|

Güvenliğimiz bir bütün

Erdoğan, Kuveyt’e ziyareti öncesi, iki ülkenin de bölgede istikrar, refah ve huzurun hakim kılınması konusunda hemfikir olduğuna işaret etti. Cumhurbaşkanı, Körfez ülkeleri ile Türkiye’nin güvenliği ve istikrarının ayrılmaz bir bütün olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 27/04/2015 Monday
Güncelleme: 21:50 - 26/04/2015 Sunday
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, körfez ülkelerinin güvenlik ve istikrarının Türkiye'nin güvenlik ve istikrarının bir parçası olduğunu söyledi. Erdoğan bugün Kuveyt'e düzenlemesi beklenen ziyaret öncesinde Kuveyt Haber Ajansı'na (KUNA) verdiği röportajda, iki ülkenin de bölgede istikrar, refah ve huzurun hakim kılınması konusunda hemfikir olduğuna işaret etti. Türkiye ile Kuveyt arasındaki ilişkilerin ortak bir geçmişe dayandığını belirten Erdoğan, “Kuveytli kardeşlerimizle aynı dini ve kültürel değerleri paylaşıyor olmamız iki kardeş ülkenin arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmektedir” diyerek, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed Cabir es-Sabah'ın Körfez bölgesinde oynadığı ılımlı ve uzlaşmacı rolü takdir ettiğini söyledi.



DİYALOG MEKANİZMASI KURULDU


Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile olan ilişkilerine değinen Erdoğan, şunları kaydetti: “Halklarımızı bağlayan kardeşlik duyguları doğal olarak dayanışma içinde olmamızı sağlıyor. Bu ülkelerin güvenliği ve istikrarı Türkiye'nin güvenliği ve istikrarının ayrılmaz bir parçasıdır. Türkiye ve Körfez ülkeleri arasında 2008'de Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog mekanizması kuruldu ve şu ana kadar 4 kez toplantı düzenlendi. Toplantıların beşincisinin bu yıl, dönem başkanı Katar'da düzenlenmesini bekliyoruz.”



TİCARET HACMİ HEDEFİMİZ BÜYÜK


İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2014 yılında 569 milyon dolara ulaştığını ve 2016 yılında bunu 1 milyar dolara çıkarmak için çalıştıklarını ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin savunma sanayi ve teknoloji alanında Kuveyt'e bilgi ve tecrübe aktarımında bulunmaya hazır olduğunu ayrıca ziyaret çerçevesinde Türk müteahhitlik şirketlerinin Kuveyt'te faaliyet göstermesi ve Kuveyt sermayesinin Türkiye'ye çekilmesi konularının ele alınacağını belirtti.



YEMEN'DE İSTİKRAR SAĞLANMALI


Ziyaretinin Yemen, Filistin ve Suriye gibi bölge ülkelerinde yaşanan krizlerin çözümü konusunda görüş alışverişi için iyi bir fırsat olacağını dile getiren Erdoğan, şunları söyledi: “Yemen'de istikrarın tesisi büyük önem arz ediyor. Türkiye olarak Kuveyt'in de aralarında bulunduğu Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerine destek veriyoruz. Askeri operasyonların ağırlıkta olduğu ilk aşamanın tamamlanmasından sonra siyasi temelli olacak ikinci aşamanın başarılı olması çok önemli.”



Husi Ensarullah hareketinin operasyonlarına son vermesi ve siyasi sürecin tarafı olması gerektiğine işaret eden Erdoğan, Türkiye ve uluslararası camianın bu beklenti içinde olduğunu kaydetti.



#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Kuveyt
#Yemen
#Körfez
#Türkiye
9 years ago