|

Harbiyeliye af

Meclis'in tatil öncesi son çalışma gününde kabul edilen 'Torba Yasa' en çok da 'tazminat mağduru askerî öğrencileri' sevindirdi. Geçmişte Harp Okulları'ndan çeşitli nedenlerle ayrılmış öğrencilerden talep edilen tazminat miktarı, AK Parti'li vekillerce pakete eklenen önerge sayesinde önemli miktarda aşağı çekildi

İlhan Toprak
00:00 - 5/07/2012 Perşembe
Güncelleme: 00:57 - 5/07/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Harbiyeliye af
Harbiyeliye af

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı askeri liselerde okurken herhangi bir nedenle okuldan atılan veya ayrılan öğrencilerin yaşadığı mağduriyet, Meclis'te kabul edilen 'Torba Yasa' ile giderildi. Meclis'in tatil öncesi son gece mesaisi, askeri okuldan ayrılmış olan öğrenciler için müjde getirdi. AK Parti'li vekillerce pakete eklenen önergeye göre, harp okullarına 1997 ve sonrasında giren, ancak bu okullardan kendi isteğiyle ayrılan ya da çıkarılanlardan 'ek masraf' talep edilmeyecek.

Başta, TSK'dan Ayrılan Öğrenciler Platformu olmak üzere harp okulu mağduru binlerce öğrenci, geçtiğimiz günlerde TBMM Dilekçe Komisyonu'na, mağduriyetlerinin düzeltilmesi için başvurmuştu. 2190 kişi adına gönderilen dilekçeleri inceleyen komisyon, harbiyelilerin 'tazminat mağduru' oldukları hükmüne vardı. AK Parti'li vekiller, önceki gün Genel Kurul'da görüşülerek kabul edilen 'Torba Yasa'ya bir önerge ekleyerek, harp okullarından çeşitli nedenlerle ayrılmış binlerce askeri öğrencinin mağduriyetinin giderilmesini sağladı. Pakete eklenen maddeye göre, askerî okullara 1997 ve sonrasında giren ve kendi isteğiyle ayrılan veya çıkarılanların; ilaç, tedavi, kitap, kırtasiye giderleri ve öğrenci harçlıkları ile bunların faizleri geri alınmayacak.

MAĞDURİYET GİDERİLDİ

AK Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Mustafa Elitaş ile arkadaşları tarafından teklifin 1. geçici maddesine verilen bir önerge ile harp okullarından ayrılan öğrencilerin imzaladıkları kefalet senetlerindeki kalemler yeniden ele alındı. Kabul edilen önergeye göre 1997 ve sonraki yıllarda askeri okullara giren ve öğrencilikten kendi isteğiyle ayrılan veya sağlık sebepleri dışında askeri öğrencilikten çıkartılanlardan; yüklenme ve kefalet senetlerinde yazılı olsa dahi, ilaç, tedavi, kitap, kırtasiye giderleri, öğrenci harçlıkları ile yiyecek giderinin yarısı ve bunlara tekabül eden faizler geri alınmayacak. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte ödemeleri devam edenler ile bu konuda açılan davaları sonuçlanmamış veya kesin hükme bağlanmış olanlar da bu haktan yararlandırılacak. Ödemesi devam edenlerden, bu hüküm çerçevesinde yapılacak hesaplamaya göre fazla ödeme yapmış olanlar ile daha önce ödemesini tamamlamış olanlara geri ödeme yapılmayacak.


'Muhtaçlık' şartı kalktı

21 saatlık mesainin ardından tatile giren TBMM'nde kabul edilen ve kamuoyunda 'Torba Yasa' olarak bilinen kanun şehit aileleri, gaziler ve yakınlarını da sevindirdi. Teklif ile şehit yakınlarına tanınan istihdam hakkı birden ikiye çıkarılırken, bu hakkı kullanabilecekler arasında şehidin eşi, çocuğu ve kardeşinin yanısıra anne ve babası da eklendi. Şehit olan erbaş ve erlerin anne-babalarında aranan 'malûllük' ve 'muhtaçlık' şartı kaldırılırken, anne-babaya bağlanacak maaşın taban miktarı ise asgari ücretin net tutarı kadar tespit edildi. Ayrıca, 'Eğitime yüzde yüz destek' kampanyasında olduğu gibi şehit yakınları ve gazilerine yapılacak gayrimenkul hibelerine de muafiyetler getirildi. Torba Yasa ile getirilen bir başka düzenleme de 'kaza durumlarında oluşan mağduriyetlerin giderilmesi' yönünde oldu. Terörden dolayı sakatlanan veya hayatını kaybeden kamu görevlileri de Terörle Mücadele Kanunu kapsamına alındı. Mevcut düzenlemelerde bu şehit ve gaziler 'vazife malulü' olarak değerlendirildiği için mağduriyetler oluşmaktaydı. 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'un amaç kısmına 'trafik ve yol güvenliği ile tutuklu ve hükümlülerin sevk ve nakillerinde görevli iken meydana gelen olaylar' da eklendi. Polis okulları ve askeri okullarda okumaya hak kazanıp geçici kaydı yapılan veya yaşları on sekizin altındaki öğrencilerin teröre hedef olması sebebiyle yaşamını yitirmesi veya malul olmaları durumunda aylığa hak kazanabilmeleri ve diğer haklardan iştirakçiler gibi yararlanabilmeleri sağlandı.


'Olumlu bir adım'

Re'sen Emekliler Derneği Başkanı emekli Başçavuş Servet Kahramer, askeri okullardan ayrılan öğrencilerden talep edilen tazminatların tamamen kaldırılması gerektiğini talep ettiklerini söyledi. Özellikle 28 Şubat sürecinde inançlarından ötürü harp okullarından atılmış çok sayıda öğrenci bulunduğuna dikkat çeken Kahramer, "Bu düzenleme tabii ki bir iyileştirme sağlayacaktır. Fakat tazminatların tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.



12 yıl önce