|

Hedef yeni petrol hattı

Suriye'de muhaliflere savaş açan PKK'nın uzantısı PYD'nin asıl hedefi, K. Irak petrollerini Akdeniz'e ulaştıracak yeni bir koridor açmak. Örgüt, Rasulayn'ın ardından Telabyad'a saldırarak, Lazkiye'den denize açılma planında ikinci adımı attı.

Fazlı Şahan
00:00 - 23/07/2013 Salı
Güncelleme: 23:37 - 22/07/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Hedef yeni petrol hattı
Hedef yeni petrol hattı

Suriye'deki iç savaştan faydalanarak Esed'in desteğiyle özerklik hayalleri kurmaya başlayan Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) gerçek amacı ortaya çıktı. PYD'nin, Suriye'nin kuzeyinde hakimiyeti ele geçirip, Kuzey Irak petrollerinin Akdeniz'e taşınmasını sağlayacak bir hattın oluşmasını sağlamayı amaçladığı belirtildi. Bu planla, Kerkük-Yumurtalık hattının yanı sıra ikinci bir petrol boru hattının da bitmek üzere olduğu Türkiye devre dışı bırakılacak.

PKK'nın yönetici kadrosunda yaşanan değişimle başlayıp, Telabyad'a kadar uzanan PYD-Nusra savaşıyla devam eden sürecin arka planında PYD'nin Akdeniz'e açılma planı çıktı. Rasulayn sonrası Telabyad'a geçen PYD'nin buradan Afrin'e geçeceği ve Afrin merkezli yaşanacak çatışmalar sonrası Lazkiye'nin kuzeyinden Akdeniz'e açılacak bir koridor peşinde olduğu belirtildi.

ÇATIŞMALARIN MERKEZİ AFRİN

Kuzey Suriye'nin Nusaybin sınırında bulunan Kamışlı kentinden başlayarak sırasıyla, Rasulayn, Telabyad, Ayn Al Arab ve Hatay sınırında bulunan Afrin'e kadar uzanan ve Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı bölgelerde planlanan çatışmalar hız kazandı. Rasulayn'ı ele geçiren PYD güçleri ile El Kaide'ye yakınlığıyla bilinen El Nusra arasında söz konusu bölgelerde şiddetli çatışmalar, PYD'nin hedefinin Afrin merkezli çatışma ortamı olduğu belirtildi. Bu şekilde Suriye'nin batısına adım adım yaklaşacak olan PYD güçlerinin, özellikle Azaz bölgesinde konuşlanmış durumda bulunan ve sayıları 10 binden fazla olan Özgür Suriye Ordusu güçleri ile başedebilecek askeri gücünün bulunmadığı belirtiliyor.

DENİZE AÇILACAKLAR

Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı bölgelerde varlığını Kandil'den gelen destekle de hissettirmeye başlayan PYD ve silahlı kanadı YPG'nin Afrin'in ardından Lazkiye'nin kuzeyindeki koridordan Akdeniz'e açılma planını uygulamaya soktuğu ifade edildi. Söz konusu planın başarıya ulaşması halinde ise PYD ile anlaştığı öne sürülen Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin, elinde bulunan petrol rezervini bu koridordan rahatça dünyaya pazarlama fırsatı bulacağı belirtildi.

PAZARLIK KOZU

PYD'nin bu planıyla, Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattı ve bu hattın dışında bitmek üzere olan ikinci petrol boru hattı ile Irak petrolünün dünya pazarlarına açılmasına olanak sağlayan Türkiye'nin de devre dışı bırakılmasını amaçladığı öğrenildi. PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin bu kozunu Türkiye'ye karşı pazarlık unsuru olarak da kullanmak istediği bildirildi.

TÜRKMENLER TEHDİT ALTINDA

Kuzey Suriye hattında bulunan ve Kürt nüfusun baskın olduğu bölgelerin PYD'nin eline geçmesinin ardından harekete geçileceği ve Yayladağı'nın güneyinde bulunan Türkmen bölgesinden denize açılması planlanan koridor için düğmeye basılacağı belirtildi. Bu durum Türkmenleri de tehdit altına alacak.

Sınırda zırhlı devriye

Suriye sınırındaki sessizliğe karşın TSK'ya bağlı birlikler, önlemlerini sürdürüyor. Ceylanpınar İlçesi'nde TSK'ya bağlı birlikler, nöbet değişimlerini zırhlı ve paletli araçlarla yapıyor. Daha önce sınırdaki nöbet değişimlerini zırhlı araçlarla yapan güvenlik güçlerinin, dün değişimlerde paletli araçları tercih etmesi dikkat çekti. Akçakale İlçesi'nin Suriye sınırındaki tellerde de güçlendirme ve onarım çalışması başlatıldı.

Suriye'den gelen tehdide misliyle karşılık verildi

Genelkurmay Başkanlığı, Suriye tarafından Türk topraklarına yönelen ve zaman zaman can ve mal kaybına sebep olan atışlara, angajman kurallarına uygun olarak misliyle karşılık verildiğini bildirdi. İnternet sitesinden yapılan açıklamada, TSK'nın sınır ötesinden gelebilecekler tehditlere karşı tedbirleri aldığına işaret edilerek, şunlar kaydedildi: 'Türk Silahlı Kuvvetleri, kanunların ve hükümet direktiflerinin kendisine vermiş olduğu yetki çerçevesinde, sınır güvenliğini sağlamak maksadıyla, sınır ötesinden gelebilecek tehditlere karşı gerekli tedbirleri almıştır. Bu kapsamda, Suriye tarafından topraklarımıza yönelen ve zaman zaman can ve mal kaybına sebep olan atışlara, angajman kurallarına uygun olarak misliyle karşılık verilmektedir.'

Kürtler Barzani'nin sarayında hazırlık toplantısı yaptı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'nin çağrısıyla toplanması planlanan 'Kürt Ulusal Konferansı' hazırlık toplantısı, Barzani'nin Selahaddin kentindeki başkanlık sarayında başladı. Toplantıya, 100'den fazla siyasetçi ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Türkiye'den siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden 21 kişinin davet edildiği toplantıya, Irak'tan KDP, YNK, Goran, PÇDK, Yekgirtu, Komaleye İslami, Bızotnava İslami, Hizbi Sosyalist, Hizbi Zahmetkeşani Kurdistan, Hizbi Şui, YNDK ve Hızbi Ayende, İran'dan KDP-İran, Komaley Şoreşgeran, PAK ve Komaleyi İran, PJAK, Suriye'den PYD ve ENKS ile çok sayıda STK temsilcisinin katıldığı bildirildi.

BARZANİ: DÜŞMAN DEĞİLİZ

Toplantıda konuşan Mesut Barzani, hedeflerinin barış içinde yaşamak olduğunu belirterek, 'Bu konferansta Arap, Türk ve Fars kardeşlerimize Kürtlerin barış içinde ortak yaşamdan yana olduğu mesajını vereceğiz. Hiçbir komşu devlete ve halka düşmanlık yapmak istemiyoruz.'

Takas sessizliği

Türkiye'nin Suriye sınırında PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD ile El Nusra Cephesi ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasında hafta sonu şiddetlenen çatışmalardan sonra dün bölgede sessizlik hakim oldu.

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi karşısındaki Rasulayn'ın PYD'nin kontrolüne geçmesiyle sınırda gerginlik tırmandı. Bu gelişme, Akçakale İlçesi karşısındaki Suriye'nin Rakka kentine bağlı Telabyad İlçesi'nde şiddetli çatışmaları da beraberinde getirdi. PYD ile El Nusra arasında şiddetli çatışmalara yaşandı. El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi militanlarının tank kullandığı çatışmalarda her iki taraftan onlarca kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kişi de yaralandı. Cumartesi başlayan çatışmalar sırasında PYD yanlıları, Telabyad'da Özgür Suriye Ordusu ile birlikte hareket eden El Nusra Cephesi'nin komutanlarından Çeçen komutan Ebu Musab'ı kaçırdı. Bu olayın ardından daha da şiddetlenen çatışmalar Akçakale'de de tedirginliği artırdı.

GÖRÜŞMELER SONUÇ VERDİ TEDİRGİNLİK BİTTİ

Çok sayıda kişinin öldüğü şiddetli çatışmaların ardından önceki akşam muhalifler ile PYD güçleri arasında görüşmeler yapıldı. Yapılan görüşmelerin ardından taraflar El Nusra Cephesi'nin önemli isimleri arasında gösterilen Ebu Musab'ın, Telabyad'da kalan 300 Kürt ile takas edilmesi konusunda anlaştı. Tarafların takası gerçekleştirmesinin ardından serbest kalan Ebu Musab, güvenlik gerekçesiyle açıklanmayan bir yere, 300 Kürt ise 50 kilometre uzaklıktaki Kobani'ye götürüldü.

Çatışmalar sırasında gece boyunca sınır hattından gelen kurşunlar Akçakale'de paniğe neden oldu. Ancak bu anlaşmanın ardından gece aralıklarla duyulan silah sesleri, dün sabah saatlerinden itibaren yerini sessizliğe bıraktı. Bu gelişme ise Akçakale'de tedirginliği sona erdirdi.

Batı'nın Ankara'yı by-pass projesi

Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Akpınar: Bu batının bir projesi. Suriye'nin kuzeyindeki yapılanmaya, Irak'ın kuzeyindeki yapılanma aktörlerinin doğrudan müdahalesi ve izni olduğunu görüyoruz. Uzun vadede olabilir. Şartlar uygun değildi ama Suriye'deki gelişmelerle de bunlar uygun hale geldi. Bu koridor Türkiye açısından tehlikeli. PYD, PKK'nın devletmiş hali olacağından dolayı bu Türkiye'yi her açıdan tehdit edecek. Hem petrol borularının Türkiye üzerinden geçmemesi Türkiye'nin by-pass edilmesi açısından tehlikeli. 900 kilometreyle en uzun sınırımızın, Türkiye'yi tehdit eden bir yapı tarafından ele geçrilmesi açısından da tehlikelidir.

Uydu devlet kurulması için düğmeye basıldı

Milli Güvenlik ve Strateji Uzmanı Mesut Ülker: Suriye'nin kuzeyinde bir yapı oluşuyor. Burada amaç Kürdistan'ın bir parçasını daha oluşturup pazılın bir parçasını daha yerine koymak. Irak'ın kuzeyindeki zengin petrol ve enerji kaynakları Suriye'nin kuzeyinde oluşturulacak koridor ile Akdeniz'e taşınmak isteniyor. Bunun için Suriye'nin kuzeyinde de bir uydu devlet için düğmeye basıldı. Amaç güçlü bir Türkiye yerine güçsüz bir yapıyla muhatap olmak. Bu durumda Türkiye devre dışı bırakılmış olunacak bu büyük ülkelerin işine gelecektir. Suriye'nin kuzeyinde bu Kürdistan parçası oluşturulurken, büyük devletlere mecburiyet ve mahkumiyetleri oluşacak. Bu mahkumiyetler tabi ki büyüklerin işine gelir. Büyük ülkelerin önceliği zengin enerji kaynaklarını bu uydu devletler üzerinden bizim gibi dik duran ülkeleri devre dışı bırakarak Akdeniz'e yani kendi havuzlarına aktarmaktır.

Ciddi sorun doğurabilir

Suriye sınırındaki gelişmeleri değerlendiren ORSAM Ortadoğu Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Şahin, yaşananlardan kaygılı. Doç. Dr. Mehmet Şahin, 'PYD, PKK'nın koludur. Özerklik elde etmesi Türkiye açısından ciddi sorunlar doğuracak potansiyeli taşıyor. Suriye'nin bir anlamda Afganistanlaşması, Türkiye sınırını da Pakistanlaştırır. Bu proje ileriye dönük bir proje. Bunun ne anlama geldiğini zamanla göreceğiz' şeklinde konuştu.


11 yıl önce