|

Hiçbir iç tüzük muhalefete bu hakkı vermez

AK parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Meclis Genel Kurulu'nun çalışmalarına ilişkin, "Hiçbir iç tüzük yasa çıkartmama üzerine bir takım hakları ilanihaye muhalefete vermez" dedi.

Yeni Şafak
17:55 - 4/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 16:11 - 4/03/2015 Çarşamba
AA

TBMM Genel Kurulu'nda HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, partisinin grup önerisi hakkında AK Parti grubu adına konuşma yapacak milletvekillerinden birinin bu talebinden vazgeçtiğini ancak başkanlığın bu değişiklik hakkında gruplara bilgi vermediğini ifade ederek, usul tartışması talep etti. 


Açılan usul tartışmasında söz alan HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İç Güvenlik Paketi'nin Meclis'ten geçmesi gerektiğini söylediğini ifade ederek, şunları kaydetti:


"Cumhurbaşkanı şu an başkomutan değil mi? Başkomutan. Her gün çıkıyor, 'Bu paket geçecek' diyor. Bu paket geçince dördüncü muharebeyi kazanmış olacak. 'Gezi'de kazandım' diyor. '17-25 Aralık'ta kazandım' diyor. Sonra geliyoruz, 'Şah-Fırat Operasyonunda kazandım' diyor. Bu paket geçerse bunu da kazandım diyecek, etti dört. Şimdi biliyorsunuz mareşal unvanı için Meclis Kanunu var. İki, üç meydan muharebesini kazanan başkomutanlar ve komutanlara mareşal rütbesi veriyorlar. Meclis tarihinde bir tek Atatürk'e verilmiş, bir de Fevzi Çakmak almış. Vallahi bu paketi bitirdikten sonra eğer böyle bitirseniz, yarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a mareşal unvanı verilsin diye bir kanun teklifi verirseniz hiç şaşırmam. Madde ihdası yaparlar pakete, kanun teklifini de koyarsınız bu paketi de öyle çıkarır, arkasında da çıkar bir de tören yaparsınız. Atlılarla, o duşakabinoğullarının üniformalarıyla, sarayda bunu yaparsınız. Yapmayın, etmeyin." 


AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da Kaplan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik ifadeleri nedeniyle söz alarak, herkesin zaman zaman alaycı bir dil kullanabileceğini ancak ülkenin ortak sembollerine karşı herkeste az çok bir dikkat olması gerektiğini söyledi. Bostancı, "Sayın Cumhurbaşkanına ait olmayan beyanlar üzerinden böylesine alaycı bir dille konuşmak ancak o dilin sahibi bakımından problem doğurur" dedi. 


İç Güvenlik Paketi'nin memleket için önemli olduğunu düşündüklerini ancak muhalefetin tavrı nedeniyle bir türlü akılcı bir zeminde tartışılmadığını belirten Bostancı, "Hiçbir iç tüzük yasa çıkartmama üzerine bir takım hakları ilanihaye muhalefete vermez" değerlendirmesinde bulundu.   


Bostancı konuşmasında muhalefetin temelsiz itirazlarla Genel Kurul'daki görüşmeleri uzattığını ifade ederek, HDP'li Zozani'nin yaklaşımını örnek gösterdi ve bunun da bir angarya olduğunu söyledi.


HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani de sataşma nedeniyle söz alarak, maddi gerekçesi bulunmayan hiçbir itirazları olmadığını söyledi. Zozani, "Siz, sayın milletvekillerinin konuşma hakkını bloke etme hakkına sahip değilsiniz. Biz iç tüzükten kaynaklanan haklarımızı kullanıyoruz" dedi.


"Yarın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde dava açıyorum"

Bostancı'nın sözleri nedeniyle sataşma gerekçesiyle tekrar söz alan Kaplan da "Yarın bu Meclis hakkında, grubunuzun uygulamaları ve başkanvekillerinizin iç tüzüğü çiğneyen tutumlarıyla ilgili yarın saat 14.00'de basın toplantısıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne angaryadan dava açıyorum" dedi. Kaplan, Anayasa Mahkemesi'ne de iç tüzük ihlalleri gerekçesiyle ayrı bir başvuru yapacağını bildirdi. 


Konuşmasında Cumhurbaşkanı'na yönelik alaycı bir uslubu olmadığını da ifade eden Kaplan, "Alay etmek ne haddimize. Cumhurbaşkanı Elazığ Meydanı'nda 'bu paket ya geçecek ya geçecek' diyor. Kime diyor? Bu yasama meclisine diyor. Kime diyor? Terracotta askerlere, size diyor. Uçaktan gelirken de aynı şeyi söyledi, 'bu paket az bile' dedi. Cumhurbaşkanı'nın görevleri içinde kanun çıkarılırken bu yasama meclisinin iradesine hükmetmek, milletvekillerinin iradesine hükmetmek var mıdır? Bu Meclis'le alay eden, sizinle alay eden Cumhurbaşkanı'dır. Hiçbiriniz 'hayır' diyemiyorsunuz. Esas duruşa geçmişsiniz, hazır ol durumdasınız. Önce kendinizi gözden geçirin" diye konuştu. 


"İç güvenlik değil, polis devleti yasa teklifi"

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de görüşülen İç Güvenlik Paketi'ni "polis devleti yasa teklifi" olarak tanımladı. 


İktidarın çoğunluk gücüne dayanarak paketi yasalaştırma çabasında olduğuna işaret ederek, "Ben size buradan bir kez daha çağrı yapıyorum; bunda ısrar etmeyin. O geçirdiğiniz maddeleri gelin düzeltelim, çıkaralım. Türkiye'de polis devleti kurulmasına imkan veren bu düzenlemeleri tekliften çıkaralım" dedi. 


"Toprak kaybeden bir generalin, mareşal unvanı aldığına şahit olmadım"

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ise "Yapacağınız en iyi iş komisyona geri gönderin. Komisyonda bunlar tam anlamıyla bir mutabakat sağlansın, ondan sonra gelsin, bir hafta sürmez bu kanunun çıkması" diye konuştu.


Halaçoğlu, "Cumhurbaşkanı'nın mareşallığından bahsedildi. Öyle bir hareket yapıldı ki neredeyse mareşal unvanı da verilecek hale geldi basın tarafından. Ama ben tarihte hiçbir zaman toprak kaybeden bir generalin, başkomutanın mareşal unvanı aldığına şahit olmadım" değerlendirmesinde bulundu.  


Görüşmelerin ardından Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu, uygulamasında iç tüzüğe aykırı bir durum bulunmadığını, bu nedenle tutumunda bir değişiklik olmadığını söyledi. 

#TBMM Genel Kurulu
#HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani
#HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
#İç Güvenlik Paketi
#Meclis
#AK parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı
#Meclis Genel Kurulu
9 yıl önce