|

Güvenlik önemli ama refah talebi de yüksek

Mersin yoğun göç almış ve almaya devam eden kozmopolit bir şehir. Vaatlerinde terör ve asayiş gündemi prim yaparken, vatandaş ise makus talihinin yatırımlarla değişebileceğinin bilincinde

Yakup Bulut
00:00 - 8/07/2007 Pazar
Güncelleme: 00:18 - 8/07/2007 Pazar
Yeni Şafak
Güvenlik önemli ama refah talebi de yüksek
Güvenlik önemli ama refah talebi de yüksek

Doğu ve Güneydoğu'dan gelen göç dalgasının hissedilir bir etnik gruplaşmaya yol açtığı Mersin'de bağımsızlar ve MHP, gruplaşmalardan hız kazanma planları yaparken, AK Parti'nin, ticarette istenen seviyeye gelemeyen şehirdeki avantajı 1. sıra adayı Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen. Nevruz kutlamaları sırasında yaşanan bayrak yakma girişimi ve Kuvayi Milliye Derneği'nin silah üzerine yemin töreni gibi olaylar Mersinlileri üzerken, bunlar üzerinden pro-paganda yapanlar da eksik değil. Özellikle MHP'nin oyları bu atmosfere bağlı olarak Mut, Toroslar, Tarsus ve Erdemli'de yüksek görünüyor. Şehir merkezinde CHP ön plana çıkıyor. 80 bini aşkın Kürt kökenli vatandaşın blok olarak sandığa yansıyacağı düşünülen oyları ile bağımsız aday Orhan Miroğlu da oldukça şanslı. DEHAP'ın geçen seçimlerde ilde aldığı oy 65 bin.

Mersin'in “5 T” ile kalkınacağını söyleyen Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, “Ticaret, Tarım, Turizm, Taşımacılık ve Tüzmen” diye anlattığı seçim sloganına Mersinlileri hayli ısındırmış. Mersinli'yi havaalanı ve Akdeniz Sahil Yolu projeleri oldukça heyecanlandırmış. Türkiye, Karadeniz Sahil Yolu'ndan sonra Akdeniz Sahil Yolu'nda Başbakan Erdoğan'ı izleyecek gibi görünüyor.

AYAK OYUNLARI TEPKİ GÖRDÜ

Narenciye ticareti yapan İsa Üçoklar, Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında yaşananların Mersinli'yi AK Parti'ye yönelttiğini söylüyor: “MHP geçemezse AK Parti 7, CHP 5 olur. Ama geçerse 4'er dağılır milletvekillikleri. Narenciye teşviği tüccara malı sattıktan sonra veriliyor. Şimdi verilmeli ama Eylül'e kalıyor. Sayın Bakan Tüzmen gelince biz de AK Parti diyoruz.

'Ticarette hakkımız yenmesin istiyoruz'

Mobilya ticareti yapan Sadi Baysal, Mersin'in ticarette hak ettiği yerin 10'da birini bile alamadığı görüşünde: “Mersin yatırıma aç. Bir ara yüzde 55 olarak hesaplanmıştı işsizik oranı. Burada MHP'nin tek vaadi terörü bitirmek. Ama Mersin'in kaderi artık yatırımlarla değişmeli. Biz bir sürpriz bekliyoruz. Mersin'de yüzde 30 olur. Türkiye genelinde de AK Parti yüzde 40 olacak. Bir bakanımız olması çok güzel olacak. Narenciyede iyileşme bekliyorduk. Özellikle doğrudan gelir desteği çok önemli.”

CHP'de düşüş bekleniyor

2002'de AK Parti yüzde 18,07 oy oranı ile 5 milletvekili, CHP yüzde 24,74'le 7 milletvekili çıkarmıştı. MHP 18,42 oranını yakalamasına rağmen, baraja takılınca vekil çıkaramamıştı. Bu seçimde de MHP'nin baraj altında kalması durumunda

AK Parti'nin milletvekili sayısını koruması, CHP'nin ise bir milletvekilliğini bağımsızlara kaptırması bekleniyor. MHP'nin ülke barajını aşması durumunda ise 4 milletvekiline kadar çıkabileceği tahminleri yapılıyor.

17 yıl önce