyetçilik,yoksa affedersiniz, bu tür geniş ufuklu bakışı engellemek mi?" diyesordu.

Sabiha Gökçen Havalimanıyla ilgili ihaleye de değinen Başbakan Erdoğan, göreve geldiklerinde havalimanının kapalı ve zarar eder konumda olduğunu belirterek, "Geldik, ele aldık, başladık çalıştırmaya. Yavaş yavaş para kazanmaya başladı ve maliyeti 750 milyon dolardır. Bugün yaklaşık dolar bazında 4 milyar dolara gitti, 250 milyon dolarlık da yatırım yapacak alan firma oraya" dedi.




"SAYIN GÜL'ÜN İSMİ HALA MASADA"




Başbakan Erdoğan, "Sizin uzlaşmayla ilgili ifadenizden sonra bu sankiSayın Gül'ün dışlandığı gibi yorumlara da yol açtı. Sayın Gül ile bunukonuştunuz mu? Sayın Gül'ün ismi hala masada mı?" şeklindeki soruyuşöyle yanıtladı:"Şunu çok açık, net söylemem lazım; Tayyip Erdoğan olarak benim SayınGül'ü dışlamam diye bir şey asla düşünülemez. Ben bunu benimle görüşenbütün gazetecilere söyledim. Ama hedef saptırıyorlar. Bir defa SayınGül'ün buradaki takdiri, buradaki iradesi benim için çok önemlidir.

Neden? Çünkü Sayın Gül benim bir yol arkadaşım olarak, bir davaarkadaşım olarak, bu gelişmelerde çok ciddi manada bir haksızlığauğratılmıştır.





Geçen akşam, Bahçeli, baktım, benimle dava arkadaşımın arasını açmayöntemleri deniyor. Ben manevra yapmışım da onu böyle bir pozisyonaitmişim. Sayın Bahçeli; Boşuna böyle şeylerle uğraşma, o sizinkarakterinizdir, bizim kardeşlik anlayışımız, dava arkadaşlığımızfarklıdır. Biz bulunduğumuz koltuklara yapışıp kalanlardan değiliz. Öylebir derdimiz yok. Nasıl ki, Sayın Gül başbakanlık görevindeyken,başbakanlık görevini bana teslim etme nezaketini gösterebildiyse, ben decumhurbaşkanlığı noktasında kararımı verdikten sonra o makamakardeşimin, arkadaşımın layık olduğu nezaketini gösterme durumundaydımve bunu da yaptım.




Bunu yaparken de en geniş manada istişarelerimi yaptım, bütünarkadaşlarımla, teşkilatımla, sivil toplum örgütlerinin bazılarıyla,bazı gazeteci arkadaşlarımla da görüştüm. Hepsiyle görüştükten sonra dabu kararı verdim. Ama maalesef beklemediğimiz, ummadığımız tuzaklarlakarşı karşıya kaldık. ""Sayın Gül'ün ismi hala masada mı?" sorusuna da Başbakan Erdoğan,"Tabii kesinlikle. Ama diyorum ya, irade onun" cevabını verdi.




İRAN DOĞAL GAZ ANLAŞMASI


İran ile yapılan doğal gaz anlaşmasıyla ilgili değerlendirmesi desorulan Başbakan Erdoğan, bunun yeni bir çalışma olmadığını, uzun bir çalışmadan sonra özellikle Avrupa hattına yönelik böyle bir adımatıldığını belirtti. Bu adımla beraber Türkmenistan, İran ve Türkiye'nin bir üçlü oluşturduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, anlaşmayla Türkiye'nin hem Türkmenistan'daki hem İran'daki gazı alıp sevkedebileceğini söyledi.

Erdoğan, "Rusya, ABD nasıl ki, kendi kararını kendisi veriyorsa,Türkiye de kendi kararını kendisi verecektir. Bu noktada, 'Şu ne der, bune der' bizi ilgilendirmiyor. Bizim buna ihtiyacımız var. Ülkemizin ekonomisiyle ilgili güçlü bir ekonomide adımlarımızı kendimiz atacağız.


TÜM VATANDAŞLARIMIZ SANDIĞA GİTMELİ


Kararımızı kendimiz vereceğiz, biz kendi göbeğimizi kendimiz keseriz, birilerine kestirmeyiz" diye konuştu.

Bütün partilere gönül veren, tüm vatandaşları 22 Temmuz'da sandık başına çağıran Erdoğan, "22 Temmuz bir istikrar kararını vermek yahut bir bilinmeze gitmek olabilir. Daha güçlü bir kararı vermek üzere tüm vatandaşlarımın sandığa gitmesini özellikle istirham ediyorum" dedi.


17 yıl önce