|

Günün Özeti

10 başlıkta, günün öne çıkan haberlerini size özel derledik.

Yeni Şafak ve
19:00 - 16/12/2014 Salı
Güncelleme: 17:01 - 16/12/2014 Salı
Yeni Şafak
1- MİT tırlarının durdurulmasına yeni dava: 19 şüpheli hakkında daha kamu davası açıldı


Adana Adliyesi Medya İletişim Bürosu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, 1 Ocak 2014'te Hatay'ın Kırıkhan ilçesi ve 19 Ocak 2014'te Adana'nın Ceyhan ilçesinde MİT ait araçların durdurularak arama yapılması nedeniyle Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek ve açıklamak" suçlarından yürütülen 2014/30800 sayılı soruşturma tamamlandı.


Soruşturma ile ilgili, "MİT tırlarının durdurulması olayı ile ilgili 15 şüpheli olmak üzere toplam 19 şüpheli hakkında daha 'Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek ve açıklamak' suçlarından Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ne kamu davası açılmıştır." açıklaması yapıldı.


2- Yakup Köse tutuklandı


28 Şubat döneminde 14 yaşındayken katıldığı bir eylemde gözaltına alınan ve 10 yıl cezaevinde kalan Yakup Köse tahliye edildi. Ancak cezaevinde bulunduğu dönemde cezaevinde meydana gelen Noel Baba isimli operasyonda görevlilere direndiği gerekçesiyle yargılandığı davadan aldığı 7 yıl hapis cezası yargıtay tarafından onandı ve hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Gazeteci Yakup Köse bugün getirildiği Gaziosmanpaşa Adliyesi’nde tutuklanarak Metris Cezaevine götürüldü.


Yakup Köse'nin evine gitmek için Fatih’ten bindiği halk otobüsüne iki  sivil polisin de binerek fiili takip yaptıkları ortaya çıktı.  Halk otobüsü bir müddet yol aldıktan sonra yolcu almak için durduğu bir durakta otobüsün ön tarafından polis olduğu anlaşılan iki sivil daha binerek gözaltı sürecini başlattılar. Köse gözaltına alınırken polislere ‘’Benim hukuki sürecimle Cumhurbaşkanı” ilgileniyor demesine rağmen bir sivil polisin, “Biz Cumhurbaşkanı da Başbakanı da tanımayız” dediği iddia edildi.


3- Taliban'dan askeri okulda katliam


Pakistan'ın kuzeybatısındaki Hayber Paktunkhva eyaletinin başkenti Peşaver'de Taliban militanları askeri okula baskın düzenledi. Taliban militanları okulda 500 öğrenciyi rehin aldı. Militanlar rehin aldıkları öğrenci ve öğretmenlerden 148'ini öldürdü. 


4- Almanya'da tarihin en büyük İslam karşıtı gösterisi


İslam karşıtı söylem ve eylemleriyle sık sık gündeme gelen Almanya'da tarihin en büyük İslam karşıtı gösterisi düzenlendi. "Batı'nın İslamileşmesine Karşı Yurtsever Avrupalılar" kısa adıyla PEGİDA'nın öncülüğünde düzenlenen gösteriye katılan protestocular, ırkçı sloganlar attı. Aynı gün, PEGİDA'nın İslam karşıtı gösterisini protesto eden 10 bin kişinin katıldığı büyük bir karşıt eylem düzenlendi.


5- Binali Yıldırım: 5 Ocak'taki Bakanlar Kurulu toplantısını Erdoğan yönetecek


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın siyasi danışmanlığını da yürüten Binali Yıldırım, 5 Ocak'taki Bakanlar Kurulu toplantısını Erdoğan'ın yöneteceğini söyledi. Yıldırım "Türkiye ’de 20 milyon seçmeninin desteği ile yüzde 52 oy alarak gelen Cumhurbaşkanı ‘Ben bir şeye karışmıyorum’ diyemez" dedi.


6- Petrol 5,5 yılın en düşük seviyesinde


Brent türü ham petrolün varil fiyatı, dün Libya'ya ilişkin tedirginliklerle 63,21 dolara kadar yükselse de bu seviyelerde tutunamayarak günü 60,59 dolardan tamamlamıştı. Bugün yaklaşık 6 aydır içinde bulunduğu düşüş eğilimini sürdüren Brent petrolün varil fiyatı, Temmuz 2009'dan bu yana ilk defa 59 doların altına inerek 58,50 dolara kadar geriledi.


7- Başbakan Davutoğlu: Milli Yas ilan edilecek


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Pakistan'ın Peşaver kentinde bir okula Taliban militanları tarafından düzenlenen baskında 148 öğrenci ile öğretmenin öldürülmesi nedeniyle yarın Türkiye'de bir günlük "milli yas" ilan edileceğini açıkladı.


Paralel Yapı operasyonu ile ilgili de açıklamalarda bulunan Davutoğlu, "Dün yapılan soruşturma insan hakları konusunda bir dönüm noktası olacak davadır dört yıl önce masum insanların deliller üretilerek hapiste kalmaları üzerine iletilen şikayet üzerine yapılan çalışmanın sonucudur. Siyasi anlamda basın özgürlüğünü kısıtlayıcı ve basınla ilgili değildir. Bütün vatandaşlarımız ve yargıda çalışmayı yürüten yetkililere demek isterim ki gereken yapılacaktır. Özellikle AB'den yapılan açıklamalar, çalışmalar sonuçlanmamışken hukuk devleti mantığına uymaz. Kimse hesap verilmez konumda değildir suç işleyenin gazeteci siyasetçi olması o kişinin yargılanmayacağı anlamına gelmez. Basın özgürlüğü anlamında bir ifade kısıtlaması gördünüz mü? Burada mesele basın özgürlüğü değil bir grup vatandaşımızın maduriyeti üzerine başlayan süreçtir. Gülen konusunda suç söz konusu olduğunda yargı çerçevesi içerisinde ne gerekiyorsa yapılır." dedi. 


8- Benzine bir indirim daha


Ham petrol fiyatlarının gerilemesine bağlı olarak benzine 6 kuruş daha indirim geldi. İndirimin yarından itibaren geçerli olacağı açıklandı. Şu an 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı İstanbul Avrupa Yakası'nda 4,29 lira, Anadolu Yakası'nda 4,30 lira.  


12 Aralık'ta benzinin litre fiyatında 8, motorinde ise  11 kuruşluk indirim yapılmıştı.


9- Rus ekonomisi dibe vurdu


Rusya Merkez Bankası'nın, rublenin dolar karşısında tarihi düşüş yaşaması sonrası, faizi ani bir kararla yüzde 10.5'ten yüzde 17'ye çıkarması piyasalarda bomba etkisi yarattı. Rubledeki devalüasyon sınırlandı ancak düşen petrol fiyatları nedeniyle Rus ekonomisi yüzde 4.5 küçülme bekliyor. 


10- Ekonomide bugün


Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, dünkü kapanışa göre 3.613,24 puan düşerek 79.191,19 puan ile günü son bir ayın en düşük kapanış seviyesinden tamamladı.


Serbest piyasada 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 90,75 lira oldu. 82,26 liradan alınan 22 Ayar Bileziğin gramı 88,84 liradan, 579,00 liradan alınan Tam Ziynet 597,00 liradan, 289,00 liradan alınan Yarım Ziynet 301,00 liradan ve 145,00 liradan alınan Çeyrek Ziynet 151,00 liradan satılıyor.


Dün 2,3950 ile tarihi zirveyi gören kur bu sabah 2,35'in altına kadar geriledi. Ancak kur kademeli yükselişle yeniden 2,39'u aştı. Dolar/TL 2,4030 ile tüm zamanların en yüksek düzeyine çıktı.

#borsa
#altın
#dolar
#petrol
#Rusya
#paralel yapı
#Başbakan Davutoğlu
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#bakanlar kurulu
#pakistan
#taliban
#benzin
#indirim
#Almanya
#İslam
#İslamofobi
#Yakup Köse
#28 Şubat
#MİT tırları
#adana
9 yıl önce