|

Gurur günümüz

30 Ağustos Zafer Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, '57 model klasik araçla halkı selamlarken 'Türk Yıldızları' havada icra ettiği gösteriyle vatandaşları coşturdu. Görücüye çıkan yerli yapım silahlar da büyük ilgi topladı.

Ankara
00:00 - 31/08/2014 Pazar
Güncelleme: 21:25 - 30/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Gurur günümüz
Gurur günümüz

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 92. yıldönümü Türkiye'nin her yanında düzenlenen törenlerle kutlandı. Kutlamalar nedeniyle yoğun bir günün yaşandığı Ankara'da ilk tören Anıtkabir'de gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan, Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, yüksek yargı kurumu başkanları, bakanlar kurulu üyeleri, kuvvet komutanları ve diğer devlet erkânının katıldığı törende MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kütahya-Dumlupınar'da bulunduğu için yeralmadı.

KEMAL BEY İSTEKSİZ

Erdoğan'ın Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayıp mesajını okumasının ardından tören Çankaya Köşkü'nde devam etti. Tebrikleri Köşk'te 'Başkomutan' sıfatıyla kabul eden Erdoğan, Küçük Resepsiyon Salonu'nda Başbakan Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Özel ile sohbet etti. Buradaki kabule, günlük programda yeralmasına rağmen CHP lideri Kılıçdaroğlu katılmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Köşk'teki kabulün ardından Atatürk Kültür Merkezi'nde 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinliklerine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Özel, Cadillac marka üstü açık araba asker ve törene katılan vatandaşları selamladı. Erdoğan ve Özel daha sonra geçit törenini izlemek için yerlerine gitti. Kılıçdaroğlu'nun buradaki törenlerde yerini aldığı görüldü. Etkinlikleri izlemek için protokol tribününe geldiği sırada Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun el sıkmak için isteksiz davranması üzerine CHP liderinin elini sıkmadı.

Cadillac fotoğrafı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKM'ye gelişinin ardından Cadillac marka üstü açık klasik bir otomobille halkı ve tören birliklerini selamladı. Erdoğan'a otomobilde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel eşlik etti. İlk kez 1957 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından kullanılan klasik araç, daha sonraki yıllarda pek çok törende boy gösterdi.

Havalı tören

Ankara'daki Zafer Bayramı etkinlikleri renkli görüntülere sahne oldu. Atatürk Kültür Merkezi'ndeki geçit töreni, Türk Silahlı Kuvvetleri paraşüt takımının 3 bin metre yükseklikten yaptıkları paraşüt atlayışlarıyla başladı. Törende TSK'ya ait hava unsurları da gösteriler yaptı. Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi Türk Yıldızları'nın gösterisi uzun süre alkış aldı. Helikopterlerin arasında milli imkanlarla üretilen ATAK helikopterleri de yer alırken, TSK envanterine yeni alınan Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı (HİK) ile A400M Atlas uçağı da törende ilk defa görev aldı. F-16 ve F-4 uçaklarının gösterisi sırasında alandan yerli imkanlarla üretilen 'Kasırga' çok namlulu roketatar sistemleri ile 'Fırtına' obüsleri de geçiş yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçit törenini ayakta izledi.

10 yıl önce