|

HDP'den Kandil açıklaması

HDP, Kandil’de gerçekleşen görüşme ile ilgili KCK yetkililerinin Öcalan’ın sunduğu müzakere taslağı ve takvimlendirmeyi esas aldıklarını, hareketin tüm birimlerinin bu doğrultuda önemli bir yoğunlaşma içerisinde oldukları bilgisinin heyetlerine aktarıldığını açıkladı.

17:52 - 23/01/2015 Cuma
Güncelleme: 18:11 - 23/01/2015 Cuma
IHA

HDP’den yapılan açıklamada, HDP heyetinin 22 Ocak 2015 tarihinde Kandil’de KCK yetkilileri ile 7 saat süren bir toplantı gerçekleştirdiği belirtilerek, “Toplantıda çözüm süreci, Kobanê ve Şengal başta olmak üzere Kürdistan, Türkiye ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler ana gündem olarak değerlendirilmiştir. KCK yetkilileri, toplantıda çözüm süreciyle ilgili Sayın Öcalan’ın sunduğu müzakere taslağı ve takvimlendirmeyi esas aldıklarını, hareketin tüm birimlerinin bu doğrultuda önemli bir yoğunlaşma içerisinde oldukları bilgisini heyetimize aktarmıştır. Ancak KCK yetkilileri, AKP hükümetinin hala müzakere sürecine ciddi yaklaşmadığı ve süreci kalıcı çözüme götürecek takvimlendirmeyi aşındırma tutumunun devam ettiğini ifade etmiştir. Bu durumu aşmak için zaman kaybetmeksizin sürecin hızlandırılması, süreci zorlayan uygulamalardan AKP hükümetinin vazgeçmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu kapsamda Cizre’de yaşanan çocuk infazlarının kabul edilemez olduğu belirtilmiş, tüm bölgede halen gözaltı ve tutuklama şeklinde devam eden siyasi soykırım operasyonları sert bir şekilde eleştirilmiştir. KCK olarak bu zorlayıcı tablo karşısında bile gerek yaptıkları açıklamalar, gerekse de ortaya koydukları tutum ile müzakere sürecinin sorumluluğunu esas alan bir yaklaşım ortaya koyduklarını belirtmiş, aynı sorumlu duyarlılığın AKP hükümeti tarafından gösterilmediği tespitini heyetimize aktarmışlardır. Görüşmede AKP hükümetinin süreci zorlayan bu tehlikeli politikalardan vazgeçmesi gerektiği belirtilmiş, müzakere sürecini güçlendirecek demokratikleşme adımlarını hayata geçirmesinin önemi heyetimize aktarılmıştır” denildi.


Ayrıca toplantıda Kobani ve Şengal’de önemli bir aşamaya gelindiği kaydedilen açıklamada şöyle denildi:


“Kürt halkı başta olmak üzere bölgedeki tüm halklar açısından tarihi gelişmelerin önünü açacak olan hamlesel sürecin yakından takip edildiği bilgisi paylaşılmıştır. Özellikle Türkiye’nin Kobanê politikasında çözümsüzlük ısrarının devam ettiği ifade edilmiş, insani koridor gibi en temel taleplere bile cevap verilmemesinin yol açabileceği bölgesel tehlikelere dikkat çekilmiştir. Heyetimizin çözüm süreci kapsamındaki görüşme ve temasları önümüzdeki günlerde devam edecektir.” 

#HDP
#Kandil
#HDP'den Kandil açıklaması
#YPG
#HPG
#YBŞ
#YPJ
#Kobani
#Şengal
#müzakere taslağı
#abdullah öcalan
9 yıl önce