|

Hassas cevap

Türkiye, IŞİD konusunda ABD başta olmak üzere tüm müttefiklerine hassas durumunu izah edecek ve IŞİD'e karşı başlatılacak uluslararası bir operasyonda kara harekatına katılmayacağını açıkça söyleyecek. Ankara, muhataplarına geçmişte yaptığı uyarıları da hatırlatacak

Hüseyin Likoğlu
00:00 - 12/09/2014 Cuma
Güncelleme: 00:20 - 12/09/2014 Cuma
Yeni Şafak
Hassas cevap
Hassas cevap

ABD'nin IŞİD'e karşı oluşturmak istediği uluslararası koalisyona Türkiye'nin nasıl katkı vereceği tartışılırken, Türkiye hassas durumunu ABD başta olmak üzere diğer müttefiklerine bildirecek. Başkonsolosu başta olmak 49 vatandaşının IŞİD'in elinde rehin olduğunu muhataplarına iletecek Türkiye'den kara harekatına katılma konusunda bir katılım talebi olup olmayacağı belirsizliğini koruyor. Olası bir kara harekatı talebine Türkiye'nin kesinlikle olumsuz cevap vereceği belirtiliyor.

İRAN'I KARIŞTIRMAYIN

Türkiye'nin 'koalisyon'a vereceği tek desteğin lojistik yardım olacağı ifade ediliyor. Ankara, lojistik destek için yeni bir tezkereye ihtiyaç olup olmadığını da masaya yatırdı. Yetkililer çalışmaları yürütüyor. Türkiye, ABD ve diğer müttefiklerine İran konusunda da uyarıda bulanacak. İran'ın IŞİD ile mücadele konusundan uzak tutulmasını isteyecek Ankara, İran'ın bu işlere dahil edilmesi halinde durumun Şii-Sünni çatışmasına dönüşme endişesini muhataplarına iletecek. Ankara, böyle bir durumda IŞİD'in Sünni halkta karşılım bulacağı uyarısında bulunacak. Bunun yanında Türkiye, ABD'ye eski Irak Başbakanı Nuri El Maliki konusunda sitemde de bulunacak. Ankara, ABD'ye Nuri El Maliki konusunda üç yıl önce yaptığı uyarıyı hatırlatacak ve Irak'taki IŞİD kaosunun Maliki'nin aşırı Şii yanlısı politikalarının eseri olduğunu bir kez daha dile getirecek.

Gündem IŞİD

ABD'nin Irak ve Suriye'de IŞİD hedeflerine yönelik yapmayı planladığı operasyon Ankara'da en üst seviyede masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu kabul etti. Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Yaklaşık 2 saat süren görüşmede ana gündem maddesinin ABD teklifi ve operasyon planı olduğu belirtiliyor. Erdoğan daha sonra Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ile kuvvet komutanları ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan'ı, ayrı ayrı kabul etti. Görüşmelerde IŞİD'e ilişkin harekat tarzı ele alındı.

Hagel'den sonra Kerry geliyor

ABD'nin IŞİD'e yönelik operasyon planı diplomasi trafiğini hızlandırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, haftasonu Katar'a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Erdoğan, ziyarette Katar Emiri ile de görüşüp IŞİD konusunda Türkiye'nin tezlerini aktaracak. Son birkaç gündür Ürdün, Bahreyn ve Katar'ı ziyaret eden gündeme ilişkin nabız yoklayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise dün Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen 'Terörle Mücadele Toplantısı'na katıldı. Toplantıya önceki gün Irak ve Ürdün'de temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de katılarak, bölge ülkelerinden destek istedi. Kerry IŞİD'e ilişkin gelinen durumu görüşmek üzere bugün Ankara'ya geliyor. Kerry, iki gün sürecek ziyaretinde Türkiye'den gelecek desteğin detaylarını öğrenecek. Kerry'nin ziyaretiyle birlikte IŞİD konusunu görüşmek üzere son bir hafta içinde Türkiye'ye iki ABD'li bakan gelmiş olacak. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel da geçtiğimiz günlerde Ankara'da temaslarda bulunmuştu. Kara operasyonuna aktif katılım istediği öğrenilen Hagel, ülkesine eli boş dönmüştü.


10 yıl önce